• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Felgyújtotta magát egy amerikai ügyvéd

cen_logo_circle2018.04.15. “A hatvanéves David S. Buckel az Egyesült Államok tán legismertebb melegjogi ügyvéde volt. Szombaton felgyújtotta magát a brooklyni Prospect Parkban. (…) Buckel búcsúlevelet is hagyott maga után egy bevásárlókocsin, amit a holttestétől nem messze találtak. A levelét több újságnak, köztük a haláláról hírt adó New York Timesnak is megküldte. Ebben arra buzdította az embereket, hogy a bolygó fennmaradása érdekében éljenek kevésbé önző életet.” (444 & The New York Times)

“A szennyezés elpusztítja a bolygónkat, lakhatatlanná teszi a víz, a talaj, a levegő szennyezésével és a klíma megváltoztatásával. A bolygó lakóinak nagy része most egészségtelen levegőt lélegzik a foszilis üzemanyagok miatt, ez sokak korai halálát okozza. Az én, foszilis üzemanyag okozta korai halálom csak reflexió arra, amit magunkkal teszünk”

A napokban több klímaváltozással kapcsolatos hírt is osztottam – ilyenkor mindig megjegyzi valaki, milyen elkeserítő, hogy ilyen állapotba jutottunk. Úgy tűnik, David S. Buckel is elkeserítőnek látta a helyzetünket. Ez persze önmagában nem indok arra, hogy felgyújtsa magát az ember. David S. Buckel talán azt is látta, hogy

ebben az irdatlan médiazajban csak egészen drasztikus módszerekkel lehet átvinni a legfontosabb üzeneteket.

Sajnálom, hogy így döntött. Egy ilyen durva és megrendítő akció láttán talán nem kellene felelőst keresni, mégis azt mondom: egy egész rendszernek kell (egyszer) felelnie, nemcsak azért, mert a legsúlyosabb gondokról mindig hazudunk, a megoldásokkal mindig késlekedünk, a megoldást keresőket mindig negligáljuk, hanem azért is felelni kell egyszer, hogy David S. Buckel és sorstársai miért érzik úgy, hogy csak ilyen drasztikus módszerrel mehetnek át a legfontosabb üzenetek.

 
Jan Palach

Jan Palach (Fotó: Wiki)

Rögtön eszünkbe jut Jan Palach, a 20 éves egyetemista is, aki Csehszlovákia  megszállása ellen tiltakozott ugyanígy a Vencel-téren. Úgy gondolom, hogy David S. Buckel sem csupán az önzetlenséget propagálta, nemcsak a Föld védelmében égette el magát.

Tiltakozás ez a média totális megszállása ellen is.

Arról a médiáról beszélek, amely ezer és ezer lényegtelen, elfogult, olcsó és ócska gagyival bombáz minket, míg – ha a legszűkebb értelemben vett érdeke nem kívánja – szinte semmit sem foglalkozik az igazán súlyos problémákkal.
Most itt van ez a hír. Mindenütt pár sorban. Mint itt. Egy ember elevenen megégett. Talán lesznek páran, akiket ez kijózanít, de amúgy tovább dübörög a gagyi, tovább füstölnek a kémények, a sajtó továbbra is, mindenütt a világon, rendszerek-lobbik-pártok érdekeit szolgálja majd (tisztelet a ritka kivételnek), s holnapra elfelejtjük az egészet, egy hét múlva senki sem emlékszik már rá, ki volt David S. Buckel. A legtöbb, amit elmondhatunk erről, annyi lesz: ott, ahol összeégett ez az ember, egy alapos eső után, ismét kisarjadt a fű.

 
To David S. Buckel's memory

To David S. Buckel’s memory (Fotó: Centauri)

 https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/europa-kiszarad-es-kihul/

 

10 Comments:

 1. Nagyné Ica

  Szomorú és megdöbbentő 🙁 🙁 🙁

 2. Úgy gondolom, hogy ő is egy hiába volt áldozat! 🙁 Tőlem sokkal okosabb, felkészültebb emberek sem tudják a megoldást, hogy miként kerülhetné el az emberiség az élet kipusztítás a Földön, de szerintem egyszerűen nem érett a helyzet arra, hogy ne a pénz legyen az úr! Végtelenül tisztelem azokat az ősi kultúrákat, ahol a Föld, a Nap volt az anya, a teremtő, az Isten. Most a pénz az. — ” Az embert nem az ég pusztítja el, maga öli meg magát azzal, hogy az örök törvényeket áthágja”– Shu king

  • Nagy vonalakban én is így látom, esetleg annyit módosítanék: a megoldások talán megvolnának, legalább részben, azt a kérdést viszont nem tudjuk megoldani, hogy az ember erre figyeljen, és ne másra. Hogy az ember végre képes legyen egy másik, jóval nagyobb léptékben szemlélni magát és a környezetét. Hogy a túléléséért küzdjön, s ne egymással. Ez az ami az istennek se megy 🙁

 3. Vajon melyik lesz az a végső – vélhetően rettenetes pont (vagy sorozat) – ami után nem lehet hagyni a nagybani nemtörődömség folyását 🙁 ?

 4. Szabó Edit

  Nagyon sajnálom ezeket az embereket, mert hiábavaló áldozatot hoznak, teljesen értelmetlen a haláluk. 😥
  Sajnos úgy van, ahogy írod, Cen’: ma még pár soros hír, holnap már annyi sem, egy idő után pedig már nem is emlékeznek rájuk. A világ pedig halad tovább, ahogy eddig. Egy ember halála túl nagy ár pusztán azért, hogy néhányan elgondolkozzanak. 🙁

  • Én sem gondolom, hogy ez volna a legmegfelelőbb “eszköz”, ugyanakkor könnyű elképzelnem, hogy némelyek úgy gondolhatják, nincs más lehetőség. Hogy túl nagy ár-e? Igen, de ennek sem kellene így lennie. Ha egy ilyen mártíromság érzékelhető fordulatot hozhatna, talán még mondhatnánk, hogy “megérte”. Az egyik legnagyobb gond épp az, hogy nincs már szinte semmi eszköz arra, hogy más és talán jobb irányba forduljon egy nagy közösség figyelme.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük