• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Centauriról

Centauri (1970/1972?) álnéven publikáló magyar író. Sokáig egy ismert szerzőt sejtettek a név mögött, 2016-ban viszont a Petőfi Irodalmi Múzeumban a közönség elé állt. Korábban fellépett Lengyelországban, 2015 májusában pedig az észt nemzetközi könyvfesztivál vendége volt. Centauri 2006 óta van jelen az irodalmi életben. Már első novelláival hangsúlyosan jelent meg a szakmai köztudatban, regényei és extrém túrái növelték ismertségét, inkognitóját azonban továbbra is megőrizte. Különutas szerző, aki mind az irodalomról alkotott felfogásában, mind a nyilvánosságban elfoglalt helyét tekintve szakít a szokványos írói szerepekkel. Markáns társadalomkritikáját elsősorban a természet-ember viszony újrafogalmazásán keresztül fejti ki. Fotóival rendszeresen találkozhatunk folyóiratokban, honlapján és közösségi oldalain, kiállításokon, néha más kortárs szerzők (pl. Parti Nagy Lajos) könyvborítóin is. Első kötetét a Liget (folyóirat) adta ki, későbbi könyvei a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.” (Wikipédia)

“Akárcsak korábban, most is meglepett azzal, ahogy kimeríthetetlennek tűnő fantáziájával a legeszementebb ötletekből képes frappáns szöveget, izgalmas történetet kanyarintani.” (László Emese, Élet és irodalom)

“Csillag, pontosabban szólva csillagkép születik: akár így is kezdhetnénk a szerzői nevét az asztronómia területéről választó Centauri könyvéről szóló recenziónkat, a jelek azonban arra mutatnak, hogy a szóban forgó csillag már elég régen megszületett, csak épp időbe tellett, mire a távoli égitest fénye, vagyis Centauri egyedülállóan friss és lendületes írásai elérték a kortárs irodalmi közönség éjjeli horizontját.” (Dunajcsik Mátyás, Bartók rádió)

MÉG TÖBB A WIKIPÉDIÁN ITT

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/fotok-centaurirol/fotok-centaurirol-2/


4 Comments:

 1. Szabó Edit

  A változatosság kedvéért most itt írok, mert itt találtam hozzászólási lehetőséget. 🙂

  Rengeteget dolgoztál a weboldallal, Cen’, remélem, hogy lassacskán minél többen észreveszik az új tartalmakat és élvezettel nézelődnek, olvasgatnak itt.

  Kérdésem lenne. Próbálnám a csodás madárfotókat megosztani a fb-on, de nekem nem sikerül. 🙁 A piros ikon csak a Pinterestre visz – őszintén szólva, nem igazán tudom, hogy az micsoda, gondolom, valamilyen közösségi oldal az is -, igaz oda bejelentkezhetek akár a fb-os, akár a Google-os jelszavammal.
  Hogyan tudok egy-egy képet megosztani a Facebookon?

  • Köszi Edit a hozzászólást! Őszintén szólva pillanatnyilag nem tudom a választ. Azt hittem ezzel az Fb-megosztás is lehetséges 🙁 D egyébként is dolgozom azon, hogy minden oldalt egyszerűen, gyorsan, könnyen meg lehessen osztani. Remélem, hamar sikerül. És ha már itt tartunk – mert tudom, hogy te nagy olvasó vagy – a régebbi anyagok “archiválása” a vége felé közeledik, s már a hétvégén jönnek új írások, mint a “régi szép időkben”. 🙂

   • Szabó Edit

    Valószínűleg abból gondoltad, hogy láttad ott a fb logót, ami a fb-os jelszóval történő bejelentkezésre vonatkozik.

    Az jutott eszembe a véleményezés lehetőségével kapcsolatban – megint egy ötlet, de szerintem már nem is csodálkozol ezen 🙂 -, hogy mi lenne, ha csinálnál egy új HSZ (hozzászólás) menüpontot, ami mögött csak egy vélemény blokk lenne, és ott megírhatnánk az észrevételeinket, véleményünket. Lehetne ez akár ideiglenes is, csak arra az időre, amíg sikerül a vélemény blokk betegségeit megszüntetned.
    Csak egy ötlet, megvalósítani nem kötelező!

    Nagyon fogok figyelni hétvégén és várom az új írásokat. 🙂 Köszi!

    • Szia! Köszönöm a javaslatot, jó is lett volna, de szerencsére az imént megoldódott ez a gond – legalábbis részben. A mai oldalak, ha minden igaz, már kommentelhetők 🙂 Úgy tervezem, hogy holnapra valamennyi az lesz, kivéve a blogos oldalakat, de arra is találok valamilyen megoldást. Szóval most már nyitva a pálya, és remélhetően sokszor látlak téged és a többieket is a hozzászólásokban 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük