• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Sarkvidéki Balaton és halászó récék

Fotó: Centauri

A videót majd szöveg közben találod!

írtam már arról, hogy egy olyan „közönséges” madárfaj, mint a tőkés réce valójában milyen vagány. Akkor utaltam arra is, hogy ismét meglepett.

Olyasmit láttam, amit harminc év alatt egyszer sem.

Videón mutatom be ezt – egyúttal adok egy kis ízelítőt a sarkvidéki Balaton hangulatából és madárvilágából is. Nem akarom lelőni a poént, ezért elöljáróban most csak annyit tisztázzunk: számos récefaj él nálunk, és a téli Balatonon is sok récefaj látható.

E récéket alapvetően két csoportra osztjuk: vannak az úszó récék és a bukó récék.

A bukó récékhez tartozik a többek között (a teljesség igénye nélkül) a barátréce, a kontyos réce, vagy a cigányréce. Az úszó récékhez a csörgő réce, böjti réce, kanalas réce, és ide tartozik a tőkés réce is. A bukó récék jól úsznak víz alatt, testalkatuk, testfelépítésük is más, könnyebben merülnek, ennek megfelelően a táplálékuk javát is a mederből szedik, a Balaton esetében főként a vándorkagylókat. Az úszó récék viszont az élelem javát a vízfelszínről gyűjtik, vagy a fenékről, de onnan általában csak akkor, a sekély részeken, ha azt tótágast állva is elérik.

A két csoport annyira más, hogy még a tudományos nevükben is különböznek. A bukó récék az Aythya-k, az úszó récék az Anas-ok.

Úszórécék is bukhatnak, de csak, ha muszáj. Természetesen sokszor láttam már bukni úszó récét is, de olyat, amit a múlt hétvégén, még nem láttam. A bukó récéknél az is megszokott, hogy csapatosan, nem ritkán szinkronban buknak, de hogy tőkés récék csapatosan bukdossanak? Ez unikális.

De vajon mi veszi rá erre őket?

Nézzétek a videót, s kiderül 🙂


Most, hogy láttátok már, annyit fűznék hozzá.

Se az úszó, de még a bukó récék sem igen fogyasztanak halat. Jellemzően növényi részekkel, kagylókkal, puhatestűekkel táplálkoznak.

Ha mégis halat fognak, az rendszerint apró ivadék. De hogy a viszonylag termetes keszegeket így aprítsák, ilyenről nem hallottam még.

Mi viszi rá őket mégis? A jeges víz nyilván kevés táplálékot ad, és a tőkés récék – mivel rosszul buknak (bár a felvételeken meglepően ügyesek és eredményesek is!) nem férnek hozzá a Balaton gazdag vándorkagyló-telepihez. Ráadásul észlelhették, hogy megkezdődött a jegesedés. Ha arra játszanak, amiről a legutóbbi récés posztban írtam, vagyis kivárásra, lesz, ami lesz, mindenáron, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy az utolsó „pillanatokban” tudnak-e még egy jót enni valamiből. Ha az hal, akkor legyen hal! Gondolhatják. Talán az is könnyíti a dolgot, hogy a hideg vízben a keszegek sem olyan fürgék, mint nyáron.

Bárhogy van is, fantasztikus élmény volt ezt méterekről végignézni.

Remélem, tetszett a videó is. Legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is.


Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/ismerjetek-meg-tokes-recet-nem-hinnetek-milyen-vagany-kacsa/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/fagyos-szel-tombol-januarban-strandoljunk-es-csonakazzunk/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/balaton-legkemenyebb-drog/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/ujabb-madarritkasag-madareteton-keleti-gerle/

  17 Comments:

  1. Marsovszki Viktória

   Huh! Ez közös élmény lehetett a kacsákkal, és veled, Cen! Ezt nagyszerűen megcsináltad!, Bevontad a nézőt, mintha ott hasalna veled. 🙂 Bukna a récékkel az ember. Tüstént megosztom, megám! Kösssz! 🙂 🙂

  2. Marsovszki Viktória

   És a hattyúk azért maradtak ♥

  3. Megfogni lehet egyszerűbb, mint lenyelni. 🙂 Ledöbbentem, sosem láttam még halat tőkés csőrében így. Köszönet!

   • Ugye-ugye!! Pedig te sem két tőkést láttál már, ráadásul horgászol is, tudod, hogy a réce halat nem eszik, , legalábbis nemigen. Itt meg százával fogdosták ki a karikakeszegeket vagy kis dévéreket, és végig ott sem maradtam.

    • Azért az is döbbenet, hogy ennyire érzed, hogy mikor hol kell lenned!! 🙂 🙂 Remélem az ornitológus barátoknak is csorog a nyála! 🙂

     • Érdekes, hogy ezt írod. Az övcsatornához ugyanis improvizálásként mentem ki. Nem szoktam. Nincs olyan móló a Balatonon, ahonnan ne vizslattam volna már a jeget-vizet, de az övcsatorna befolyásánál még nem jártam. Legalábbis nem emlékszem rá, és egyetlen adatom sincs onnan. Múlt szombaton, miután igen eredményes nap végén voltam, egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrottam a csatornához is, gondoltam, ha már lúd, legyen kövér – annyira ismeretlen volt ez a zúg, hogy az utat is keresgélnem kellett. Aztán jött a meglepetés. Azon az eldugott helyen pezsgett az élet! Arról nem is írtam, hogy legalább 50 kis kárókatona is ott dekkolt. Visszamegyek még oda – ha kicsit kitisztul az idő, talán még ma 🙂 🙂

  4. Az is érdekes, hogy nem egy-egy réce halászik rendhagyó módon, hanem csapatostul teszik ugyanezt…ösztönösen feltankolnak?

   • Feltankolnak, ösztönösen vagy tudatosan – én egyre inkább arra hajlok: tudatosan. Ahogy azt korábban sokszor írtam már: hajlamosak vagyunk alábecsülni a madarak és általában az állatok tudatosságát. Okosak ezek nagyon! – Bár az a helyzet, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint jó dolguk lesz a következő hetekben, a jég eltűnik, az idő megenyhül. Az sem biztos, hogy visszatér-e még egyáltalán a tél.

    • Egyetértek veled: a késztetéseikhez képesek stratégiát – akár újat alkotni, kivitelezni azt, mindehhez rezonál, ahogy egymást is észlelik a hasonló működésben, mi más ez, ha nem fejlett tudatosság..A jelen előjelzések szerint egyelőre elmaradnak a kemény fagyok, lassan a Balaton is kienged vajon 🌞

  5. Szabó Edit

   Néha olyan, mintha a vízen járnának! Bámulatos. 😮❤

   A Nyugati-övcsatornáról egy régi vitorlás élményem jutott eszembe. Egy hirtelen lecsapó balatoni vihar, amit végül sok izgalom és megpróbáltatás után segítséggel szerencsésen átvészeltünk. (Fantasztikus a hajóstársadalom összetartása!) Sikeresen “bementettek” bennünket a balatonmáriai kikötőbe. Akkor voltam életemben először tengeribeteg. 🙁
   Bocs’, hogy egy ilyen poszt végén a nyarat idéztem! 🙂

   • Basszus, de rohadt kicsi a világ! – s milyen jó, hogy ezt megírtad! Nahát, épp az imént írtam Rajna Editnek, hogy ez azon kevés pontok egyike, ahol korábban nem jártam még. lehet, hogy ma visszalátogatok… 🙂 🙂

    • Szabó Edit

     🙂 🙂
     Kíváncsian várom, hogy enyhébb időben mit találsz ott!

     • és próbálom majd feltölteni erre a hétvégére a kicsit üres “hűtőszekrényt”, mármint a honlapot is – szóval, ha bármit találsz még a neten, szólj, ahogy eddig is. S még valami, valahol azt olvastam tőled – csak már nem tudom, hol – hogy senki sem pótolhatatlan, és te sem vagy az. Vagy ilyesmit. Szerintem ez nem így van. Te is pótolhatatlan vagy, hidd el. !!! Ez fontos.

  6. Szabó Edit

   Tony Joe White megint. Tetszik! Köszi! 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük