• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Ez a törvényi tiltás a vegetációs időszakra!

cen_logo_circle2018.05.17. 21:04 Délután írtam arról, hogy milyen brutális módon készítik elő az útépítést a Kis-Balaton szélében, a Zala-torok közelében (ITT). A legvadabb – ahogy azt olvashattátok is – hogy vegetációs időben kerül sor a tarvágásra. Gondoltam, mellékelem az ide vonatkozó szabályokat (különösen ajánlom mindenki figyelmébe az utolsó passzust):
1996. évi LIII. törvény a természet védelméről >>
“… 43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”
44. § ….. (3) Védett állat- és növényfaj egyedének károsítása, veszélyeztetése vagy jogellenes zavarása esetén a természetvédelmi hatóság köteles az ilyen magatartás tanúsítóját a tevékenység folytatásától eltiltani. Amennyiben a védett egyedet károsító, veszélyeztető, zavaró tevékenységet más hatóság engedélye alapján végzik, a hatóság a természetvédelmi hatóság megkeresésére az engedélyezési eljárást ismételten lefolytatja. Az eljáró hatóság – amennyiben az nem a természetvédelmi hatóság – a tevékenység folytatását az eljárás végleges befejezéséig felfüggeszti. …”
1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről >>
“6. § (1) *  Az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani …”
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról >> 
„… VII. Fejezet
ERDEI HASZONVÉTELEK
Az erdei haszonvételek általános szabályai
… 69. § (1) Az erdei haszonvételek gyakorlása nem károsíthatja, illetve veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, felszíni és felszín alatti vizeit, talaját, természetes felújulását, felújítását, a védett természeti értéket, valamint az erdei életközösséget. …”
50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet
az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról >>
“… 1. számú melléklet az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelethez
„A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” előírásai
7.1. A védett tájképi elemek megőrzése: A MePAR-ban rögzített védett tájképi elemek megőrzése kötelező. Kunhalom, valamint a fa- és bokorcsoport területén gyep felszínborítás helyreállítása érdekében történő előkészítő beavatkozások kivételével bárminemű mezőgazdasági talajmunka végzése tilos. Kunhalom területén végzett fakivágás során tilos a földmű bolygatása. Fa- és bokorcsoportra vonatkozó fahasználat, illetve a kis kiterjedésű tavak megőrzése érdekében a teljes naptári évben biztosítani kell, hogy a fa- és bokorcsoport megfeleljen az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet 2. § c) pontjában, a kis kiterjedésű tavak esetében az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet 2. § e) pontjában foglaltaknak. A magányosan álló fát kivágni nem lehet. …”

7.2. Kivágási tilalomra vonatkozó előírás: Fát, bokrot és sövényt a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakban nem lehet kivágni. …”


 

kisbalaton 8

Zala folyó, 2018 MÁJUS!!! (Fotó: Centauri)

http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/blog-2018/2018-majus/elkepeszto-pusztitas-kis-balatonnal/

2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    A szavak helyett, amit szívem szerint leírtam volna: 😞😢😡😡😡

  2. Fájdalmas, nehezen gyógyuló sebek ezek! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük