• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hogyan spóroljunk a madáretetőn? Hogyan tartsuk távol a verebeket?

Mezei verebek – Passer montanus (Fotó: Centauri)

Érintőlegesen szó volt már arról, hogy a madarakat etető ember bizony komoly költségekbe verheti magát. A tavasszal visszaküldött kérdőívek alapján átlagosan 14.000 forintot költünk a madarainkra. A nálam regisztrált etetőhelyek tehát együttesen 2017/18. telén 60 millió forintot fordítottak, elsősorban napraforgóra. Megdöbbentő, de az etetőhelyek átlagosan 14.9 éve működnek, de akadt olyan is, ami már több mint 50 éves.

Vagyis egy átlagos madáretető gazdája alsó hangon is százezreket fektet be a madáréttermébe, ám szép számmal akadnak olyanok, akik évtizedek alatt milliókat.

De ne gondolja senki, hogy itt módos emberekről van szó. Gyakran olyanok is etetnek, akiknél amúgyis szűkös a büdzsé. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy tudunk-e spórolni az etetés költségein valahol. Bár rögtön hozzá kell tenni: a madarakat etető ember ez ügyben sem fösvény. Nem ez a probléma áll a homlokterében. Ugyanakkor ma is nagyon sokan panaszkodnak a verebekre, és az egyik verebek ellen szól érv épp az, hogy eleszik az eleséget a cinegék elől. Először szeretnék pár dolgot megosztani veletek, de nézzük, mi mindent hoznak fel az verebek ellenében:

1. A veréb agresszív, szemtelen, és elűzi a cinegéket

2. A veréb feleszi az eleséget a többiek elől

3. Verébből sok van, nem győzzük etetni őket

A leginkább jogos felvetés az, hogy ahol nagyobb verébcsapatok járnak, ott bizony jelentősen megnő a fogyasztás. Ez valóban gond, míg az nem igaz, hogy a veréb agresszív – de erről alaposabban írok később, mert megér egy misét. A verebeket teljesen félreismerjük, és csak távolról nézve tűnnek problémás bagázsnak. Közelről egy egészen más kép bontakozik ki róla, ezért ezt egy hosszú posztban külön tárgyalom majd.

Azt pedig már sok helyen olvashattátok, hogy a verebek egyáltalán nem állnak olyan jól, mint gondolnánk. Nem véletlenül lett védett mindkét verébfajunk, a házi és a mezei veréb is. Bár az is igaz, hogy nálunk egyelőre nincs nagy baj velük – nem mintha nem volnának már nálunk is olyan területek, ahol drasztikusan csökkent a létszámuk. Ilyen például a Főváros, ahol 10-15 éve még rengeteg verebet láthattunk, ma viszont már nagy területeken egyet sem látni. A tavaszi kérdőívek alapján közel 1500 regisztrált etetőn 2017/18 telén 40.500 házi veréb lakmározott. E meglehetősen nagy minta alapján tavaly a verebek száma inkább nőtt.

Konkrétan a házi verebek létszáma az etetők 62,5%-án stagnált vagy nőtt, míg 37,5%-nál csökkent. Ebből az is következik, hogy a helyzet területenként is nagyon változó.

De erre is visszatérek még. Maradjunk most annyiban, hogy a veréb is méltó a védelemre. Én például mindig igyekszem úgy alakítani a körülményeket, hogy a lehető legtöbb verebet vonzzam.

Az első és legfontosabb tudnivaló tehát az, hogy nem kell elüldözni őket – épp ellenkezőleg.

Ha valaki elfogadja tőlem most, hogy a veréb nem üldözi el a többi madarat, azt senki sem tagadhatja, hogy rengeteg takarmányt fogyaszt. Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A legjobb és persze legdrágább takarmányunk a napraforgó, ám a veréb szeret mást is. Sőt, ha teheti, akkor nem a napraforgót eszi.

Ha talál például vörös kölest, akkor a napraforgót szinte teljesen hanyagolja.

Mondani persze bármit lehet, de nézzétek meg figyelmesen az alábbi képeket. Ezen a helyen napraforgó és vörös köles is van – és ha a verebeket nézzük, mindegyik kölest eszik.


Fotó: Centauri

Ez részben azzal is összefügg, hogy a verebek, különösen a mezei verebek, alapból rengeteg apró gyommagot esznek (nem kell magyarázni, hogy ezzel mennyit segítenek a kiskertekben!), és etetőn is előnyben részesítik az aprómagot.

Ha valaki azt gondolná, azért eszik ezen a képen a kölest mert nem volt más, íme, itt van pár kép ugyanonnan – látható, hogy más fajok akkor is a napraforgót választják, ha köles is van. 🙂


A jóval nagyobb termetű zöldike (Carduelis chloris) – mint ezen a képen ez a tojó – természetesen napraforgót ropogtat, míg a verebek továbbra is a kölest 🙂

Ugyanott a fenyőpinty szintén a napraforgó híve – a kölesre rá sem hederít (Fotó: Centauri)

De még a verebeknél jóval kisebb termetű csíz (Carduelis spinus) is a napraforgóra szavaz, míg a verebek továbbra is szorgosan eszegetik a kölest 🙂 (Fotó: Centauri)

Kölest általában jóval olcsóbban vásárolhatunk, mint napraforgót. Az interneten körbe nézve 1 kg napraforgóért jelenleg elkérnek 360-400 forintot is, és aki etet, tudja, hogy 1 kg egy nagyobb etetőn milyen hamar elmegy. Sok etető napi forgalmát sem fedezi. Ezzel szemben vörös kölest már 250-260 forint környékén is kaphatunk. Vegyük figyelembe azt is, hogy a napraforgó esetén relatíve sok a haszontalan anyag – ez meg is látszik az etetőkön: igen hamar vastag napraforgószőnyeg alakul ki a héjakból.

A köles hasznosanyagtartalma nagyobb. Etessük tehát ezt a kettőt együtt! Ha bőven van vörös köles, a verebek azt választják majd, s jóval kevesebb napraforgóval is elláthatjuk ugyanazt a madárcsapatot.

Ennek ellenére 2017/18-ban a madáretetőinken a felhasznált takarmány 63%-a volt napraforgó és mindössze 9%-a köles. Ezen az arányon érdemes lenne javítani 🙂

A következő állításom pedig az lesz, hogy

a madáretető madarai közül épp a házi veréb az egyik legszelídebb.

Az érzékelésünk becsap! Na és működnek még régi előítéletek is. Ha azonban egészen közelről, tudományos alapossággal figyeljük az etető madárcsapatának életét, a házi veréb természetéről is egészen meghökkentő dolgok derülnek ki. Ezzel jövök legközelebb.

Addig se feledjétek: A veréb is madár – nem is akármilyen!

A legjobbakat kívánva embernek és madárnak: Cen’

KÖVESD AZ OLDALT A FACEBOOKON ITT!

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEKET TALÁLSZ AZ ALÁBBI SLIDERBEN MADARAKRÓL! VÁLOGASS KEDVEDRE, LAPOZGASS!


MADARAKRÓL MINDENKINEK

Harminchét éve ezen a napon, életemben először úgy mentem ki terepre gyerekfejjel, hogy én is úgy csinálom mint a nagyok: távcső a nyakamban, határozó a hátizsákomban, notesz és ceruza a zsebemben. 1983-ban november 7. munkaszüneti nap volt még.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

A rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

A rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Ebben a pillanatban, míg ezt írom, most is vannak hazai madarak, akik épp a Földközi-tenger hullámai felett verdesnek kitartóan abban a reményben, hogy hamarosan átérnek, mások pedig a forró Szahara kies sárgája fölött vitorláznak Közép-Afrika zöldebb tájai felé.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Bármilyen stratégia szerint vedlik is egy madár, mivel az utolsó tollat is a szervezet állítja elő, ez mindig kockázatos időszak az életében.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Ha egy ilyen réten áll az ember, valami okból egészen felszabadul, egészen bizakodó lesz – ahogy a pacsirták emelkednek, úgy benne is egyre nagyobb távlatok nyílnak

MADARAKRÓL MINDENKINEK

A hegyes bíbictojás ugyanis nem gurul el, hanem egy szinte szabályos körívet ír le, és gyakorlatilag ugyanoda tér vissza, ahonnan elgurult.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Ma valaki nem ismert fel egy madárfajt a reggeli posztomnál, és ezért megjegyzést kapott (nem tőlem). Ezért elmesélek röviden valamit. Arról, hogy jó, ha sokan sok mindent ismernek, de ahogy régen gyerekeknek szoktam volt mondani: van valami, ami jóval fontosabb a tudásnál.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Pár hete szinte minden hírportál kis színesként hozta, hogy minden korábbinál magasabb áron kelt el egy postagalamb. Többnyire azt emelték ki, hogy a madár annyira értékes, hogy szállítás előtt biztonsági őrök védik. Érthető: az olvasókat érdekli a nagy suska, legyen szó ritka gyémántról, festményről, lóról, kocsiról.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Sokan tudjátok már, hogy a sarki csér teszi meg vándorlásai során a legnagyobb távolságot. Egyes számítások szerint ez legalább 50.000 kilométer évente! Találtam egy lenyűgöző animációt a sarki csérek vándorlásáról. Ezt nézzétek!

MADARAKRÓL MINDENKINEK

....Amit viszont szinte senki sem tud, hogy a ludak a világ legudvariasabb lényei. Egy lúd mindig köszön. Nem először élek egy háztartásban velük, de olyan még nem volt, hogy ne köszöntek volna.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

.A madárvonulás lenyűgöző és még ma is talányos természeti jelenség, és ha valami mégiscsak elszomorít ősszel, hát épp az, amikor sietős madárcsapatok húznak el a fejem felett, s tudom, a Földközi-tengerhez, Ciprusra, Görögországba vagy Észak-Afrikába igyekeznek. Néha kedvem volna velük tartani, érzem, hogy hiányozni fognak, és bizony elszomorodom.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

A vörösbegy talán a tudatalattinkra hat

Feltűnt már nektek, hogy mit látunk a vörösbegyen voltaképp? Könnyen lehet, hogy nem, mert ez csak akkor egyértelmű, ha fejtetőre állítjuk.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Ősszel mozog a legtöbb, zömmel fiatal madár számukra ismeretlen helyeken. Mit tegyünk, ha ablaknak repülő madarat találunk? Az ősz a madárvonulás időszaka, de sajnos ilyenkor találhatunk leggyakrabban ablaknak ütköző madarakat is.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Nevében se akármilyen madár ez – de joggal kapta ezt a nyakatekert nevet. Nehéz őt besorolni bárhová is, és ha jellemezni akarjuk, akkor inkább az eltérésekkel jellemezhetjük őt.

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Valódi természetükkel, összetartásukkal és szolidaritásukkal azonban leginkább akkor szembesülhetünk, ha madárgyűrűzésen veszünk részt (ha már tegnap sort kerítettem a madárgyűrűzés rövid történetére is).

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Valóban kérdés: hogyan lehet, hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Először is: ha azt kérdezem, melyik a Föld leggyorsabb állata, a többség kapásból vágja rá, hogy a gepárd. Ám az csak az emlősök között a leggyorsabb (110 km/h végsebességgel).
A leggyorsabb a vándor. Az ő legnagyobb hitelesített sebessége 360 km/h!

MADARAKRÓL MINDENKINEK

Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

ÉS AMI MÉG NAGYON HASZNOS LEHET!

Az örök dilemma: madarak vagy macska? – madárvédelem


Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/mit-etetunk-madarainkkal/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/galeria/madaretetos-fotok/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/miert-kopogtat-az-ablakon-cinege-egy-kis-tudomany/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/accipiter-sapiens-ertelmes-heja/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/nagy-toll-trukk/

  25 Comments:

  1. Köszönöm Cen, hallgatok rád 🙂 A balkonetetőim nem erősen forgalmas megállóhelyek, verebeket és cinegéket látok jönni mindössze..be fogom vetni a vörös kölest 🙂

  2. Marsovszki Viktória

   Veréb-emlékek
   Hogy a veréb milyen madár, azt én így tudom
   Ha hajnalban kilépsz, kiléptél, fiatalon, 40 évvel ezelőtt, a lépcsőház ajtaján, akkor megbabonázva torpantál meg, mert az urbánus 3-4 jókora bokron, akkora vircsftot csaptak, hogy beléd is visszatért az élet sörgősen. és nagyon jólesően. Egyet sem láttál, de úgy éltek, olyan csippcsiroppolással voltak, hogy 40 év távolából is tisztán visszhangzik, egytől egyig mind a kb. 200. 🙂 verébmadár
   Aztán felezőidőben fagylaltoztál a fogadott unokáddal. aki kifigyelte, hogy a verebentyű percnyi gyakorisággal beslisszol a 3. emeleti abalk alá, jé, mondtad, ott vannak talán a verébgyerekei, viszi nekik a tölcsérhulladékot, és lecsipegetted a tiéd szélét, ne mondjam, hogy az embergyerek órási tölcsérdarabokat hajigált neki,
   állj, mondtad, picurkát, és egyre közelebb, indult a játék, maradjunk csöndben, rá figyeljünk, mit csinál?
   Tudnivaló, hogy a veréb mit csinált
   Asztalunkra szállt, felkapta vitte, jött az új szemernyi táplélékért, röpült a harmadik emeleti abalkpárkány alá, nem unta, és Eszterem sem, a hangos leányka…. volt csönd és álmélkodás.
   Ma a 89 éves Anyámnak magyarázom, hogy a veréb is madár, talán már nem utálja őket, nem tudom… 🙂 jóéccakát!
   P.s.: Hozzám még most nem jönnek, mert hosszú évek óta eteti őket Erzsike a ház mellettem való traktusában, odasereglenek. Nem szemtelenekdek át hozzám, pedig igazán várom őket… igazán…

  3. Marsovszki Viktória

   magkeverékem kölest is tartalamz, arra Anyáméknál jött a vörösbegy, lelkesen újságolták, én még nem láttam őt, de a verebeket várom …

  4. Nagyné Ica

   Amíg olvastam, egyfolytában az a gondolat kavargott bennem, hogy a veréb is madár. Utolsó előtti mondatottal kedves Cen’, te is ezt igazoltad. 😊 …és foly.köv. 🐦😊

  5. Ibolya Nagy

   Örülök a posztodnak, Cen’, szeretnék már látni verebeket is!🐦🐦🐦

  6. Korpás Márta

   Én szeretem a verebeket. Alig-alig látok manapság belőlük párat. Szarkák, szajkók népesítik be az elhagyott kertek fáit. A szajkók rettentő mód elszaporodtak. Rátámadnak a cinkékre is. Ügyesen felhúzzák a cinkegolyót, azt is eszegetik. Régen dúvadnak számított, nem tudom, hogy ma ez hogy áll. Rigó is kevesebb van, mint régebben. Szerencsére azért az etetőket látogatják a cinkék, csúszkák, őszapók, meg számomra ismeretlen kis madarak.

   • Kedves Márta, ha a technika is engedi, hamarosan kimegy egy körlevél a madáretetősöknek, talán kb. 1 hét múlva. Abban néhány, épp a madarak idei létszámára vonatkozó egyszerű kérdés lesz. Örülnék, ha te is visszaküldenéd majd, mert úgy tűnik, valami másként van az idén a madarainkkal – a napokban többen, egymástól függetlenül is erről számoltak be, és magam is tapasztalom 🙁

  7. Köszönöm, hogy megvédted a verebeket. Számomra érthetetlen, hogy hogyan mondhatja magáról valaki azt, hogy állat/madár barát, ha közben különbséget tesz. Én örülök a verebeknek is. Gyerekkoromban megszámlálhatatlan csapatban hangoskodtak mindenhol, ma csak egy kb. 10 fős banda jár hozzánk.

   • Nagy örömmel – és kérlek, látogass majd vissza, mert ahogy a poszt végén ígértem, írok még a verebekről, ráadásul olyasmit, amit senki sem tudhat, hisz saját kutatási eredményről van szó, amit ezideig még nem publikáltam. Teljesen félreismertük a verebet! Amúgy pedig tökéletesen igazad van: nem lehet az egyik madarat imádni, a másikat meg negligálni – és értelme sincs. 🙂

  8. Köszönöm a vörös köles ötletet – be fogom szerezni. Legalább 30 fős veréb csapat dolgozik a kertemben évek óta Bp. északi részén – néha rácsodálkozom 1-1 igazán szép példányra ! Amit nyáron előadnak az itató-fürdetőben – az meg egyenesen imádni való !

  9. Hozzám nem túlzok ha azt mondom több mint 50 veréb jár az etetőre de lehet ez a szám közelebb van a 100-hoz.Vadgalamb is megtalálható 15-20 legalább.És persze cinege.A teraszra is tettem fel élelemet mert ha a verebek ellepik az etetőt a cinkék kiszorulnak ilyenkor bejárnak a teraszra kitett eleségre.Itt helyben a napraforgót meg tudom venni 220-ért.A lidlben veszek hozzá kilós kiszerelésben magkeveréket és téli hizlaló eleséget.Ezen a télen még nem láttam az etetőn vörösbegyet zöldikét és stiglincet sem.Annak kell örülni ami van.Most vettem 18 kg napraforgót ezzel már több mint hatvan kilónál tartok de ez még csak több lesz.

   • A következő verebes posztban erről is írok majd, épp azt kell tenni, amit te teszel. Ha a verebek jönnek, biztosítani kell a cinegék számára egy-két kisebb, nyugalmasabb etetőhelyet, ahogy te a teraszodon. Fontos tudni, hogy a cinegék nem azért szorulnak ki ilyenkor az etetőről, mert a verebek agresszívak, egyszerűen csak nincs elég hely – lenne, persze, a legnagyobb forgalom mellett is, de a cinege nem szereti a nyüzsit. Minden etetős ember tudja, hogy a cinege még a másik cinege közelségét sem bírja, ezért járnak felváltva az etetőre, ezért nem járnak szoros kötelékben, ezért nem ülnek meg az etetőhelyen, inkább elviszik a magot. Szóval a sokat kárhoztatott veréb semmiről sem tehet, egyszerűen csak ott van. De hogy milyen is a veréb természete valójában, arról – ha a technika is engedi – ma részletes poszttal, több mint 10 év kutatási eredményeivel jövök 🙂 Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, s még annyit, hogy a vadgalambok valószínűleg balkáni gerlék lesznek. Úgy tippelem, városban etetsz 🙂

    • Nem városban etetek hanem egy kis heves megyei faluban és igazad van gerlék járnak az etetőre rosszul írtam.Az egyik pár a fenyőfánkon költ már évek óta.

     • igen, a gerlék, ha tehetik, fenyőkön raknak fészket 🙂

     • Üdv! Van egy olyan problémám, hogy amióta elleptek minket a verebek elköltöztek a fecskéink és nem járnak visza. 2család fecskénk volt. Viszont most helyettük van egy csomó veréb, szét szórnak mindent szeméttel minden nap sepernem kell utánuk a teraszon a veréb ürülékről nem is beszélve. Mi tévő legyek? Várom a tanácsokat. Előre is kpszönöm

      • Kedves Adrienn! Köszönöm kérdést.

       Először a fecskékhez. Milyen fecskékről van szó? Eresz alatt fészkelő, zárt fészket építő molnárfecskékről vagy nyitott fészket építő füsti fecskékről? Utóbbiakat nemigen zavarják a verebek, ellenben molnárfecskék fészkét a házi veréb hajlamos elfoglalni, főként ott, ahol nem áll rendelkezésére más lehetőség.
       Ha füsti fecskékről beszélünk, nem valószínű, hogy a verebek miatt maradtak el. A fecskéink jó ideje vannak nehéz helyzetben, és sajnos az egész kontinensen évről évre csökken a létszámuk. Az idei, hűvös tavasz sem kedvez nekik. Én például az idén még egyetlen fecskét sem láttam, még átrepülni se, pedig hosszú évekig volt 2-3 költő párom.

       Más kérdés a verebek távoltartása a háztól. Valami odavonzza őket – azt kellene tudni, mit keresnek ott. Van esetleg más állatoknak szánt étek (kutya, macska, baromfi), amit dézsmálhatnak? Esetleg a háznál van búvóhely? Sövény, tuja vagy efféle?

       Nálam is vannak verebek, de csak akkor csődülnek a teraszomra, ha ott etetem őket.

       Ha tudnánk, mit keresnek ott, könnyebb lenne őket távoltartani. 🙂

  10. Csehné Séra Tünde

   Mindig egy rövid dallamos füttyszót használok minden etetésnél 19 éve. Nagyon hamar megszokták a madarak és szinte felhőként ereszkednek le a fákra és az etetőkre. A verebek száma is változó, most épp sok van kb.100-150. A verebek a gerlék a fedett szalonnasütőbe a földre szórt kukoricát és búzadarát csipegetik,míg az énekes madarak a napraforgót a magasabban lévő etetőkbe. Szerintem a szajkó és a vadgerle ijeszti el a pici madarakat a verebet is , de csak kis időre.Tapasztalatom szerint a cinkék a legbátrabbak és leginkább ők jeleznek nekem. A verebeket sajnálom mert mindentől megriadnak .

  11. Szabó Edit

   Éppen mot találtam rá erre a verre. Muszáj idetennem! 🙂

   Nemes Nagy Ágnes: Hóesésben —

   Szakad a hó, nagy csomókban,
   Veréb mászkál lent a hóban.
   Veréb! Elment az eszed?
   A hóesés betemet.
   Nem is ugrálsz, araszolsz,
   Hóesésben vacakolsz,
   Fölfújtad a tolladat,
   Ázott pamutgombolyag.
   Mi kell neked? Fatető?
   Fatető!
   Deszka-madár etető.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük