• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ünnep kezdődött az éjjel: beindult a szarvasbőgés!

Fotó: Centauri

Ünnep kezdődött az éjjel: beindult a szarvasbőgés!

2020.08.27. Éjfél után, 1.28-kor hallottam az idén először szarvasbőgést. Hetek óta várom az elsőket, mert sokszor már augusztus közepén megszólalnak, de most kitartott a meleg, talán ezért vártak ilyen soká. Innentől nekem – lehet bármilyen meleg a napokban – már ősz van. Vonulnak a madarak, megváltozott a levegő, hajnalban nem ritka a köd, és itt a bőgés!

A honlap átalakításával gyötrődtem egész éjjel, fülhallgatóval dolgoztam, lassú, kimért, sötét és szexi bluesra, ezért nem biztos, hogy éjfél után szólaltak meg először. De a napokban még nem bőgtek, az biztos, mert ezerrel füleltem minden éjjel.

És mivel bő egy hete szinte minden éjszakát átdolgozom, hallottam volna őket.

Természetesen azonnal az udvarra rohantam, hogy halljam, van-e birtokon belül is bika. Vannak-e már nagy öregek? Egyáltalán hányan vannak? Mert azt a dolgozószobában is hallottam, hogy nem egy bika bőg. Az udvar közepére állva jól hallok minden irányba.

Megdöbbenve és örömmel konstatáltam, hogy nem egy, nem kettő, de nem is három bika bőg, hanem rögtön HAT. Talán több is.

Ifjú szarvasbika a horhosban idén nyáron – talán már ő is a bőgők között van (Gif: Centauri)

A tér minden irányából hallani őket. Zömmel fiatalabbak lehetnek, a hangjukból ítélve, de a birtoktól délre, úgy 1-2 kilométerre bőg egy matuzsálem is. Egy középkorú bika meg ugyanabból az irányból, de olyan közelről, hogy talán már birtokon belül van. Esetleg Edward is lehet, akit sokszor láttam a nyáron.

Általában egy-egy bika nyitja a bőgést. Nem emlékszem olyan évre, amikor hosszú csönd után ilyen összehangoltan ennyien szólaltak volna meg. Meglátjuk, mi sül ki ebből. Ki kell raknom a horhosba a vadkamerát. Ebben az időszakban a bikák rengeteget vándorolnak ide-oda, keresik a teheneket. És ha bőgnek már, akkor kutakodnak is az éjszakában, így a kamera is jó eséllyel veheti fel őket.

Kis előzetesként hadd rakjam ide új formátumban az eddig készült “vadas” videókat. Főként abban a reményben, hogy készíthetek még ezeknél jobbakat is 🙂

Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

A pelét nem sikerült felvenni. Legutóbb már a borzokat sem. De azt hiszem, hagyom is őket most, és átnyergelek a szarvasokra. Milyen jó lenne lőni felvételeket egy igazán szép bikáról!

Amúgy pedig a honlapot igyekszem átállítani egy másik, sokkal magazinosabb működésre. Nem mondom, hogy nulláról indulok, de majdnem olyan, mintha elölről kellene megtanulnom mindent. A felület nagy részén nem lesz akkor változás, mégis, a háttérben kisebb kurzus a honlap átalakítása. Említettem már, hogy minden évben megtanulok valami zsír új dolgot. Tavaly ilyen volt a laminált padló lerakása. Az idén is pipálhatom a „beújítást”. Egészen új felületkezelést, szerkesztést tanulok meg. Szóval az idén már nem kell kitanulnom új szakmát. 2020-ra elég lesz ennyi. 😊

 Néha kicsit káoszos a nyitóoldal, de nézzétek el nekem.

Van már egy letisztázott verzió is, csak néhány technikai feltétel hiányzik, hogy végleg lecseréljem a régi oldalt az újra. Rettenetesen szeretném, ha a szeptember, az ősz, már az új rendszerben indulna. Milyen szép őszi ajándék volna…

Új, szebb és izgalmasabb felületen hozhatnám a híreket bőgésről, birtokról, madarakról, irodalomról.

Mert a nyár nekem csak nyár. Jó, „meg minden”, meleg, kényelmes, kivéve, ha meg kell pusztulni a hőségben, ami ellen meg nemigen tudunk védekezni, de ami igazán klassz, az az ősz! És most itt van. Hátha jó lesz. Hátha emlékezetes lesz. Hátha eredményes. Sok nagy bikával, nagy orgonálással, sok madárral, sok írással, sok jóval, sok színnel és sok lélekkel.

Ámen.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Slider

  MINDEN NAP SZAFARI – Út a rezervátum irányába

  2020.06.19. Vad gifek itthon – őzek és szarvasok

  Igazi hétalvó és mézes krumpliállat – a nagy pele

  3 Comments:

  1. Szabó Edit

   Örülünk az örömödnek! 🙂

   Nem hallhatnánk mi is valamicskét abból a szarvasbőgésből?
   Esetleg felvennél belőle pár percet, és kiraknád ide? Az oldalra, ami nagyon ígéretesen alakul. 🙂

   Újat tanulni mindig jó!

   • Persze, de egy kicsit várni kell még. Az egyik videóban jól hallani őket, telefonnal készítettem a felvételeket, ha jól emlékszem 2017-ben, telefonnal. Akkor tudok jó felvételeket készíteni, amikor már nagyon belemelegedtek, és itt bőgnek a háznál. Eljön ennek is az ideje 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük