Jack London, a szőlő, a bor és Tokaj szimbolikája

Fotó: Centauri

A szőlő valóságos Jack London. Ott hozza a legszebb borokat, ahol küzdenie kell. A peremeken. Tokaj egyik titka épp az, hogy a szőlő elterjedésének – kényelmes létének – északi, északkeleti határa. Valaki egyszer azt írta: „Nem érdekel a bor szimbolikája.” Engem azonban a kezdetektől érdekelt.

Tudom, viszonylag kevés a borbarát köztetek, de higgyétek el, van valami a borban, kiváltképp a tokajiban, ami varázslatos. Attól ragyog úgy, mintha borostyánt palackoztak volna. A tokajinak köszönhetem, hogy megismerkedtem a borokkal.

Pár száz éve még sokak meggyőződése volt, hogy a tokaji színét az oldott arany adja.


Fotó: Centauri

Olyannyira komolyan gondolták ezt, hogy alkimisták tucatjai igyekeztek aranyat desztillálni belőle, sőt olyanok is akadtak, akik az alkimisták kudarcát látva egyenesen azokat az aranyteléreket igyekeztek megtalálni, amelyből a tokaji szőlő táplálkozik. E célból a legjobb borokat adó tőkéket kiásták és a gyökerek útját követve próbálták megtalálni a természetes aranyforrásokat. Sokáig semmi közöm nem volt a borhoz, de amikor ezt olvastam, feltámadt bennem a kíváncsiság:

Milyen lehet az a bor, amely ilyen erős, egyébként pedig szép téveszméket szül?

Aztán megismertem Tokaj, a tokaji bor, és a szőlő természetét.


Fotó: Centauri

A szőlő valóságos Jack London.

Ott hozza a legszebb borokat, ahol küzdenie kell. A peremeken. Tokaj egyik titka épp az, hogy a szőlő elterjedésének – kényelmes létének – északi, északkeleti határa. Valaki egyszer azt írta: „Nem érdekel a bor szimbolikája.” Engem azonban a kezdetektől érdekelt.

A szőlő, a felszínen viszonylag jelentéktelen növény, metszés nélkül alaktalan, kúszómászó bokor, ám a mélyben hatalmas.

A szőlő gyökérzete szokatlanul mélyre nyúlik, és a felszínen élő részének sokszorosa. A néha csak méteres növény nem ritkán 25-30 méter mélyen töri a föld szűz területei felé az utat. A szőlő épp ott adja a legtartósabb, legösszetettebb, legunikálisabb borokat, ahol két erényére – feltáró- és küzdőképességére – a leginkább szüksége van. Amint az ember, főként a Jack London típusú ember is úgy hozza a legszebb termést, ha szélsőséges helyzetek mélyét is megjárja.

Amikor szimbolikus értelmezések felett fanyalognak, alighanem nem értik pontosan, mitől lesz valami szimbolikus.

Miért mond nekünk oly sokat az ősz, miért fontos ez idő tájt a fagyöngy, és általában minden örökzöld (s hosszan sorolhatnánk). Úgy hiszem, azért, mert végtére is egyetlen nagy, közös törvény hatálya alá esik minden. Minden, ami él, sőt minden élettelen is. Ezt az egyetlen törvényt kereste Einstein is, bár nem találta. Talán erre a törvényre bukkant rá a húrelmélet.

Ismerjük ezt a törvényt vagy sem, léte több mint valószínű, és közös testvériségbe terel minden élőt és élettelent, s minden élőt a féltestvérünkké emel.

Olyan testvérré, akire érdemes figyelni. Szőlő nővérünk, szőlő bátyánk a tokaji komoly, elegáns és titokzatos ragyogásán át azt üzeni: még ha úgy adódik is, hogy sovány talajon élsz, a vízért és ásványianyagokért pokoli mélybe kell belegyökerezned, ha olyan helyen élsz, ahol délben a nap perzsel, hajnalban viszont köd dermeszt, még ha szélsőséges helyzetekbe, területekbe, régiókba, állapotokba kényszerülsz is, még ha ilyen körülmények között a lombod szinte elenyészik és csak a mindenki számára láthatatlan gyökérzeted vetekszik a legnagyobb felszíni növények felépítményeivel, s ily módon voltaképp száműzve vagy, léted kisebbik részét mutathatod csak meg,

te vagy a növények között a jéghegy, ami mindig csak a csúcsával kandikál ki a láthatóba,

szóval bárhogy van is, tudd: talán épp ez teszi lehetővé a számodra, hogy a nagy látványosságban és kényelemben élők számára viszont nem adatik meg, hogy száz év után is tartós, kábító ízkavalkádot, aszút és esszenciát adjanak.

Sodródjon sorsod időről időre a vad kétségek határára, tudd mindvégig hogy minden ízedben, minden érintésedben, minden csepp véredben, mégiscsak, végérvényesen, igenis ott van – még ha alkimisták ezrei sem tudják kivonni-kimutatni belőled –,

ott van benned a szó legszorosabb és a szó átvitt értelmében is: az arany.

Oszd meg másokkal is 🙂 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

A BMW-ételektől az aszús palacsintáig

Az ötlet halmazállapota – a bor megteremtése

Bor

2016 – Tettekre van szükség – Mandiner

SZÍNNEL-LÉLEKKEL

Bátraké a szerencse

Életünk a mesterművünk, a szimfóniánk

2016 – Kalap whiskey-vel – 168 óra – Centauri a PIM-ben

26 Comments:

 1. Gyönyörű felvételek! Erre iszom is egy jó Tokajit! Erre és rád Cen’, hogy mi olvasók örökké élvezhessük a jobbnál jobb történeteidet!

 2. Szabó Edit

  Gyorsan leellenőriztem, hogy a kapcsolódók között ott van-e Az ötlet halmazállapota c. esszéd, ami az egyik kedvencem. (Ott van! 🙂 )

  Valahol olvastam, hogy lehet kapni olyan pezsgőt, amiben 22 karátos aranylemezkék vannak. Hááát…nem tudom. Inkább egy pohár tokaji.
  Bár én a vörösbort szeretem, de olyan szépen írtál erről a borról, hogy most szívesen meginnék egy pohárkával. 🙂

  • Én szerencsés vagyok, jó ételekhez, jó társaságban – helytől, kedvtől, évszaktól függően – bármi jöhet, extra száraz, fehér vörös, ürmös, desszert, késői szüretelés vagy friss új bor, csak jó legyen 🙂

 3. Istenem, már megint úgy írsz, hogy érzem a bor illatát. Én nagyon sokat jártam a Hegyalját, kóstoltam fantasztikus borokat, eszenciákat, “otthon” voltam néhány borásznál is. Abban biztos vagyok, hogy nem csak a hegy, a vulkanikus alap ad hozzá a borhoz, hanem az a mikroklíma is, amit a Tisza és a Bodrog hoz létre . A Kopaszon nőtt szőlő bora, a legcsodálatosabb, bár az egész Zemplén déli oldala Hegyalja.

  • Nekem is megvannak a kedvenceim 🙂 Persze, Tokajon is van vita, legalábbis volt egy ideig. Régen zömmel oxidatív borokat készítettek, újabban egyre inkább terjednek a reduktív borok. Van, aki egyikre, s van, aki a másikra esküszik. Nekem ebben is szerencsém van, és mindkettőből találok magamnak valót. – A legjobb lenne tán, ha most öltenél magadnak egy kortyot…

   • Hú, de mérges vagyok….. Előbb írtam egy “regényt” a hordóban és a tartályban érlelt borokrók, de mielőtt elküldtem volna, véletlenül kiléptem az oldalról. 🙁 🙁 Így most mérgemben tényleg bontok egy üveg borocskát. 😀 😀 Pá!

 4. Én szeretem a jó borokat. A legnagyobb borélményem egy tokajihoz kapcsolódik. Történt vagy tíz éve, hogy egy budafoki fesztivál (?) keretében az egyik pince is megnyitotta kapuit, és már jócskán az éjszakában, mikor nagyjából mindenki kapatos volt, kaptunk tőlük a dohos pince mélyén, ahol a penész rongyokban lógott szinte mindenhonnan egy fél pohárka tokajit. Illetve kettőt. Egyet, ami megtört és egy tisztát, szépet. Fél órán át szopogattuk azt a kevés bort hárman körbeadva. 16 év körülire emlékszem. Soha ilyen zamatos bort nem ittam azóta se. Addig nem értettem, hogy lehet szeretni egy “édes bort”. 🙂

  • Jó, hogy ezt írod, fontos kérdés. Széles körben elterjedt nézet, hogy csak a száraz bor lehet jó. Ez talán azoknak az időknek a lenyomata, amikor vadul cukrozták a mustot, és így állítottak elő édes borokat. Szóval valamicske alapja van. Ugyanakkor – nem akarok ezzel megbántani senkit – amikor még a borokat viszonylag jól ismerők is erre hivatkoznak, és elutasítják az édes borokat, az erősen sznobságnak tűnik. Aki igazán – de igazán – ismeri a borokat, ilyet nem mond. A világ legnagyszerűbb borai között számos édeset találunk, köztük, az élbolyban a tokajit. Azt lehet mondani, hogy nem szeretem. Ízlés dolga. Ismerek olyat, aki ölni tudna egy tál tökfőzelékért. Én nem. Egyáltalán nem. De nem mondom, hogy a tökfőzelék egészségtelen, s pláne nem állítom, hogy a tökfőzelék nem is étel. 🙂 A bor lelke eleve a cukor – akkor is, ha a száraz borokban a cukor maradéktalanul alakul át alkohollá.

   Nagyon szép az is, ahogy visszaemlékezel arra a kóstolásra. A borban ez is rendkívül szép. Némelyik életre szóló élmény marad! Azért ez nem semmi. Én is emlékszem ilyen borokra, és ezek között szép számmal akadnak tokaji borok. 🙂

   • Ibolya Nagy

    Kedves Cen’, akkor még nem ettél jó tökfőzeléket, nekem az egyik kedvencem. Igaz, valahogy a bor nem illik hozzá. 🙂

    • Fején találtad a szöget! Pontosan erről van szó. Épp így nem szerettem a lecsót és a paradicsomos káposztát, de amikor tanultam főzni, arra gondoltam, csak van abban valami jó, ha egyszer annyian szeretik! És megtanultam mindkettőt elkészíteni, jól, de legalábbis úgy, hogy én is szeretem, nem is akármennyire. A borral is így voltam. Sörös voltam akkortájt, ahogy mondani szokás, de gondoltam: csak van valami jó a borban – s lássunk csodát, megtaláltam benne. 🙂 Ez egyébként többé-kevésbé mindenre igaz. Egyébként is: miért zárnám el magamat a világtól, miért tagadnám meg önmagamtól a felfedezés izgalmát, a sokszínűség gyönyörét, miért mondanék le arról a gazdagságról, amit a világ nemcsak az ételekben, nemcsak a borokban, hanem erdőn-mezőn, irodalomba, zenében, színben, érzésben, tudásban nyújt!?

     • Ibolya Nagy

      Ne is tedd, kedves Cen’, ez a mi szerencsénk, mert ezt a színgazdagságot meg is osztod velünk. Hála érte.
      Itt nálad sok minden értelmet nyer, amit eddig kevésbé értékeltünk. 🙂

 5. Ibolya Nagy

  Óda a borhoz -prózában.
  Aki ezt olvassa borrajongóvá válik, ha eddig utálta is. Eddig e témában a Somló mindent vitt, máig imádom azt a posztodat, Cen’, tokkal-vonóval. (Juhfarkat azóta sem kóstoltam)

  Egy pohárka száraz villányit az egészségetekre! 🙂

  • Nincs fél órája, hogy felvettem a listámra mindkét somlói posztot, mivel a képanyagok lemaradtak róluk, felújítva hamarosan elétek adom őket is. / Na, igen, egy jó extra száraz juhfark! De szép emlékeim vannak róla! Különösen forró nyarak éjjelein… / Most jutottam el oda, hogy egy pár kortyot én is kóstolok ma este. Hideg van odakünn, klasszikus őszi éjjel, csönd és pára, itt meg meleg, könyvek, illatok, fények, ráadásul ma jó kedvem van, sokat haladtam, a honlap sem szívatott ma, beszélgetünk itt páran, közelegnek a fagyos napok, a szarvasbőgésnek vége, már csak egy-egy bika döndül hajnalonta, némiképp megkésve, szóval, ha mindezt összeadom, akkor egy korty vörös portói jön ki belőle. 🙂

 6. Szabó Edit

  Voltam már néhányszor borkóstolón borászatokban. Azt szeretem. Amikor mesélnek a borokról. Amikor azért isszuk őket, hogy ismerkedjünk velük.
  Azt hiszem, te nagyon jó borkóstolókat tudnál tartani, Cen’. 🙂

 7. Patai Mária Zsuzsanna

  Elovastam, újra. Igen, van bennünk is arany!

 8. Apám Földje, igen csupa nagy betűvel:-) Imádom a tokaji borokat, nem is fogyasztunk mást:-) A Fiam a 18-ik születésnapjára szereztünk egy Tokaji Oremus Szamorodni 1986-ban palackozott bort-akkor született:-)) őrizzük, vsz.sosem fogjuk kibontani,, bár nem tudom meddig őrzi az ízeket, illatokat aromákat. A jó borban benne van az egész élet, a föld, a napfény, az ősz simogató melege, olykor az első csípős dér, a gondoskodó kezek, a hordó fája , a hébér bugyogása, a pohár gyöngyözése, szóval egészségetekre minden korty arany:-))
  Gyönyörűek a képek, mint mindig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."