Hont András árnyékra vetődött | Pont annyira vicces, mint egy hőhullám

Éghajlatváltozás | Centauri

2022. legemlékezetesebb posztjai | 2022.06.26. |

👉 A HVG 2022.06.19-én, Diana Urge-Vorsatz, a CEU klímakutatójának Twitter bejegyzéséről hozott „kis színest” (kapcsolódó linkek a hozzászólásoknál), mely szerint: hőség idején a belvárosban 31 fok van, a kertben 27, a fákkal körbevett házban pedig légkondi nélkül is csak 23. Ezt a cikket adta tovább Hont András azon melegében, az alábbi kommentárral:

„Pszt! Mindenki maradjon csöndben! Tudományos fölfedezés következik, ráadásul magyar tudóstól. Csitt legyen, a kommentszekció is figyeljen. Forradalmi felismerés, világszenzáció, valódi áttörés!

Tehát… tádádám… kutatónk fölfedezte az … ÁRNYÉKOT!!!

Jöhetnek a díjak, a pályázati pénzek, akadémiai tagság. Legközelebb arról is föllebbenti a fátylat, hogyha kánikulában beugrasz a tóba, hűsíteni fog! Nem lennék a Nobel-bizottság helyében.”

👉 1.100 reakció érkezett a posztra, és több mint 60% valóban viccesnek találja; vélhetően ők is úgy gondolják: a CEU kutatója az árnyékot fedezte föl. Ha nagyon akarom, értek valamit a poénkodásból; talán a HVG-nek nem „kis színesként” kellett volna tálalnia ezt a Twitter bejegyzést, mert akkor kis színesként jön rá a válasz is, de valójában nem akarom érteni ezt; nem kedvelem a habkönnyű gunyoroskodást egy olyan kérdéssel, ami a jövő héten 39 fokot ostromló hőhullámnál rúg majd pofán.

👉 Mivel Hont úgy tálalja, mintha az árnyék felfedezéséről volna szó, vagyis evidenciáról, vessünk egy pillantást az evidenciákra! Nem sorolok most olyan evidenciákat, melyeket nem veszünk figyelembe. Ráhagyom az olvasóra, hogy a saját élettapasztalatából gyűjtsön példákat arra, amikor saját maga vagy környezete evidenciákat hagy figyelmen kívül. Nincs kétségem: nagy választékból dolgozhatunk mindannyian.

👉 Tény, hogy a HVG nem sok energiát tolt bele az adatok értelmezésébe. Mit kellett volna tenni | írni? Felhívhatták volna rá a figyelmet, hogy a fásítás nemcsak a közeli ház hűtését segíti! A sok árnyék egész városok mikroklímáját is megváltoztathatja (ez már talán nem evidens); a hűvösebb területek fölött könnyebben csapódik ki a légköri víz, gyakoribbak az esők; az esők segítik a biomassza gyarapodását, mely ismét hőmérsékletcsökkenéshez vezet, ami megint csak növelheti a csapadék valószínűségét, és így tovább. EZ EGY POZITÍV SPIRÁL! Persze, ehhez arra volna szükség, hogy végre komolyan számoljunk egy evidenciával.

👉 Kifogásolható a HVG-„cikk” felületessége, de az ADEKVÁT válasz ebben az esetben, egyfajta kiegészítés, nem pedig poénkodás az „árnyék felfedezésével”. Adatokat felvenni nem haszontalan, de sokkal jobb „példát statuálni”. Ezt én megtettem pár éve, amikor beszámoltam róla, hogy 13 éves munkával hogyan csökkentettem az udvar hőmérsékletét 5 fokkal! Részletesen számoltam be erről a honlapomon és a Fedél Nélkül hasábjain is; többek között azt is „követeltem” az új „méregzöldektől” – akik akkortájt rátolták kis csónakjaikat Greta Thunberg oldalvizére -, hogy mutassanak gyakorlatot! Most is ezt szeretném: lássuk az elültetett fákat! Lássuk a panelek zöldítését is, mert az sem lehetetlen: léteznek kúszónövények is!

ROSSZ VICC, ROSSZ VÁLASZOK

👉 Páran igyekeznek helyretenni Hont poénját, ám ugyanakkor olyan hozzászólásokat is találni, hogy csak bámulok, mint ponty a szatyorban. Például azt írja valaki: „Köszönjük szépen a jó tanácsot, de amíg egy fa megnő, 10-15 év is eltelik.” És akkor mi van? – kérdezem én. 13 évem „bánta” a „kültéri klimatizálást”, de köszi, már megvan. Ha valaki tudja, akkor én tudom, milyen hozzálátni olcsó csemetékkel, abban a reményben, hogy egyszer még függőágyat is kifeszíthetek, de ha minden klappol, további évtizedekig élvezhetem ezt az árnyékot! És élvezhetik az utánam következők is. Valóban akkora kín a távlatos gondolkodás? És akkor mi lesz a hosszútávval? Megmondom: semmi. Ezért válnak kemencévé a nagyvárosaink. Ezért fogja megszívatni magát a Homo sapiens, bár tudja: nem kellene lábon lőnie magát, és úgy tűnik, tisztában van az árnyék fontosságával is – körülbelül annyira, mint a kommunikáció és a poén fontosságával.

FOTÓ: 13 év | ilyen volt, ilyen lett | csökkenés 5 fok | a lakásban 38 fokos kánikula idején is max. 24 fok (Centauri)

Hont András | klímaváltozás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük