• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Másodszor is visszatért Magyarország legújabb madárfaja!

havasi sarlósfecske

Fehér hasukról (és nagyobb termetükről) ismerhetjük fel Magyarország alföldi városainak legújabb, mindössze 2 éve betelepült madárfaját, a havasi sarlósfecskét (az egyszínű “közönséges” sarlósfecskét gyakorlatilag majd minden városunkban láthatjuk). 

Másodszor is visszatért Magyarország legújabb madárfaja, a havasi sarlósfecske!

2020., a pandémia és karantén évének nyara szerencsére nemcsak a járványról marad emlékezetes, hanem ahogy azt annak idején ITT megírtam, egy vadonatúj madárfaj magyarországi megtelepedéséről is. 2020 nyarán ugyanis

az addig rendkívül ritka havasi sarlósfecske váratlanul megtelepedett Debrecenben.

Egy ilyen hirtelen, s némiképp váratlan megtelepedés nem mindig jelenti egy faj végleges “beköltözését”, ezért tavaly áprilisban rendkívüli öröm volt, amikor ismét visszatértek – olyan pontosan, mintha mindig is fészkeltek volna nálunk. Tavaly tavasszal mondhattuk ki először havasi sarlósfecskékkel kapcsolatosan azt a mondatot, amit oly sok más fajjal kapcsolatosan ezerszer is kimondtunk már tavasszal: visszatértek!

De még két évnyi sikeres visszaérés és költés sem garancia semmire. Ám amikor harmadjára térnek vissza – mint az idén! -, akkor nem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk: megállapodott a köreinkben egy új madárfaj. A birding.hu adatai szerint ugyanis az idén április 13-án észlelték az elsőt, s azóta számos alkalommal látták (Debrecenben egy alkalommal 7 madarat is!). Három városunkban is fészkelnek

 • Debrecen,
 • Hódmezővásárhely,
 • Szeged,

és a beszámolók szerint a levegőben szállongó nyárfaszöszöket gyűjtik a levegőben annak érdekében, hogy újabb magyarországi havasi sarlósfecskék repülhessenek ki tőlünk.


Filmelőzetes a téli Balaton káprázatos, alig ismert madárvilágáról. Pillants bele, és iratkozz fel a csatornára! Érdemes full HD-re vagy 4K (mozi) minőségre állítani, és nagy képernyőn nézni. 

 

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük