Centauriról

Centauri író

“Centauri (1970/1972?) álnéven publikáló magyar író. Sokáig egy ismert szerzőt sejtettek a név mögött, 2016-ban viszont a Petőfi Irodalmi Múzeumban a közönség elé állt. Korábban fellépett Lengyelországban, 2015 májusában pedig az észt nemzetközi könyvfesztivál vendége volt. Centauri 2006 óta van jelen az irodalmi életben. Már első novelláival hangsúlyosan jelent meg a szakmai köztudatban, regényei és extrém túrái növelték ismertségét, inkognitóját azonban továbbra is megőrizte. Különutas szerző, aki mind az irodalomról alkotott felfogásában, mind a nyilvánosságban elfoglalt helyét tekintve szakít a szokványos írói szerepekkel. Markáns társadalomkritikáját elsősorban a természet-ember viszony újrafogalmazásán keresztül fejti ki. Fotóival rendszeresen találkozhatunk folyóiratokban, honlapján és közösségi oldalain, kiállításokon, néha más kortárs szerzők (pl. Parti Nagy Lajos) könyvborítóin is. Első kötetét a Liget (folyóirat) adta ki, későbbi könyvei a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.” (Wikipédia)

“Akárcsak korábban, most is meglepett azzal, ahogy kimeríthetetlennek tűnő fantáziájával a legeszementebb ötletekből képes frappáns szöveget, izgalmas történetet kanyarintani.” (László Emese, Élet és irodalom)

“Csillag, pontosabban szólva csillagkép születik: akár így is kezdhetnénk a szerzői nevét az asztronómia területéről választó Centauri könyvéről szóló recenziónkat, a jelek azonban arra mutatnak, hogy a szóban forgó csillag már elég régen megszületett, csak épp időbe tellett, mire a távoli égitest fénye, vagyis Centauri egyedülállóan friss és lendületes írásai elérték a kortárs irodalmi közönség éjjeli horizontját.” (Dunajcsik Mátyás, Bartók rádió)

MÉG TÖBB A WIKIPÉDIÁN ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük