• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A jövő elkezdődött – Lélegzetelállító képek a CERN-ről

CERN

Fotó: Wikipédia

A gondolkodás képessége előtti legszebb tisztelgés volt az emberiségtől, hogy ennyi pénzt áldoztak egy olyan eszközre, aminek a segítségével pontosabban megérthetjük a fizikai valóság természetét. A projektet tíz éve azért indították… (Index)

cen_logo_circle2018.09.10. Fantasztikus képeket hozott ma az Index a 10 éves CERN-ről és a nagy hadronütköztetőről. Érdemes megnézni – ezek a képek bármelyik sci-fi-ben megállnák a helyüket. Ha van olyan eset, amikor jogosan mondhatjuk: a jövő elkezdődött – akkor ez az. S hogy ez “a gondolkodás előtti legszebb tisztelgés volt az emberiségtől”, nagyon pontos megfogalmazás (bár van még pár olyan project, ami közel jár ahhoz, hogy szintén kiérdemeljen egy hasonló értékelést 🙂 ),

ám a lényeg mégis az: az ilyesfajta “tisztelgés” volna a fő feladat.

Pontosabban ez kellene legyen, hogy már ott tartsunk, hogy a világ, egységesen, valamiféle közös többszörös talaján állva ezekre a projectekre fókuszáljon, az olyan problémákra, mint amikhez foghatót a CERN vizsgál, vagy a harmadik világ gondjaira, de leginkább mindannyiunk közös és igen nagyon gondjára, az éghajlatváltozásra. Még ha erre a szintre nem is jutottunk még el, és sajnos – úgy tűnik – belátható időn belül, ha tetszik még időben – el sem jutunk, azért jó látni, hogy van egy olyan project, ami mindannyiunk közös ügye és elvitathatatlanul az egyik legnagyobb csúcsteljesítményünk.
A magam részéről már jóval korábban is tisztelegtem a CERN és a nagy ütköztető előtt, amikor egy novellát írtam róla. A poszt alatt ezt is megtaláljátok! Az Index teljes cikke, sok káprázatos fotóval pedig ITT.

 

cern gif 2


 

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/paralleia/

20 Comments:

 1. Szabó Edit

  Nagyon érdekes a cikk és tényleg gyönyörűek a képek! 🙂 Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket!

  Azt is megemlíthetjük – a cikkben nincs szó róla -, hogy ebben a munkában nagy számú magyar kutatófizikus, kutatómérnök, diák és technikus is részt vesz nem elhanyagolható jelentőségű munkával. A Központi Fizikai Kutató Intézetnek fontos szerepe van ebben.

  A Paralleia nekem is rögtön eszembe jutott – bár már régen olvastam. 🙂

 2. Anno a Newton-i fizikától is kivert a víz, manapság meg hajlamos vagyok mindent levezetni a fizikára. A tudás, a fejlődés rendben is lenne, csak az ember, vagy az emberség nincs rendben. Apám egyszerű ember volt, egy szerszámkovács. Már 30 éve mondogatta, hogy “a tudomány, a technika megöli a Földet egyszer”.

  • Egyrészt persze igaza van, másrészt viszont a szó szoros értelmében nem a tudomány vagy a technika öl meg minket, hanem az ostobaság – sokat tudunk, de nem eleget, ahhoz semmiképp sem elég a tudásunk, hogy az eszközöket, a technikát és a tudományt megfelelőképp használjuk. Ezért nincs igaza azoknak, akik minden gondunkra azt szajkózzák: “majd a tudomány megold mindent” (megdöbbentő, milyen sokan mondják-gondolják ezt még mindig így, egyébként értelmes és tájékozott emberek is) – a technika és a tudomány ugyanis nem változtatja meg az embert, nem teszi etikusabbá vagy előrelátóbbá (bár legalább ez utóbbivá igazán tehetné, ha valóban komolyan venné magát és saját vívmányait). Rohadtul elkoptatott analógia, de akkor is: ha kés van a fiókban, az nem feltétlenül végzi a hátunkban. Kés kell, a kés jó, a kés hasznos, sőt egy igazán jó kés még szép is – ám a gyilkosság nem az.

   • Persze így van, az ember kezében van minden technika, a fejében a tudomány, mindez csak eszköz, de tapasztalhattuk ez elmúlt században, a jelenben is, hogy ez az eszköz, vagy a “kés” többször végzi egy hátban, mint egy szép markolattal maradna a fiókban.

    • Ez így van – én csak azt mondom, nem megoldás mindenhatónak tekinteni a tudományt és technikát, és nem megoldás kidobni a sutba. Találni kellene egy olyan irányt, ahonnan megközelíthető és bölcsebbé, nagyobb léptékben gondolkodó lénnyé tehető az ember. De meg ne kérdezd, melyik irányból volna ez – esetleg – lehetséges. Gőzöm sincs. 🙁

 3. Ibolya Nagy

  Köszi, Cen’, valóban, 2008-ban, amikor létrejött a CERN, nagy durranás volt, én is próbáltam érteni, hogy mivégre, aztán szó volt az Isteni részecskéről, a Higgs-bozonról, valóban óriási távlatokat adhat a kutatásnak, ami én már föl nem érhetek ésszel, csak abban bízhatok, hogy az eljövendő nemzedékek profitálhatnak belőle. Most szarkasztikus leszek, mert egy kérdés nem hagy nyugodni. Vajon megment-e bármi is bennünket, a végtelenül manipulált és manipulálható ostoba emberiséget önmagunktól?

  • Egy hidegzuhany – ami esetünkben nagyon is forró lesz. Szerintem a klímaváltozás lesz az, ami leforráz minket, és kijózanít, bár nem kétséges, hogy óriási késéssel csak. Írtam már erről a napokban is valahol: a gond az, hogy őrületes fáziskésésben vagyunk állandóan. A CERN-hez még annyit: az ott folyó kutatásoktól várhatjuk azt is, hogy a párhuzamos valóságok létét kísérleti úton is igazolják. Annak idején a relaitivitás elmélet is csak egy elképzelés volt a világról, egészen addig, míg nem sikerült kísérleti úton bizonyítani. Ha sikerülne bizonyítékot találni a párhuzamos valóságok létére, az szerintem legalább akkora áttörés lenne, s legalább olyan radikálisan alakítaná át a világról alkotott képünket, mintha megbizonyosodhatnánk arról, hogy a Földön kívül is van fejlett élet. Egyes fizikusok szerint ez már csak 5-6 év. Én már alig várom. Egyébként részint erre is reflektál az idecitált novellám is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük