• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.01.01. Szilveszteri para az új év első napján

Számítottam rá, mégsem tudom, mit tegyek most.

2021.01.01. A szilveszteri szokások, babonák felhőként vesznek körbe minket, s bevallom, ez az év egyetlen olyan időszaka, amikor én is hajlamos vagyok babonákra, annak ellenére is, hogy soha nem jött be se a lencse, se a rétes, se malac, se semmi; vagy talán bejött, csak nem vettem észre? Mindenesetre ma reggel két felismerés született meg bennem. Egyrészt kissé elnézőbb leszek a babonákkal szemben, végtére csak az az olthatatlan vágyunk jelenik meg ilyenkor, hogy némiképp irányíthassuk az életünket. Próbálunk varázsolni.

Ki ne szeretné, ha praktikákkal lehetne vágyott irányokba terelni egy évet vagy egy életet?

Hát ilyenkor kicsit elcsábulunk. Olyan ez, mint a csokievés lefekvés előtt. Néha belefér. Nem kell mindig logarléc mentén mérni mindent.

De előáll egy paradoxon is. Ez a másik, amire ma, az első kávé közben rájöttem. A szilveszteri – sokszor egymásnak is ellentmondó – hiedelmek, ha nem vigyázunk, szinte gúzsba kötnek. Olyan szabályoknak igyekszünk megfelelni, melyek (ha komolyan vesszük őket, s lehetőleg mindegyiket) már az év első napján körbefalaznak.

De ahhoz, hogy jó vagy jobb legyen egy év vagy egy élet, nem épp levegő és szabadság kellene leginkább?

Számítsuk most le mindebből, mennyire racionális vagy védhető akkurátusan ügyelni arra például, mit viszünk ki a házból vagy épp mit viszünk be elsején, maradjunk csak annál, ami tényszerű is: nem a psziché állapota határozza meg elsődlegesen, milyen lesz ez a nap, és minden más napunk is? Ha erre azt mondom: igen – nem tévedhetek nagyot.

És milyen az élet. Nemritkán abszurd is. Tegnap este azért persze én is elvégeztem a szokásos kűröket, kivittem a szemetet, lesepertem a teraszt, elpakoltam, mi egyebek, s egy ponton úgy gondoltam, behozom a gázpalackot is arra az esetre, ha épp szilveszterkor fogyna ki. Beraktam a lépcső alá, hogy „helyzet” esetén ne kelljen kimenni érte.

Az esti sütés-főzés rendben lement. De mi történt 2021. január elsején? A reggeli kávé még lefőtt, de a tea már nem. A gáz kifogyott. Dicsérhetném roppant előrelátásomat, esetleg hetedik érzékemet, ami tegnap azt súgta, épp most fogy majd ki a gáz, foghatnám a lépcső alá bekészített palackot, és hipp-hopp kicserélhetném, csakhogy az a helyzet, hogy önkényesen vontam be a PB-gázpalack kérdését a szilveszteri misztériumkörbe, és most itt állok tanácstalanul, hisz erről nem találni semmit!

Az év első nagy kérdése tehát: Mit mond a hagyomány a gázpalackról? 😊

Várom a segítő hozzászólásokat 😊 ITT – Kezetekben a sorsom 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    6 Comments:

    1. Szabó Edit

      😀 😀
      Azt hiszem, hogy gázpalackot nem használunk még olyan régóta, mint amilyen régóta például lencsét eszünk vagy rétest nyújtunk, vagyis szerény véleményem szerint a gázpalackkal kapcsolatban még nem alakulhatott ki hagyomány. Én legalábbis nem ismerek ilyet. 🙁

      Úgy gondolom, hogy a gázpalackot mindenképpen akkor kell kicserélni amikor már kiürült, és fölöttébb ajánlatos bekészíteni, amikor ennek bekövetkezte várható. (Pláne télen! ☝)

      Lehet, hogy te fogsz most egy újévi gázpalackcsere hagyományt teremteni, Cen’?
      Itt az alkalom! 🙂

    2. Lakatos Mária

      Én biztosan kicserélném a palackot, és….árgus szemekkel figyelném mi fog történni. Azonkívül, hogy tudok főzni. 😅😅😅

    3. Gadányi Terézia

      Én kicseréltem volna a palackot,és nem teszek fogadalmakat se.

    4. Kálmán Péterné

      Harmincadikán hoztam be, ugyanilyen okból én is, de a régi még a mai napot is kibírta, úgyhogy az év első napját megúsztam. Nincs ötletem.
      Viszont nekem egy másfajta dilemmám van, aminek a megoldása komoly fejtörést okozott.
      Ne nevessetek ki! Kényes téma.
      A szenyvízaknám szippantásáról van szó. Halaszthatalannak tűnt reggel. A helyzet több szempontból is aggályos! Azon tűnődtem, hogy ha az év első napját ezzel kezdem, egész évben küzdhetek vele. 🙂 Ha nem teszem meg, akkor nincs fürdés, és ugye akkor egész évben… 🙁 Már így is “tavaly” fürödtem utoljára. 🙂 Esetleg “szerencsét” is hozhat az akció, pláne, ha vétek valami”hibát” :)) Addig halasztgattam a döntést, míg rám sötétedett. Gondoltam nincs jó megoldás, holnap már szabad lesz a pálya… csak “kibírjam” addig akorlátozásokat. :))

    5. Egy évre fel kell függeszteni a teaivást ezzel áldozva a misztérium szentségének …

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük