Erre kér az LPO a szokatlanul sok sérült madár miatt!

Erre kér az LPO a szokatlanul sok sérült madár miatt!


A madarakat is próbára teszik a viharok, ezúttal Franciaországban

A madárvilágot erősen befolyásolták az ország nyugati partján tomboló viharok, főként az erős szél. Ha bajba jutott madarat találunk, kövessük az LPO ajánlásait!

A Ciaran és a Domingos viharok óta az LPO több száz hívást kapott, amelyekben segítséget és információt kértek a parton rekedt, elpusztult vagy súlyosan legyengült madarakról. A Vadvédelmi Központ Ile Grande LPO állomás (Côtes-d’Armor) bajba jutott madarak sokaságát fogadta be ebben az időszakban. Ugyanez igaz a LPO Aquitánia mentőállomásra Audengében (Gironde).


Sok óceáni madár sodródott be a szárazföld fölé, amely elméletileg a nyílt tengeren él. Több tucat viharfecske,  fecskesirály, valamint szula  került váratlanul szokatlan környezetbe, ahonnan nem tudtak visszatérni a nyílt tengerre. Ezenkívül számos kárókatona és sirály tetemét fedezték fel a gyökerestől kitépett fák alatt. Becslések szerint minden megtalált madártetemre további tíz olyan elpusztult madár jut, amit nem találnak meg.


Hasonló okokból 2014-ben több mint ötvenezet tengeri madár pusztult el Európa partvidékén az Atlanti-óceánról sorozatban érkező viharok miatt.

Mentsük meg a bajba jutott madarakat!

Arra az esetre, ha sérült, legyengült, bajba jutott madarat találunk, az LPO azt tanácsolja, hogy néhány fontos szabály tiszteletben tartása mellett mentsük meg a madarat:

  • Győződjünk meg róla, hogy az állat valóban veszélyben van (apátia, lógó szárnyak, vérzés jelei, képtelen megállni a lábán).
  • Védjük magunkat kesztyűvel és figyeljük a madár reakcióit.
  • Óvatosan, de gyors mozdulattal ragadjuk meg a madarat vastag ruhával. Tartsuk a szárnyakat a testhez simítva és a madár fejét takarásban. Soha ne zárjuk le a csőrét gumiszalaggal vagy szalaggal!
  • Helyezzük a madarat egy kartondobozba, és különítsük el egy csendes szobában, sötét, enyhén hűvös helyen, amíg át nem kerül a madár egy madármentő állomásra.
  • Ne adjunk a madárnak ételt vagy vizet, mert az fulladást okozhat, esetleg olyasmit fogyaszt el, ami nem tesz jót neki.
  • Lépjünk kapcsolatba a legközelebbi Gondozási Központtal vagy hívjuk az LPO-t a 05 46 82 12 34 telefonszámon.

Mindenki hozzájárulhat a bajba jutott madarak megtalálásához azzal is, hogy jelenti őket az ICAO mobilalkalmazásban.

Ablaknak repülő madarak mentéséről mi is írtunk már ITT. Fontos tudni, hogy míg a franciák azt tanácsolják, fogjuk be a beteg madarakat, addig Magyarországon nemrég olyan felhívást tettek közzé a madárinfluenza miatt, ami ennek épp az ellenkezőjét kéri. Erről részletesen ITT olvashattok!

Forrás: LPO


Szula | Forrás: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hová tűnnek a fecskék?

A fecskék Magyarországon is egyre ritkább látványt jelentenek, csakúgy, mint Nagy-Britanniában, ahol minden évben felmérik a költő madarak állományát…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük