• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2021.04.27. Hallgatózz velem – madárhangok képekkel

madárhangok képekkel

2021.04.27. Hallgatózz velem – madárhangok képekkel

Ezt a videót kérésre készítettem. A támogatók közül kérte valaki, hogy legyen olyan videó is, ahol nem beszámolok valamiről épp, hanem csak megmutatom a madárdalos birtokot. Aktuális, jogos kérdés volt ez így tavasz idején. El is készítettem 7 percet a birtok különböző pontjain felvett jelenetekből.

Nem írtam még erről, de a madárhangok ismerete egyébként kulcsfontosságú a madárbarátok számára,

mivel egy erdő-mezei barangolás során a madarak nagy részét, körülbelül 80 százalékát csak halljuk;

legalábbis hamarabb halljuk, mint látjuk. Sok faj egészen ritkán kerül szem elé, míg ugyanakkor a hangjukkal gyakran találkozunk. Ilyen például a fürj (Coturnix coturnix) vagy a berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis). Igyekeztem a videót úgy vágni, feliratozni, és illusztrálni madárképekkel (ezek külső felvételek), hogy még egy laikus is képes legyen valamelyest eligazodni a tavaszi zsongásban.

A jövőben egyre több érdekes, kis videót szeretnék hozni. Az utóbbi hetekben többet is készítettem, melyeken a birtok állatai-madarai láthatók (például ITT ÉS ITT és ITT).

Fogadjátok szeretettel a legújabbat, osszátok meg másokkal is, tetszikeljétek, iratkozzatok fel a Youtube-csatornára. Mindez jelentős, fontos támogatás. És ha lehetőségetek van rá, támogassátok a honlapot, a videózást, és a Bioszféra élővilágát azzal is, hogy csatlakoztok a Patreon-oldalhoz, ahol egyrészt hamarabb láthattok mindent, másrészt olyan videókat is megnézhettek, melyek nem kerülnek ki a nyilvános térbe. Ezt megtehetitek ITT.

Előre is nagy köszönet. A legjobbakat kívánva: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

     

  15 Comments:

  1. Szabó Edit

   Ez így, hogy láthatjuk is a madarakat, tökéletes! Az erdőben ilyen tényleg ritkán sikerül. Köszönöm! 🙂 🙂

   Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de én szívesen hallgatóznék egyszer majd valamikor alkonyatkor is, amikor kicsit másként énekelnek a madarak – legalábbis úgy rémlik nekem. Majd, amikor már virágzik minden, amiket most elvetettél. 🙂

   Vagy akár éjjel is.
   Pár éve volt neked egy emlékezetes éjjeli beszélgetésed egy fülemülével. 🙂 Abban a fb posztban említetted, hogy más madarak is énekelnek éjjel – pl. nádi rigó, nádi poszáta, ha jól emlékszem.

   • az volna a mesterterv, hogy sokkal-sokkal több videót hozzak a birtokról, madarakról is. Készítek alkonyatit is 🙂 De nemcsak madarak jönnek, sőt nem is csak nagyvadak. Készülök egy egészen új cuccal, de várom, hogy megint süssön a nap. Lehetőség, ötlet szerencsére van bőven! 🙂

    • Szabó Edit

     Azt tudjuk már, hogy ötletekért nem kell a szomszédba menned! 🙂
     Kíváncsi vagyok az új cuccra. 🙂

     • Csak süssön ki a nap, és készítem! – a Patreonra azonnal, vágatlanul felteszem. Nagyon érdekes lesz. Támadt egy vadi új ötletem, s úgy gondolom, hatalmasat javíthat ezen az élőhelyen, ráadásul egyszerűen, gyorsan, ingyen. Ha minden igaz, sikerül majd mutatnom is.

      Mellesleg a Patreonra még ma szeretnék feldobni egy rövid videót egy tavalyi újításom eredményéről is.

  2. Ó, de nagyon jó!!! Szuper a vágás, beillesztés is! 🙂

  3. Újra meghallgattam, és igen, egyszer távolról búbos banka hangfoszlányát is hallottam, olyan 1, 30 perc után. 🙂

   • Fantasztikus vagy. Pedig nem is beszéltem / írtam a búbos bankáról! Legalábbis nem emlékszem rá, pedig lehet, hogy az idei szezon egyik nagy újdonsága lesz nálam. Tavaszi vonuláson eddig is előfordult néha, de költőként a környéken is ismeretlen. És most úgy tűnik, hogy az élőhelyátalakítás és odútelepítés egyik nyertese lehet, legalábbis egy búbos banka sündörgött a napokban a Fenyéres aljában kirakott D-odú körül. Meglátjuk. Az biztos, hogy dobnék tőle egy hátast, ha megtelepedne.

    És akkor meg nem állom: egy egészen ritka, új fészkelőm már van az idén. Nem lövöm le a poént, inkább igyekszem mihamarabb megírni a róla szóló cikket. 🙂

  4. Kálmán Péterné

   Kedves Cen! Ez nagyszerű! A “birtok”, a madárhangok a beillesztett “tulajdonosaival nagyon jó ötlet. Bár én is erdő közvetlen közelében élek, ilyen csodás tavaszi madárdalban, nagyon sokat segített a hangok beazonosításában ez a jól sikerült videó. Azt hiszem ezt többször is meg kell néznem, hallgatnom, hogy rögzüljenek a tanultak. Kakukkot még nem hallottam az idén de fülemülém már újra itt van és a házhoz közeli sűrűben van tele a szíve gyönyörűséggel.
   Hajnalban, amikor már elválik a föld az égtől, kiengedem a kutyámat, már zeng a madárdal, nincs ennél csodálatosabb.
   Köszönöm az élményt. Jó egészséget kívánok a terveid megvalósulásához.

  5. kISSNÉ iLONA

   Kedves Cen! Nagyon élveztem, szerintem is a barátposzáta a legszebb.MOst egy személyes élményemről: kertemben három fekete rigó csapott nagy zajt, ketten /himek/ ádáz veszekedésbe kezdtek, mire a harmadik hátra sem nézve elszállt/gondolom a tojó/ csak intézzétek el , addig én csipegetek…Fekete István többet tudna erről irni.
   Üdv. Ilona.

  6. Antal Anikó

   Kedves Cen! Olvastam, hogy mogyoró és bodza bokrokat szeretnél. Van a kertünkben pár bokor – sajnos olyan sokkal nem segíthetlek, amennyit írtál. Ha az a néhány bokor is segít, amit tudunk adni, kérlek üzenj és beszélünk a továbbiakról.
   A kertünkben is énekel egy barátposzáta – tényleg szívmelengető az éneke.
   Napok óta pedig a szomszéd diófán egy vadgerle pár – én így értem:-) – kurrog. Nagyon érdekes a hangjuk, én még nem találkoztam velük eddig…
   Köszönöm a madárhangos videódat – mindig arra vágytam, hogy olyan emberrel sétáljak erdőn-mezőn, aki ismeri a madarak énekét. Ha ez virtuálisra is sikeredett, de nagyon hálás vagyok érte! Köszönöm és minden jót kívánok Neked!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük