• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A vörös kánya – Milvus milvus

vörös kánya

Vörös kánya (Milvus milvus) – Ő is azok közé tartozik, akik újabban egyre gyakoribbak, holott évtizedekig mutatóba is alig akadt (FORRÁS) Az egyik legdekoratívabb ragadozónk 🙂

Röpülése igen szépen kerengve-lebegő és néha nagy magasságba is viszen; de prédáját a földről szedi és ekkor közel a föld szinéhez úszva-röpül

3. A KÁNYA.

Egyéb neve: vörös kánya, fecskefarkú kánya, villásfarkú kánya,
kurhejjá, hejő, tikhordó kánya, saskánya.

(Milvus milvus Cuv.)

KÁROS.


3. A KÁNYA.


herman ottó a madarak hasznáról és kárárólLeirás. Nagyobb a hollónál, hosszabb szárnynyal és farkkal: fölszine rozsdavörös sötét szárfoltokkal és szegésekkel; farka nagyon villás. A tojó kevésbbé szines, a fiak még kevésbbé azok. Lába gatyás, csűdje meztelen, karma elég erős, hegyes; csőrének felső kávája kertészkés alakú. Szemcsillaga ezüstfehér; csőre tövén sárga viaszhártya. Merész tekintetű, szép röpülésű ragadozó madár, mely leginkább a sikság erdeinek legmagasabb fáira rakja fészkét; fészekalja 2-3 ritkán 4 tojás, zöldes fehér földön agyagos foltokkal, irásokkal és pontokkal tarkálva.
Élete módja. Röpülése igen szépen kerengve-lebegő és néha nagy magasságba is viszen; de prédáját a földről szedi és ekkor közel a föld szinéhez úszva-röpül, hogy prédáját közelről érhesse. Felszedi az egeret, a gyikot, a kigyót, a még tehetetlen madárporontyot; de különösen ráveti magát a még pelyhes csirkére, libára, kacsára, szóval a baromfira. Ezért különösen káros. Ezt csak az enyhiti meg, hogy igen gyáva, annyira, hogy a jó kotló még el is veri; de aztán kotló legyen ám, mert a példabeszéd még is csak azt mondja:
Még a tyúk is le lapúl, mikor kányát lát.
Mikor pedig a gyerek rakonczátlankodik, bizony kiszalad még a legjobb anya szájából is a szó:
Vigyen el a kánya!
A libalegelő szegény mezitlábosainak tavaszszal, a mikor a zsenge gyepet a pelyhes majorságnak nagy sokasága szinte elboritja, nagy réme a kánya és a mikor meglebben a tájon, a libaőrző gyerekek bizony neki szaladnak kiáltással, kendőlobogtatással, dobálással ugyancsak riasztják a gonosz madarat, legtöbbször sikerrel; de néha bizony nem és akkor odahaza bizony elkövetkezik a hadd el hadd. – A kánya sehol sem gyakori; de nálunk még jócskán van. Télire tőlünk melegebb tájra vonúl, József-nap körül ismét itt terem.
Tovább a következő fejezetre
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

vörös kánya Milvus milvusös kánya Milvus milvus

Felfoghatatlanul gyönyörű – megszokhatatlan. Láttam párszor, egészen közelről is, főként tavaszi vonuláson, de elég találkozni vele egyszer-kétszer és elvonási tüneteket okoz 🙂 (FORRÁS)


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  A szirti sas – Aquila chrysaetos

  A barátkeselyű – Aegypius monachus

  Hó még nincs, de van hósármány (Plectrophenax nivalis)

  Aki még látta a csíkosfejű nádiposzátákat – Kovács Gergely Károly

  A mezitlábas doktor, a székicsér és a szakirodalom

  Amikor még elértem mindent az életben

  Madarakról mindenkinek

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük