• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Pottiról (Jákob botja, 2016)

Heinold szerint Potti beteg. Lehet. Végtére is egyszer, gyerekkorában árbóchoz kötözte a saját apja, nem tudni, miért, ott pirította három napig a tűző napon, s megkorbácsolta minden reggel, minden este.

Centauri Jákob botja regény Jack London 100 Magvető Kiadó– Megmondjam, miért nem hajózol egyedül?
– Nem érdekelsz, Jack! Én idehívlak, te meg olyan bunkó vagy, hogy ilyet nem is láttam még.
– Azért, Potti, mert nélkülem épp annyit érsz a tengeren, mint az Első és Utolsóban.
– Rendben. Szerinted mennyit érek? Ki vele!
– Kedvellek, Potti, esküszöm, de az igazság az, hogy a bunyón, az iváson és a vitorlázáson kívül nem sokat tudsz.
– És te mit tudsz? Honnan veszed, hogy te többet érsz? Miért vagy ebben olyan biztos?
– Nem vagyok benne biztos, de érzem, hogy bennem több van egy tengerésznél.
– Bennem is. Képzeld el, Jack, bennem is több van!
– Rendben, Potti. Benned is több van.
– Ne beszélj velem leereszkedően! Heinold is megmondta, hogy túl sokat képzelsz magadról.
– Heinoldot hagyd ki ebből! Hogy jön ő most ide?
– Ahogy Mia is, meg én is. Hülyének nézel minket? Nem egészen egy hete még azt szajkóztad, hogy egy nagy hajóval leléphetnénk innen. Hát tessék, a segged sem kellett felemelni, azt sem tudom, hol az istenben basztad magad egész héten, miért nem jöttél be hozzám a kórházba, de nem gond, én megvettem a hajót. Neked. Felfogod ezt egyáltalán? Hogy neked jó legyen, most meg azzal jössz, hogy köszönöm, nekem a tengerből elég, és oltári nagy ember vagyok. Mégis, mi a szent szart hiszel magadról?
– Nem kértem, hogy hajót vegyél. Egy szóval sem. Csak annyit akartam, hogy fizessük ki a kínaiakat. Miért nem kérdeztél meg előbb?
– Kérdeztelek volna meg két nappal később? Inkább azt mondd meg, hogy ami érvényes volt egy hete, ma miért nem az?
– Ez a hajó a tiéd, és senki másé. Ha valóban hajót akarok, megveszem én magam.
– Úgy csinálsz, Jack, mintha sosem éltél volna a hajómon. Vagy már elfelejtetted, hogy amikor a tiéd leégett, felkérezkedtél az enyémre? És egyébként is, miért beszélsz velem így? Hisz ez egy ajándék! Neked. Nem látod? Lemondtam a lovakról, és inkább hajót vettem.
– Jól figyelj, Potti! Annak idején te hívtál a hajódra. És egy szóval sem mondtam, se régen, se mostanában, hogy hagyd a farmot a fenébe. Ha mégis lemondtál róla, rosszul tetted.
– Igen, de valahányszor szóba hoztam, te a hajókról áradoztál, én meg azt gondoltam, nekem az is jó. Itt nem a farm a lényeg.
– Tudom.
– Jaj, Jack, ne csináld ezt, maradj a Mortonon, kérlek.
Sokáig a tányért nézte, az arca eltorzult, és én félni kezdtem. Bevallom: egyébként is gyakran töltött el félelemmel. Nem az volt a legnagyobb gond, hogy állandóan járt a szája. Kiszámíthatatlan volt, és sosem értettem meg igazán, hogyan működik. Heinold szerint Potti beteg. Lehet. Végtére is egyszer, gyerekkorában árbóchoz kötözte a saját apja, nem tudni, miért, ott pirította három napig a tűző napon, s megkorbácsolta minden reggel, minden este. Végül már holtnak hitték a sirályok és kis híján kivájták a szemét, a kötél tönkretette a lábát, azért biceg, de akkor ott, talán a fejében is tönkrement valami.
Ahogy a Morton asztalánál ültem, és csak hallgatott, a kezét az ölébe engedte, s nem nézett rám, eszembe jutott: a legutóbbi hónapokban már aludni se mertem a közelében. Amikor aztán Potti felemelte a fejét, és láttam, hogy az arca skarlátvörös és csupa könny, úgy éreztem, végem. Úgy fél perc után hirtelen felállt, rátámaszkodott az asztallapra, sóhajtott, aztán megindult felém. Felálltam én is, és megvetettem a lábam arra az esetre, ha megütne. Potti egészen közel jött és a szemembe nézett.
– Jack, kérlek, ne csináld ezt. Kérlek.
– De Potti, én nem csinálok semmit – mondtam neki bátortalanul.
– Ne csináld, Jack.
Megrendelhető itt
Vélemények a Jákobról
További részlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük