• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A jó helyekről (Jégvágó, 2013)

Az a hely csúcsszuper volt régen, csak azért nem jártam oda, mert Julia, az első komoly barátnőm ott csalt meg egy dobossal. Titokzatos dolog, de a második komoly barátnőm, Elizabeth is ott csalt meg, ő pedig egy zsaruval.

Centauri Jégvágó Magvető Kiadó 2013 irodalom író Kék angyal könyv Ice Pick novella jó helyekGoblin egyébként együtt járt velem az alamedai gimibe, igazi könyvmoly és annyira művelt, hogy az már néha fáj, de tényleg jó barát. Elhúzott innen rég, legalább tíz éve. A faterja republikánus, és amikor a kis Bush vette be a Fehér Házat, zsíros állást kapott Washingtonban. Goblin azt ígéri, hogy egyszer visszaköltözik, de bármibe lefogadom: sosem tér vissza. Figyeld meg, aki elköltözik, azt többé nem látod. Lásd például anyámat. Nem hiszem, hogy valaha az életben visszajön, valószínűleg a keleti parton, talán New Yorkban örül csöndesen, hogy megszabadult tőlünk. Goblin sem jön vissza Friscóba, viszont nagyon jó barát. Hét éve minden héten csomagot küld. Nem olvasok újságot, ha szerzek is, csak azért, hogy darabokra tépjem, és kitöröljem vele a seggem. Nehezebb leöblíteni, mint a klotyópapírt, viszont jóval olcsóbb. Isten tudja, hány címlapsztori végezte a budiban. Megfigyelted már, hogy a színes magazinok semmire sem jók? Ott is összekenik a segged, ahol addig nem volt szaros. Goblin viszont rengeteg újságot olvas. Hét éve kezdte az érdekes cikkeket kivagdosni és elküldeni, azóta legalább ötvenezret kaptam – ezt nevezem én barátságnak. Van is lelkifurdalásom, ha néhanapján az ő cikkeit használom a budin, de a többségüket megőriztem. A Salingerről szólót is.
A Red Dragonban olvastam el. Az a hely csúcsszuper volt régen, csak azért nem jártam oda, mert Julia, az első komoly barátnőm ott csalt meg egy dobossal. Titokzatos dolog, de a második komoly barátnőm, Elizabeth is ott csalt meg, ő pedig egy zsaruval. Mintha nem lenne a városban épp elég csehó. Mintha a városban nem lenne épp elég munkanélküli, rikkancs, szendvicsember, és rakodómunkás. Miért épp egy dobos meg egy zsaru? Attól kezdve nem volt gusztusom ott dekkolni. Betévedtem még párszor, csakhogy mindig rossz kedvem lett. Hiába telt-múlt az idő, ha ott ittam, előbb-utóbb eszembe jutott: talán épp ezen a széken ült Julia a dobos ölébe, talán épp itt ült Elizabeth, míg a hekus lesmárolta. Talán épp innen indultak tovább mind a ketten, illetve mind a négyen, hogy valahol, talán a közeli park sűrűjében egy fullosat dugjanak. És ez minden esetben, hosszú hónapokkal később is fájt, hagytam hát a Red Dragont a francba.
Sok évvel később gondoltam egyet és újra betértem. Azért is, mert csak ott mértek bambuszpálinkát. Ebből is látszik, mennyire sokkolt a két buksza árulása. Évekig nem ittam bambuszpálinkát, pedig az csúszott a legjobban. Mindegy. Visszamentem a Red Dragonba. Kérem a felest, de csak bámulnak.
– Bambuszpálinka? Mi az?
Ez fájt. Mindig ez van. Ha rábuksz valami jóra, holtbiztos, hogy később nem találod, és az egykor kedves, csinos pultos lány helyén egy nyegle tehén húzogatja a száját. Örülsz, ha egy pillanatra sem látod, nemhogy stírölnéd, mint a tíz évvel korábbi csaj cipóit.
További részlet
Jégvágó (Magvető Kiadó)

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Iratkozz fel hírlevélre! Nem veszthetsz semmit. Ahogy feliratkoztál, ugyanúgy leiratkozhatsz róla bármikor, de remélem, hogy örömödet szolgálja majd. 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/kussolasrol-jegvago-2013/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/szakadar-ember-a-vadonban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/jakob-botja-2015/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/legjobb-helyen-megfelelo-idoben/

  3 Comments:

  1. Marsovszki Viktória

   Csak a részlet végéhez.
   Kedves Dan! Sok-sok évvel később, ne menj vissza arra a helyre, amelyik oly sok élet-fontosságú történeted tudta. Mert megbánod!, Cudarul kisemmizettnek fogod érezni magad. Ezek a helyek magasról szarnak a te emlékeidre, egy jottányit sem őriznek meg a a régből. Tudnék neked erről mesélni én is lelombozó történeteket.
   🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük