• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ki volt az igazi James Bond? Hát egy madarász volt ő is!

ki volt az igazi James Bond

2021.01.13. Ki volt az igazi James Bond? Hát egy madarász volt ő is! 

Ian Fleming brit regényíró, James Bond karakterének megalkotója nem volt finnyás, ha egy sztori érdekében a szomszédba kell menni, bár alapvetően úgy dolgozott, mint bármely más író: figyelt, és innen-onnan összevadászott elemeket gyúrt aztán szerves egészbe. Ebben a téma- és részletvadászatban sok minden nem számít, az sem például, hogy egy olyan turbó-férfias karakterhez, mint James Bond, nőtől vagy férfitól veszünk kölcsön valamit. Így például Bond azt a vonását, hogy a kalapot hanyag eleganciával, de halálpontosan dobja fel a fogasra, Fleming egy nőről mintázta. Amikor Fleming a kémelhárításnál dolgozott, az iroda titkárnője dobálta ilyen akrobatikus ügyességgel a kalapját (sajnos nem sikerült kiderítenem, ki volt ez nő, pedig nagyon érdekelne 😊 ).

Ian Fleming James Bond

Ian Fleming (FORRÁS)

Fleming abból sem csinált gondot, hogy számos ponton önmagáról mintázta a főhőst, ha tetszik „önmagától-önmagából is lopott”. Fleming éppolyan nőfaló, nagy csábító és szívtipró volt, amilyennek James Bondot ismerjük. Tapasztalatból tudom, hogy néha jóval hamarabb áll össze egy figura karaktere és jelleme, minthogy neve volna. Ilyenkor a névválasztás miatt főhet az ember feje, hisz egy olyan markáns pali, mint amilyen James Bond, nem viselhet akármilyen nevet. A névnek – a legtöbb esetben – erősíteni kell a karaktert. Fleming is olyan névre vadászott, ami elég férfias, és ugyanakkor rövid, határozott, könnyen megjegyezhető. Utólag nyugodtan megállapíthatjuk: jó nevet talált – hisz épp a név az egyik legerősebben működő mém mind a mai napig:

„A nevem Bond. James Bond.”

Az ember nem is érti, hogyan működhet ennyire jól egy ilyen egyszerű név, egy ennyire raklapegyszerűségű szerkezetben, de tény, hogy pokolian működik.

Csakhogy amint a kalapdobálás szokását Fleming egy titkárnőtől, a nevet is egy létező személytől lopta. Mondani se kell: James Bondtól 😊 De ki volt az igazi Bond? Büszkén jelentem: egy jól ismert ornitológus, aki tudományos értekezései révén, a Karib-tenger szigeteinek és India madárvilágának kutatásával vált ismertté. Több mint száz sziget madárvilágát térképezte fel, Nyugat-India madárvilágáról pedig könyvet is írt. Ha jól meggondolom, talán még nekem is van itthon egy kötet tőle.

James_Bond_ornitológus

Az igazi (FORRÁS)

Dr. James Bond alighanem inkább szórakoztatónak gondolhatta, hogy Fleming egy kémtörténethez vette kölcsön a nevét, ugyanakkor Fleming talán kissé feszenghetett emiatt. 1964. február 5-én az eredeti James Bond és felesége látogatást tettek Fleming jamaicai nyaralójában, mely a Goldeneye nevet viselte (ez mellesleg a kerceréce angol neve is – a récéről reggel írtam ITT). A diplomácia nyelvén azt mondanánk: „a találkozó rendkívül szívélyes volt”, melynek során Fleming megajándékozta az igazi James Bondot egy kötettel. Dr. Bond a névlopást viccelődve „kissé szabálytalannak ítélhető névkölcsönzésnek” nevezte. Fleming, jóvátételként a „You only live twice” (Csak kétszer élsz) című művét ajándékozta Bondnak, és így dedikálta:

„Az igazi James Bondnak a tolvajtól, aki ellopta a személyazonosságát”.

Ez a kötet aztán 2008-ban szép summáért, 84 ezer amerikai dollárért kelt el egy árverésen. A találkozót követően Fleming már nem sokáig élt, hat hónappal később elvitte egy szívroham, így Dr. Bond és Fleming nem találkozhattak többé. Dr. Bond azonban még hosszú évekig kutatta a madarakat, főként a Karib-tengeren, s több száz publikációt hagyott hátra. Olyan jelentős ornitológus lett, hogy ma is a karibi térség legjelentősebb ornitológusaként tartják számon.


Oszd meg másokkal is! Köszönöm 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


TÁMOGASD A CENWEBET!

MIT TÁMOGATTOK?

➡ a honlap fennmaradását
➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
➡ nemcsak az irodalmat
➡ hanem a természetet is
Full screenExit full screen
Slider


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  6 Comments:

  1. Ez semmi ahhoz, hogy rólad meg egy csillagot, sőt kettős csillagot neveztek el. 😀 😀 😀
   Bocs, ezt nem lehetett kihagyni. 🙂 🙂

  2. Lívia dr. Zilahi

   Roger Moore óta egyetlen James Bond filmet sem néztem meg. Az Ő sármja utánozhatatlan. Nem is tudtam , honnan van a név és a azt sem, hogy létezett a tudós Dr. James Bond és a névtolvaj Ian Fleming és találkoztak is :-)))

  3. Papp Anikó

   Ez állati jó! 😊

  4. És! Amúgy Pierce Brosnan nekem az igazi Bond…
   de, az egyik filmbe, azt hiszem A halj meg máskor, talán az utolsó Brosnan Bond film, ott az egyik álcájában egy karibi szigetnél ornitológusnak adja ki magát, és úgy szedi fel az épp aktuális Bond-lányt 😀
   imádom 😀

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük