• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016 – Mint egy kaleidoszkóp (MTI)

Az a kontraszt érdekelt, hogy a harcolni tudás, az önmagunkért, az igazunkért és a boldogságunkért való kiállás és küzdeni tudás mintha elsatnyult volna az utóbbi száz évben.

Centauri Jákob botja regény Jack London 100 Magvető Kiadó író irodalom kalandregény szerző wrtiterA Jákob botja olyan mint egy kaleidoszkóp: belenézel és attól függően, hogy mennyit tekersz rajta, lehet olvasni kalandregényként, családregényként és fejlődésregényként – hangsúlyozta Centauri, az álnéven publikáló szerző az MTI-nek legújabb regényéről, amelyet Jack London fiatal kora nyomán írt.

 

Centauri tíz év ismertség után Budapesten először a napokban zajló Margó Irodalmi Fesztiválon jelenik meg az olvasók előtt, de személyazonosságát továbbra is titokban fogja tartani, és alapvetően nem akar változtatni eddigi működésén – mondta.
Az író hangsúlyozta: A Jákob botja születésének gyújtópontja Jack London életrajza volt. Rátalált az amerikai író feleségének a szerzőről szóló írására, amelyből két dolog ragadta meg Centaurit. Az egyik az a sok dolog, amelyen a fiatalember 19 éves koráig keresztülment, a másik, hogy a vesztes helyzetekből mindig képes volt felállni. 
Mint mondta, a regény nem Jack London-életrajz, inkább egy embertípus ábrázolása, amely erősen támaszkodik az életútra. A főszereplő nem egy tipikus hérosz: sok embert megbánt, sok hibája van, és az sem áll tőle távol, hogy időnként átgázoljon másokon. Sokszor önző és infantilis, ugyanakkor tehetséges: van ereje és küzdeni vágyása, és van képessége arra, “hogy ha valamit hatszor is elszúr, még hetedszer is megpróbálja”.
Mint mondta, közismert, hogy Jack London kalandos és harcokkal teli élete eredményre vezetett: a gyermekmunkából, a nagy szegénységből, egy borzalmas családi házból világhírű és jómódú íróvá vált.
Emlékeztetett arra, hogy előző és egyben első regényét, a Jégvágó történetét szinte párhuzamosan írta a Jákob botjával, közös koncepcióban gondolkodott. Mindkét regény főhőse fiatal: az egyik egy mai ember San Franciscóból, aki sodródik, míg a másik száz évvel korábban kemény küzdelmet folytat.
“Az a kontraszt érdekelt, hogy a harcolni tudás, az önmagunkért, az igazunkért és a boldogságunkért való kiállás és küzdeni tudás mintha elsatnyult volna az utóbbi száz évben. Főleg a fiatalabb emberek kevésbé képesek felvenni a kesztyűt, ha arról van szó” – hangsúlyozta a szerző.
A Jákob botja a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.
Megrendelhető itt
Vélemények a Jákobról
FORRÁS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük