• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Élőben a Föld – Earth from space

1 földcen_logo_circle2018.12.06 Nem is értem. Amikor ezt felrakom az oldalamra 42 ember nézi. 7 milliárdan élünk itt. Egy “felvilágosult korban”, amikor műholdak százai keringenek fölöttünk, amelyek többek között lehetővé teszik, hogy bármikor bárkit elérjünk, hogy bármikor körbe nézzünk a világban, belessünk a Föld bármely pontjára, akár az űrből is, és nyilván most is milliárdnyi ember lóg a neten,

de a többség valószínűleg hülyeségeket és szelfiket néz, s itt pl. mindössze 42 ember kíváncsi a Földre.

Na, ja, más hasonló live adáson további százak és ezrek, de nem először járok ilyen oldalakon – mert lenyűgözők, és mert szívom magamba a látványt, mert erősítem magamban a földlakó-tudatot, mert szédítő látni, hogy itt élek -, de soha sehol nem láttam annyi embert, mint amennyi szerintem joggal elvárható volna. Holott épp a Földet kellene néznünk nagyon sokat, kívülről és messziről, ezt kellene vetíteni óraszám egy új generációnak, hogy más tudata legyen, ne lokális, ne kicsinyes, ne vacak, hanem globális, de nem abban az értelemben, hogy részese a nagy és össznépi, rém hülye és dühödt fogyasztásnak, hanem abban az értelemben, hogy átitassa a felismerés: ugyanazon a golyón élünk-halunk mindannyian, s még ha csak egy metrójegyet dobok is el, egy nagy viharral akár még az is körbe repülheti ezt a Földet.

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/fold-ahol-elek/fold-es-csillagai-ejjel-csodalatos-felvetelek-es-hatterzene/

http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/galilei-utodai/

http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/fold-ahol-elek/fold-bolygo-ahonnan-eltunik-elteto-elemunk-jeg/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/szakadar/

12 Comments:

 1. Meglehet, hogy a Földön kívülről, több, értelemmel bíró lény fürkészi, mint amennyi itt felfogja, hogy hol él.

 2. Nagyné Ica

  Én épp téged nézlek és olvaslak! 😊 Ez jó, nem? 😉

 3. Szabó Edit

  Köszi a Nils Frahm videót Cen’!
  Legutóbb nagyon gyorsan levetted, de ígérted, hogy felteszed majd megint. Itt van hát!! 🙂 🙂

 4. Marsovszki Viktória

  No, azért ez már 43, Cen!

 5. Marsovszki Viktória

  Ne csüggedj! 😀

 6. Marsovszki Viktória

  Ja, és te itt lent is tudsz röpülni! Legalábbis ezerszer nekirugaszkodsz.

 7. Marsovszki Viktória

  Próbálok én is példát venni a kicsi madárról, azt te mutattad meg nekem

 8. Sziasztok,
  hát, így van ez. Mindenki úgy él, mintha ez szavatolva volna, hogy örökké így lesz: nyomulunk a rohadt autóinkon, repülőinken, mindenkinek lesz mit enni a hűtőből és a többi. Közben kimegyünk a falvakba, már ott is így élnek, hogy senki nem termel már semmit, nincsenek állatok, mindenki úgy él, mintha örökké minden beszerezhető lenne majd a boltokból – holott pénze sincs a többségnek, legfeljebb hitele.
  Minden szar, gyerekek. Legfeljebb akkor nem, ha arra gondolunk, hogy mégis csak a baktériumok és vírusok, stb. a fő élet alkotók, akiknek mi csupán tenyészállománya vagyunk, Ha kidöglünk, odébb gurulnak egy-két univerzummal, aztán folytatják tovább, hátha ott értelmesebb lényekkel találkoznak, akik tovább akarnak élni … vagy épp ez mutatja, milyen értelmesek vagyunk, hogy nem akarunk közönséges baktérium televény lenni, ezért aztán kiírtjuk magunkat. Nemes eszme lenne, de aligha így van. Különben meg mégis csak az élet a legfontosabb, akár baktérium, akár daru, vagy a szerelmem formájában.
  Egyébként a fotóról: nemrég Londonból repültünk visszafelé véletlenül és Franciaország fölé érve kb. olyan volt a táj, mint fönt az ég: csupa csillag, galaxis, döbbenetes látvány volt. Mint fent. úgy lent is. De belegondoltam, hogy ez a csoda ott lent mind az élet ellen van. az meg legkivált, hogy ott repülök fölötte.
  De a legcikibb mindeközben, hogy az elébb azt mondta a Bécsben dolgozó fiam, hogy ha lehetne, nemzetet váltana, annyira szégyelli azt, hogy magyarok vagyunk. Olyan ez, mintha a búbosbanka le akarná radírozni a búbját, de sajnos valahol mégis nagyon is érthető, ugyanakkor szívszorító ez, hát nem ? ….
  Üdv:
  L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük