• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016.01.08. Megőrültél? – A túra részletei

2016. január 8. 11:12
facebook-buttonA JACK LONDON EMLÉKTÚRA RÉSZLETEI
Tegnap megjött az első, Jack London emléktúrával kapcsolatos interjúkérdés. Ennél rövidebb, velősebb kérdést nem kaptam még. “Megőrültél?”
Nem hiszem, de ítéljétek meg ti!
AZ ÚTRÓL ÁLTALÁBAN
2016 Jack London halálának századik és születésének száznegyvenedik évfordulója. Ebből az apropóból, és mert március elsején megjelenik az ő életén alapuló Jákob botja, Jack London ifjúkori csavargását követve, január 12-én reggel „világgá megyek”. Országot látni, embereket és tájakat, gyakorlatilag pénz és mindenféle biztosítás nélkül, az olvasók és az utamba kerülő emberek jó szándékára és a véletlenre bízva magam. Hogy merre megyek, hová jutok, a véletleneken és a facebookon leadott szavazatokon múlik. Az útról folyamatosan tudósítok, és ha döntések elé kerülök, a döntés jogát átengedem az olvasóknak. Sokak szerint mifelénk a közöny és bizalmatlanság az úr. Szerintem pedig segítőkész emberekre mindenütt találni. Elválik majd, melyik igaz. Egy biztos: el sem indultam még, de máris lelkesít, hogy lehetetlen megjósolni, mi történik majd. Ritkán szoktam megosztást kérni, de most arra kérlek benneteket, osszátok ezt a bejegyzést, ahol csak lehet, mert adott esetben ezen múlhat, hogy pár nap múlva ágyban töltöm a januári éjjelt vagy hóban. És már szavazhattok is az első útirányra. Köszönettel és bizakodva: Centauri.
Kapcsolat: Az út a www.facebook.com/centauriweb oldalon követhető. Ha ez nem működne, akkor a www.centauriweb.hu-n. Az úttal kapcsolatos megkereséseket a jacklondontura@gmail.com mailre címezzétek.
JACK LONDON ÚTJA
Miért ment világgá Jack London? Mert elege volt a rabszolgamunkából és a családjából, kiváltképp Flora Wellmanból.
Hogyan közlekedett? Vonatokra kapaszkodott fel, általában az alvázra, és így tett meg ezermérföldes utakat.
Miből élt? Koldult, rabolt, lopott, néha dolgozott (utóbbit a legritkábban). Jack saját bevallása szerint minden létező bűnt elkövetett, az emberölést kivéve. Ha jó napja volt, „meghívót” kapott egy-egy állomáson.
Mi volt a „meghívó”? Jack idejében dívott a jómódú családoknál behívni egy ebédre a csavargót, néha mosakodhatott és alhatott is, majd élelmet csomagolva neki, újra kivitték az állomásra.
Mi volt Jack úti célja? Nem volt cél. Általában arra ment, amerre az első vonat vitte. Gyakran a rendőrök elől kellett felpattannia egyik-másik szerelvényre, s csak utóbb szembesült azzal, hogy hová tart.
Mi jellemezte leginkább az útját? Az, amitől a leginkább félünk: a bizonytalanság. Sosem tudhatta, lesz-e mit enni, lesz-e fedél a feje fölött, jó vidéken köt ki, vagy „zabos” helyen.
AZ ÉN UTAM
Miért megyek világgá? Hogy megtudjam, valóban olyan volt Jack útja, mint amilyennek képzelem. Hogy megtudjam, igaza van-e azoknak, akik szerint mifelénk a közöny és a féktelen bizalmatlanság az úr. Hogy fejet hajtsak Jack London előtt.
Hogyan közlekedek? Országúton stoppal.
Mitől lesz az én utam is bizonytalan? Arra megyek, amerre az első kocsi visz, ha pedig kereszteződésbe érek, az olvasókra-követőkre hagyom a döntést, ők szavazhatnak róla facebookon. Arra megyek, amerre küldenek.
Miből gazdálkodom? 5000 forint, 5 deci víz, 5 csomag gyorsleves, 5 doboz dohány, 5 deci Jack Daniel’s, 5 tábla csokoládé. Hajdanán Jacknél sem volt sokkal több. Plusz meleg ruha, a táborveréshez meg a kapcsolattartáshoz szükséges eszközök.
Miből élek? Rabolni – mint Jack – nem fogok. Viszont bármilyen alkalmi munkát vállalok.
Lehet-e meghívót küldeni? Bár ez mifelénk sosem volt szokás, ha valaki úgy gondolja, hogy amikor a közelében járok, segít koszttal, kvártéllyal, munkával, szívesen fogadom.
Hol lesz szállásom, ha nincs meghívó? Ahol kerítek magamnak vagy a szabad ég alatt.
Meddig leszek úton? Ameddig bírom. Szeretném legalább február elejéig állni a sarat (havat).
Indulás: 2016. január 12 (kedd) Budapest
Választható útirányok: Dunakanyar, Balaton, Győr, Debrecen, Szeged, Pécs.
Hogyan szavazhattok? Az irányokat hozzászólásban adom meg külön-külön. Arra indulok, amelyik keddig a legtöbb tetszikelést kapja.

2016. január 8. 19:04
facebook-buttonAZ ELSŐ SZAVAZÁS JÁTÉKSZABÁLYRÓL.
Van pár dolog, amivel már elkészültem. Mi az, ami nélkül nem vágunk neki egy tisztességes Jack London túrának? Hát persze, hogy a névjegy! Az például már megvan. Ilyet adok azoknak, akik felvesznek, és elvisznek… bárhová.
Azt is tudom, mit tartok majd leginkább szem előtt. Van egy ír mondás, amit erősen kedvelek. Régóta. Azt hiszem, ezúttal igazán aktuális lesz.
“Tudd, hogy hová tartasz. Tudd, hogy hol vagy épp. És vedd észre, ha túl messzire mentél.”
Az elsőre esélyem sincs. A másodikat tudhatom. De a legrázósabb az utolsó lesz. Időben észrevenni, ha valami nem stimmel, ha valahonnan vissza kell fordulnom, ha valahová nem kellene bemennem, ha valamit ki kellene hagynom. De jól eszembe vésem, és akkor talán segít a kellő időben.
És van pár szabály, amiről szintén szavazhattok. Nem hittem volna, hogy már az első napon ennyi meghívót kapok – számoltam azzal is, hogy egyet sem -, de még így is kérdés, ha van egy cím (meghívó, barát, ismerős…), mennyi időt tölthetek egy címen? Két opciót kínálok fel: 24 ill. 48 óra. Melyik legyen? A hozzászólásoknál tudtuk szavazni!
(És ne felejtsétek el, még arra is lehet, hogy kedd reggel merre induljak el Budapestről. Pillanatnyilag a Balaton vezet, de könnyen változhat még minden.)

2016. január 8. 21:12
facebook-buttonMa sikerült pontosan megmérni a testsúlyom, tévedtem, a korábban írt 74 kilóval szemben csak 67 vagyok. Ehhez mérten kell majd mérlegelnem az út végén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük