• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.09.14. Hogyan reagáljunk a járvány-szkeptikusokra?

koronavírus COVID19 karantén Centauri

2020.09.14.  Fejtörést okoz ez nekem is. Nem először írom: bénultan szemlélem, voltaképp már a tavaszi karantén óta, hogy egyre többen számomra nehezen érthető okból, és nehezen értelmezhető módon reagálnak a világjárványra, s ez mára odáig jutott, hogy szélsebesen terjed a vírustagadás, a járványszkepticizmus, lassan megszokottá válnak a járványügyi intézkedések ellen szervezett tüntetések. Tavasszal még arról írtam, hogy

a pandémia egyúttal esély lenne az amúgyis tarthatatlan, globális működésünk reformjára,

bár a karantén derekán már jeleztem, hogy jó eséllyel ideológiai vitákkal fogják felülírni ezt a lehetőséget (mely valójában nem is lehetőség, hanem kényszer). Ez sajnos bejött.

Ami azóta történt, ami most is történik, nem egyszer lefagyasztja a gondolkodásomat. Nem tudom, mit higgyek. Ha megnyitok járvánnyal kapcsolatos videókat, posztokat, cikkeket, és megnézem a kommenteket is, csak ámulok és bámulok. A legtöbb helyen semmi mást nem látok, csak a járvány-szkeptikus kommentelőket, akik egészen széles spektrumon bár, de voltaképp ugyanazt mondják: az egész egy nagy pánik, hiszti, vagy összeesküvés.

A hajmeresztően vad elképzelésektől az arrogáns hőbörgésen át  a felsőbbrendű kívülállást sugalló iróniáig terjed a spektrum,

és csak kivételes esetben látok olyanokat, akik igyekeznek ebbe a komment-cunamiba ellenérveket vinni. Alig akadnak olyanok, akik vállalnák, hogy a pandémia megfékezésére irányuló intézkedéseket indokoltnak tartják. Néha úgy tűnik már, hogy a többség kamunak hiszi a járványt, s már csak a kisebbség “van maszkban”.

Valahányszor ezzel találkozom, végtelenül fáradtnak érzem magam. Reménytelennek tűnik előttem a közös gondolkodás lehetősége járványügyben is. Egyszerűen el sem képzelhetem, miként lehet minderre higgadtan reagálni.

Ma kaptam egy linket. Ez egy kicsit helyrebillent.

Úgy tűnik, vannak még, akik nem csábultak el a “maszkellenes szabadságharc” eszményének;

akad még olyan poszt is, ami alatt nemcsak szkeptikusok erősítgetik egymásban a “forradalmi ellenállást”, hanem a “Covid-hívők” is szólni merészelnek. … Ezzel is találkoztam, hogy a járványt nem erősen szkeptikus szempontból megközelítőket, a szabálykövetőket “Covid-hívőnek” mondják. Sőt. Sulykolják ezt, ismételgetik. Ez alantas húzás. Azt üzeni: aki nem ért egyet velünk, híján van minden racionalitásnak. Ez a kifejezés egy olyan vitát zár le, ami el sem kezdődhetett. Ez a minősítgetés minősített esete. Jegyzem meg: bármely más kérdésben jön elő ez a kifejezés – “ilyen-hívő”, “olyan-hívő” – fokozott éberségre van szükségünk. Ez mindig a párbeszéd nélküli lenézés eszköze.

De kaptam egy posztot, mely arról tanúskodik: a járvány-szkeptikusokon túl is van élet.

Szabadság második felvonás – ajánlom a mai tüntetőknek szeretettelKedves Vendégeink!Éttermünkben Önök döntik el, hogy…

Közzétette: Kitti Prager – 2020. szeptember 11., péntek


Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!   

    Név*

    Email cím*

                      

    ITT MINDEN KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS ÍRÁST MEGTALÁLSZ


    Slider

    2 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Igen, tegnap én is megkaptam és továbbítottam sokaknak.
      Csak két megjegyzésem van ehhez:
      -a járványszkeptikusok nagy része el se olvassa,
      -ha el is olvassa, nem fogja érteni az iróniát a nagy részük.
      Álmomban sem gondoltam volna, hogy a laposfold hívők után ők jönnek,
      a védőoltás-szeptikusokat azért nem említem külön, mivel belőlük nőtt ki ez a rendkívül káros bagázs.

      • Azt hiszem itt is három csoportról beszélhetünk, mint a szavazóbázisok esetén: vannak az ilyenek, vannak az olyanok, meg a bizonytalanok; fontos lenne, hogy utóbbiakból ne váljanak szkeptikusok.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük