Mormota-nap, avagy túléltük a telet

Többször is előfordult velem, hogy egy februári napon nagy megkönnyebbüléssel arra ébredtem, túléltem a telet. Nagyon érdekes érzés volt ez, mert én magam sosem voltam téli életveszélyben. De távoli őseimnek, és rengeteg ma élő embernek is valódi kockázatot jelent a hideg, talán innen vagy onnan szivárgott át az én tudatomba is ez az információmorzsa.

Az időjárás azóta alaposan felborult, így talán a belső naptárak lapjai is szanaszét repülnek. De azt nem csodálom, hogy a régiek úgy érezték: februárban szükség van egy ünnepnapra. Meg kell ünnepelni, hogy túléltük a telet. Egyes folklórtörténészek szerint a február eleji ünnepnapot a kelták terjesztették el Európában, akiknél ilyenkor fordult az évszak.

Később aztán erre épült rá a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, és összefonódott a mezőgazdasági év kezdetét jelző időjós babonákkal.

A régiek azt gondolhatták, ezen a jeles napon érdemes megfigyelni mindent, ami az embernek a keze ügyébe akad vagy a látóterébe kerül: szemügyre vették a gyertyák hosszát és a téli álmot alvó állatokat, hogy megtudják, meddig tart még a tél.

Az egyetlen hiteles mormotameteorológus

Míg nálunk ilyenkor a medvék kerülnek a fókuszba (ha süt a nap és meglátják az árnyékukat, akkor hosszú lesz a tél), a németek a sündisznókba vetették a bizalmukat. Később a Pennsylvaniába érkező német kivándorlók sem akartak lemondani a cuki hagyományról, de sündisznóról bölcsen mormotára váltottak, mert abból több van az államban. Azután egyszercsak, ma éppen 136 éve, 1887. február 2-án Punxsutawney-ban, a mormotavadászok klubjában egy újságszerkesztő bejelentette, hogy attól kezdve

a város mellett lakó, Phil nevű állatot kell Amerika egyetlen hiteles meteomormotájának tekinteni.

A mormotaklub tagjai azóta is minden évben elzarándokolnak a híres mormotakotorékhoz, és várják, hogy előjöjjön az aktuális Phil – ilyenkor még csak ideiglenesen, hogy párt találjon, mert azután még március-áprilisig visszabújik egy időre a barlangjába.

A jeles hagyomány ihlette az 1993-ban készült Idétlen időkig című filmet, amelyben Bill Murray a főszereplő. Ha még nem láttátok, ez a legjobb alkalom, hogy megnézzétek. Ja, és idén Phil hosszú, még hat hétig tartó telet jósolt az amerikaiaknak.

Forrás: History.com, CNN, képek: Unsplash

4 hozzászólás

  1. Bakker, meg kellett volna nézni a hörcsögöket a kertben, bár azok folyamatsan dézsmálják a komposzton a zöldségeket. Nem alszanak annyit, mint egy mormota.

    1. Author

      🙂 🙂 Azt hiszem, erről most lemaradtunk. Jövőre majd legyetek résen, mit jósolnak a hörcsögök! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük