Igéző ez a karibi gekkó. És most végre úgy tűnik: megmenekült!

gekkó állatkereskedelem

Ígéretünkhöz hűen, ezzel a cikkel megkezdjük olyan hírek szemlézését, melyek tudtunkkal nem jutottak el a magyarországi online tér horizontjáig. Arról is lesz még szó, voltaképp milyen olvasókat képzelünk magunk elé az oldal szerkesztése során, most csak annyit: olyasvalakit, aki nem szeretné állandóan a nyomasztó, világvégi hangulatban és permanens acsarkodás mocsarában tölteni az életét.

Tudjátok, hogy gyermekkoromtól elkötelezett „természetvédő” vagyok, ha tetszik, de a zöld mozgalmakkal szemben is vannak kritikáim (például Gréta Thunberggel kapcsolatosan, de erről máskor). A bioszféra híreivel kapcsolatosan pedig az a legfőbb sajtókritikám, hogy

ebben a kategóriában is túl sok sötét hír, holott fontos lenne megmutatni azt is, amikor sikerek születnek.

Az persze ritkán hír, ha valami megmenekül; az a hír zöld ügyekben is, ha valami pusztul, vagy ami szerkesztői szempontból „még jobb”, ha kipusztul.

Ahogy mindig örömmel számolok be arról, hogy a birtokom az élőhelyátalakításnak köszönhetően hogyan hoz új fajokat, úgy örömmel hozok olyan híreket is, melyek a világ más tájáról jönnek. De bevallom: ez a hír elsőként nem ezért ragadott meg, hanem mert a hírben szereplő gekkó szépsége megint csak többet mond nekünk önmagánál.

A valószínűtlenül szép mintázat, és színpompa ismét azt sugallja: fantasztikus, titokzatos hely, ahol élünk. Irgalmatlanul klassz bolygó a Föld!

A hüllőket ezen az égövön nem ilyennek szoktuk meg, holott a trópusokon a hüllők ugyanolyan színpompát mutatnak, mint a madárvilág. Gekkók és kaméleonok is. Sajnos a karibi gekkóról nem találtam felhasználható képet, de ITT (a Google keresőjében) megnézhetitek. A színes, kerek foltokkal ékesített állatka az.

Gekkóknál egyébként sem ritkaság a látványos szín vagy mintázat (Fotó: Pixabay)

A kis gekkó a karibi térség kis szigetén, Union Islandon él. Jó példa arra is, hogy mennyire kevéssé ismerjük a Föld faunáját, hisz ezt a kis állatot nemrégiben, mindössze 2005-ben fedezték fel. Igaz, a kifejlett példány mérete körülbelül akkora, mint egy gémkapocs, így nem csoda, hogy eddig elbújhatott a felfedezők elől. Rendkívül kicsi területen él, mindössze 50 hektáron (az én birtokom 11 hektár!).

Két évtized sem telt el a felfedezését követően, de máris a veszélyeztetett fajok közé került,

apró termete és páratlan díszessége ugyanis rögtön keresett díszállattá tette, kicsi élőhelyét lerohanták az állatkereskedők, és rövid idő alatt megtizedelték. Különösen fájó az ilyen barbárság az úgynevezett endemikus fajok esetén, melyek a világ csak egyetlen helyen élnek, így, ha élőhelyüket megszüntetik vagy kiirtják őket, nem marad esély a megmentésükre. Angol elnevezését alapul véve, tükörfordításban nevezzük kis állatunkat Union-szigeti gekkónak (Gonatodes daudini). Számos szervezet szövetkezett a megmentésére, járőrözést szerveztek az érintett területen, sőt: bekamerázták az erdőt! Mindezek hatására 2022 decemberében jó hírek érkeztek Union Islandról: a kipusztulás szélére sodródott kicsi gekkó létszáma 10.000 példányról 18.000-re növekedett. A 80 százalékos növekedés azt a reményt hozta el, hogy ez a káprázatos mini gekkó fennmarad, és talán arra is lesz mód – ezt már én teszem hozzá –, hogy kikutassák: mi célt szolgálnak ezek a szemet gyönyörködtető mintázatok és színek.

Ez a kaméleon is tudja a dolgát, ha pompázásról van szó (Fotó forrása: Pixabay)

Képek forrása: Pixabay

Irodalom: Ecologist

3 hozzászólás

  1. Csodás ez a kicsi állat, és a hír is. 🙂
    Madagaszkári gekkókról láttam nem rég egy filmet, beléjük is szerettem. 🙂
    A tappancsukat meg nagyon irigylem, jó lenne holnap egy ilyen, főleg ha lefagy a sok latyak. 🙂

  2. A ritka fajok addig vannak biztonságban, amíg nem fedezik fel őket. Szomorú. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük