• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Új idők és álneves írók

Centauri író könyv Jégvágó kék angyal magvető irodalom regény novella pátosz a káoszban ice pick jákob botja fotók jack london melville moby dick

Fotó: Centauri

Gyors, reagálni lehet rá, frissíthető, és egy jó írás hosszú időn keresztül a virtuális térben keringhet, akár évekig vagy évtizedekig


2019.12.03. Egy írás vagy egy folyóiratban köt ki (ritkábban napilapban) vagy „poszt” lesz belőle a honlapon. Egyre inkább így megy ez. Az én írásaim zömmel már a honlapra kerülnek (kivéve a regényeket), és ez rendjén is van így. Attól tartok, így több olvasóhoz jutnak el. Bár egyszer még nyílt levelet is írtam a folyóiratok védelmében (ITT), és ma is fontosnak tartom őket, de el kell ismerni, hogy az online térnek vannak előnyei. Gyors, reagálni lehet rá, frissíthető, és egy jó írás hosszú időn keresztül a virtuális térben keringhet, akár évekig vagy évtizedekig, míg a print megjelenés egy adott hétnek-hónapnak szól, a lappéldányok elsüllyednek a fiókokban. Épp ennek megakadályozására a folyóiratok többsége ma már a megjelenés után pár hónappal online is elérhetővé teszi ezeket az írásokat.

Ma már egy bibliográfia sem ugyanaz, mint régen. Ha a magaméra gondolok, ezen az oldalon a bibliográfiában 171 publikáció szerepel, köztük a négy kötettel (ITT), de a honlapon 1200 további bejegyzés olvasható, s ezek jelentős része novella, regényrészlet, esszé és publicisztika, melyek 10-15 éve folyóiratokban jelentek volna meg. Egy határon túl a honlapon vagy közösségi oldalakon közzé tett írások is publikációk.

De előfordul az is, hogy az online térből kerül át valami a papaíralapú világba. Regényeknél is volt erre példa, blogoknál, ahogy most nálam is.

A pozsonyi kiadású Irodalmi Szemle álneves íróktól hoz egy szép válogatást napokon belül, s köztük tőlem is egy írást, amit eredetileg a honlapon adtam elétek. Ennek bővített és átdolgozott verziója kerül a boltokba-polcokra napokon belül. Magyarországon az Írók Boltjában biztosan megkapjátok.

IRODALMI SZEMLE – ÁLNÉV: Már csak néhány nap, és itt az Irodalmi Szemle decemberi lapszáma, amelynek témája az álneves-maszkos irodalom, Sárbogárdi Jolán, Centauri, Rosmer János, Csendes Sirály Toll és Speigelmann Laura mellett felbukkan Lill Emília és Mandra Gora, Poszt Péter, Fekete Anna és Kozmár Klára… és mindez csak a kezdet, januárban folytatjuk. A tartalom a honlapon.

IRODALMI SZEMLE TARTALOM ITT

Fogadjátok szeretettel! A legjobbakat kívánva: Cen’


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


MASZK ÁLARC ÁLNEVES ÍRÓK

Fotó: Centauri

Feliratkoztál már hírlevélre?

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/rekviem-folyoiratok-vedelmeben-elet-es-irodalom/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/fotok-centaurirol/bibliografia-centauri/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/sorozatok/izgalmas-regenyfolyam-fejezetrol-fejezetre-mas-szerzovel/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/tallozo-2015-2017/ironak-lenni-alom/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/itthon-ejjel-az-iras-meghittsegeben-es-kejeben/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/amorszerum-szerelem-ellenszere/

  10 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Ez nagyon jó!
   A Gellert ismerjük, szeretjük, kíváncsi lennék az átdolgozott verzióra!
   Hanem a tartalomjegyzék, mennyi szellemes álnév! És milyen kevésről tudom, hogy micsoda.☺️
   Télffy Ármin☺️! Ki lehet ő? Rólad írt, Cen’?

  2. Szabó Edit

   De jó! Örülök!! 🙂
   Gyarapíthatom a papíralapú gyűjteményemet.

   Aki bármilyen oknál fogva nem jut el az Írók Boltjába, az se legyen szomorú, mert azt ígérik, hogy a lapszámok PDF-változata 2 hónap elteltével az “irodalmiszemle.sk” oldalról a “Lapszámok” fül alól szabadon letölthető. (Az online tér előnyei. 🙂 )

   A Geller ősváltozatát én először még a facebookos időkben egy 2016. júnis 29-iki posztban olvastam. (Emlékszem, akkor épp Erdélyben voltam. 🙂 ) Kíváncsi vagyok, mit változtattál rajta.

  3. Szabó Edit

   Az Irodalmi Szemle decemberi száma a mai napig még nem érkezett meg az Írók Boltjába. 🙁
   De nem adom fel! 🙂

  4. Szabó Edit

   Bár az Irodalmi Szemle decemberi száma még mindig nem kapható az Írók Boltjában – valami gond lehet a nyomdai előállítással? -, a neten némi keresgélés után már fellelhető a Geller:

   https://irodalmiszemle.sk/2019/12/centauri-geller-jovendoles-a-jovomrol/

   Nekem ebben az átdolgozott állapotában még jobban tetszik! Betömtél kisebb kátyúkat, és elsimítottál némi hepehupákat. 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük