Élet-halál harc az ablak alatt | Miért etessük a madarakat?

Centauri téli madáretetés és madáretető

Élet-halál harc az ablak alatt | Miért etessük a madarakat?


Tudjuk, hogy a tél kritikus időszak az énekesmadaraknak, ám kevesen tudják, hogy ez valójában egy olyan többszörösen nehezített pálya, ahol a kedvezőtlen körülmények egymást erősítik. Először is az apró madarak normál testhőmérséklete – szemben a mi 36-37 fokunkkal – 42 (44!) fok. Ez csak igen gyors anyagcsere mellett lehetséges, vagyis madarainknak a testsúlyukhoz képest sokkal többet kell enniük ideális körülmények között is. Ezért nem látunk órákon át békésen tollászkodó kistermetű madarat nyáron sem. Egyszerűen nem érnek rá. Ha egy énekesmadár nem jut táplálékhoz, hamar fogyni kezd.

Saját kezűleg mértem le (engedéllyel!), hogy egy széncinege +10 fokon 1 óra alatt annyit veszít a tömegéből, mintha egy átlagos termetű ember leadna 1,5 kilót! Ez brutálisan sok.


Házi veréb (Passer domesticus) | Fotó: Centauri

Könnyű elképzelni, mi történik mínusz 10-20 fok körül.

Nem elég, hogy a napi súlyveszteség az egekbe szökik, de a pótlásra fordított idő is szűkül. Épp holnap köszönt rá madarainkra az év leghosszabb éjszakája. Nem véletlen, hogy épp karácsony táján emelkedik jelentősen a madáretetők „taglétszáma”. Ilyenkor már alig jut idő evésre. A növekvő hideg miatt egyre többet kellene enniük egyre rövidülő napok mellett úgy – és ezt még nem említettem –, hogy ugyanakkor napról napra kevesebb az élelem.

Ha még havazás vagy óneső is jön, akkor a táplálékforrások további 70-80%-a esik ki. Egy nagy havazás körülbelül annyit jelent, mintha a mi esetünkben csak minden századik bolt lenne nyitva. (El lehet képzelni, mit művelnénk a pénztáraknál ) Mivel a ragadozómadarak helyzete sem sokkal jobb, ahol énekesmadarak verődnek össze, megjelennek ők is. A rém hideg éjeken az odúlakók (pl. a cinkék) relatíve jó helyzetben vannak, de gondoljatok a pintyfélékre is.

Képzeljétek el, milyen lehet fagyos éjszakák százait tölteni a jeges ágakon, főként, ha egész éjjel kapaszkodni kell a viharos szélben. Rémálom.

Etetőre járó madaraink számára napról napra ugyanaz a feladat: virradattól alkonyatig annyit kell hízni (és ők erre 1 nap alatt is képesek), amivel kihúzhatják reggelig. Összefoglalva:

  • ötször több táplálékot kell találni
  • fele annyi idő alatt,
  • úgy, hogy csak minden századik „bolt” van nyitva,
  • míg a ragadozók akár tízszer olyan gyakran támadják őket, mint nyáron.

Ez igazán húzós feladat. Vagyis a hozzátok járó apró madarak – legyenek bármilyen szépek és fürgék – nap mint nap az életükért küzdenek. Ti pedig a túlélésben segítetek!

Fotók: Centauri

Borítókép: Centauri | Fenyőpintyek (Fringilla montifringilla)


Széncinege (Parus major) | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madáretetés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudod, miről híresült el a kék cinege?

A kék cinegék ügyessége, leleményessége meglepte a briteket is, habár kevés náció rajong olyan össznépi szinten a madarakért, mint épp a britek. Miután fény derült…

még több madárvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért költenek olykor hím madarak is?

Miért költenek olykor hím madarak is? A Pannon Egyetem Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja, a Debreceni Egyetem Reproduktív Stratégiák Evolúciója Kutatócsoportja, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Biológiai Intézetének…

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

1 hozzászólás

  1. Kedves Cen’! Írásod hatására a meglévő 6 etetőn túl további négy sebtében kialakított etetőt helyeztem ki a kertbe,(ötliteres szentkirályis flakon címkerészét kivágva, etetőként remekül működik, nem ázik be).
    Tudtam, hogy nagy szükség van a segítségre de, hogy ennyire pengeélen múlik ezeknek a kismadaraknak a túlélési esélye, nem godoltam. Köszi a figyelemfelhívást, igyekszem, hogy minnél “több bolt legyen nyitva”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük