• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Miért ne vigyél sólymot moziba! – A ragadozómadarak látása

Északi sólyom (Free Photo)

MIÉRT NE VIGYÉL EGY SÓLYMOT MOZIBA

Tételezzük fel, hogy belehabarodsz egy sólyomba. Nehéz elképzelni, bár a mitológia bővelkedik efféle sztorikban, hogy csak egyet említsek: Zeusz is hattyú képében csábította el Lédát. Szóval. Ha sólyommal randizol, sok minden működik, ami az embernél is, de egy mozizással mindent tönkre tehetsz.

Virágot nem kell vinned, arra csak akkor volna szükség, ha mondjuk egy búbos vöcsökhöz mennél légyottra, a vöcskök ugyanis fészekanyaggal ajándékozzák meg egymást. A vacsorameghívás amúgy – bármibe is szeretsz bele – szinte mindig működik. Jégmadárnak halat vigyél, cinegének hernyót, de ha a választottad valóban sólyom, akkor muszáj lesz fognod legalább egy galambot, amit nagy egyetértésben együtt téphettek szét. A tánc is bejön szinte mindig, daruval, hattyúval, voltaképp még egy sólyommal is, bár náluk ez nem igazán látványos. Ennek akár örülhetsz is, ha nem vagy a táncparkett ördöge, elég kicsit hajbókolni, biccentgetni, és jó eséllyel máris közelebb kerültél sólyom-választottad szívéhez. Szerenádozni is lehet, ez is bejön szinte mindig, csalogánynál, rigóknál, poszátáknál, sólyom esetén az sem gond, ha csak vijjogni tudsz.

Egyvalamitől azonban mindenképp tartózkodj! Ha volt már közös vacsora, biccegetés, esetleg néhány keringő a levegőben, megkísérthet a gondolat, hogy végre moziba vidd, mert mint tudjuk, tipikusan mozi után szokás egymást hazakísérni, s azzal is tisztában vagyunk, hogy e kísérgetések végén gyakran el sem válunk, és inkább „megiszunk még egy teát” a lakásban – azaz a hálószobában. Ezért aztán valóban megkísérthet a gondolat, hogy vegyél kettő mozijegyet, de ezt – szerelmes barátom – semmiképpen se tedd.

Nyilván tudod, hogy a mozgókép is állóképek sorozata, csak azért látod mozgóképnek, mert az állóképek oly gyorsan követik egymást, amit a szemed nem bír követni, így az állóképek sokasága mozgóképpé olvad össze előtted. Talán tudod már – ha EZT ITT olvastad már, akkor biztosan –, hogy a vándorsólyom a világ leges leggyorsabb élőlénye. Ugyanakkor hiába száguldozik nem ritkán 300 km/h fölött, sosem szenved balesetet, s ez nem csupán remek reflexeivel magyarázható, hanem a látásával is. Kilométerekről szúr ki egészen apró zsákmányállatokat, 2 kilométerről leolvassa, mit írtak egy gyufásdobozra. A sólyom szemének felbontóképessége olyan nagy, hogy 300 km/h fölött sem alakul ki nála csőlátás. Húzzon át az égen bármily sebességgel, tisztán és részletgazdagon lát mindent.

Mármost az a helyzet, hogy ha elviszed a sólymot bármilyen klassz filmre – mondjuk egy nem túl csöpögős, fordulatos, ugyanakkor érzelmes drámára – garantált a kudarc. Hamar felfigyelsz majd rá, hogy választottad zavartan fészkelődik szinte már a film elején, majd látványosan unatkozni kezd, ásítozik, tollászkodik. Miért? Az ő látásával még a gyors egymásutánban vetített állóképek sem olvadnak össze. Vagyis míg te izgalmas, látványos, jól fényképezett mozit nézel, ő egy végeláthatatlanul hosszú, kínos, és érthetetlen diavetítést, ahol ugyanazok a képek jönnek egymás után, kíméletlenül lassan, csak épp mindegyik különbözik az előzőtől egy kicsit.

Ezek után érthető, ha a film végén szíved szép sólyma faképnél hagy és elszáll, hisz azt gondolhatja: aki ennyire unalmas baromságokra viszi őt, mennyire lesz unalmas ő maga pár nap után? Hát még évtizedekkel később! Nincs olyan sólyom, aki ezt a kockázatot bevállalná, így aztán azt tanácsolom, ha sólyomba szerettél bele, kerüld a mozit.

Remélem, segítettem, és mint életvezetési tanácsadó megoldottam legégetőbb gondodat. Oszd meg másokkal is, hogy eljusson mindenkihez, aki sólyomba habarodott bele.


Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  Amit tudnod kell a vándorsólyomról

  8 Comments:

  1. Aranyos! 🙂

  2. Ibolya Nagy

   Köszönet a pótolhatatlan és praktikus tanacsokert, a legjobbkor jött. Nem mellesleg, jól szórakoztam 😂
   Örök hálam érte!🤗

   • Ibolya Nagy

    Bár, ha kis sisakot teszünk a fejére és úgy visszük el a 2001 Urodusszeiara, akkor lehet hogy a Zarathustra alatt kicsit fészkelődni fog, de a Kék Duna keringő alatt elandalodik és csicsikalni fog, legfeljebb a záró jelenet Zarathustrajara fog felébredni.🦅😂

  3. Akkor ez azt jelenti, hogy…nem is várhatom, hogy valaha moziba hív egy sólyom.. 🙁

  4. Fridrich Piroska

   Köszönöm!
   Ezek szerint a színház vagy koncert szóba jöhet.
   Ez megnyugtató.

  5. Oroszlány Annamária

   Nagyon érdekes. Mindig tudsz valami egészen különlegeset adni. Köszönöm

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük