• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hogyan lehet ennyi lába egy madárnak?

African_jacana_(Actophilornis_africanus)

Afrikai jakana (Forrás)

2020.11.07. Állítólag borús, ködös, barátságtalan hétvégénk lesz – egyébként sincs sok okunk a derűlátásra, ezért arra gondoltam, egy érdekes és kedves madárral kívánok nektek szép hétvégét.

Amikor először láttam az alábbi videó nyitóképét, azt hittem, hogy ez is amolyan “becsapós” kép, ahogy az a Youtube-videók nyitóképével oly gyakran lenni szokott, de nem! Az afrikai jakana, ami leginkább a mi vízityúkunk rokona, és hozzá hasonló mocsári-lápi életet él, egészen rendkívüli mintázatokat mutat szaporodási időszakban.

Először is náluk a tojók tartanak több hímet, s a magas szaporulat érdekében egyik fészekaljat költik ki a másik után különböző hímektől. Ennyi fiókát a tojók természetesen nem tudnak felnevelni, így a tojó jakana mindössze lerakja és kikelti a tojásokat, majd a kis pereputtyot átadja a hímnek nevelésre; s jöhet is a következő hím! 🙂

Ritka metódus ez a madárvilágban. A hímek odaadóan nevelgetik a rájuk bízott csemetéket, és ha kell, hathatós védelemben részesítik őket; amint a többi madár is, a hím jakana is tollai alá veszi a csibéket, ha kell. Mivel a jakanáknak rendkívül hosszú lábuk, s főként rendkívül hosszú ujjaik vannak, hogy biztonságosan közlekedhessenek a mocsarakat borító növényzeten, ezekkel a hosszú végtagokkal nem könnyű eltűnni az apamadár tollai között – a fiókák nem is tűnnek el. Míg a hím fiókáival a tollazata alatt lépeget a leveleken, addig a fiókák lába úgy lóg ki alul, mintha az apa-madárnak volna hat és nyolc lába. Ezzel a bizarr, de kedves látvánnyal kívánom nektek a legjobbakat!

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Barna medve Magyarországon és Európában

  Ahol a madarak úsznak, a halak repülnek

  Madárkalauz az őszi Balatonhoz – A Balaton legjobb madármegfigyelőhelyei

      

  6 Comments:

  1. Lívia dr. Zilahi

   Elbűvölő- talán innen a mondás ” szárnyai alá vette” 🙂 Vittem.

  2. Ez nagyon érdekes,különleges…🙂😲
   Ilyet sem láttam még.
   Szép napot!🤠

  3. Ibolya Nagy

   Az összes jakana papa imádni való ! (…és az emu papák is, és sorolhatnám még 🙂

  4. Szabó Mihályné

   Valóban bizarr és érdekes látvány is egyben! Nem szokványos, hogy a hím egyedül gondoskodik költés után a fiókákról. Mindig tanul valami újat az ember! Tőled erre nagyon sok példa van, Cen’! Köszönöm szépen, amit olvasok, azt meg is osztom!!! Jó éjszakát!!! Üdvözöllek: Gyöngyi

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük