Íme, az első cikk, amit James Joyce-ról mesterséges intelligencia írt nekünk

Legalábbis egy fél cikk, a kapcsolat ugyanis többször is megszakadt. Nem lehet eldönteni, hogy pontosan, hol volt a hiba, amikor rákérdeztem, a ChatGPT szerint nála nem volt gond, bár a cikkekben azt olvasni, hogy a ChatGPT annyira népszerű, hogy nem bírják a terhelést a szerverek, épp ezért hoznak majd létre egy fizetős lehetőséget is, ami gyorsabb és biztosabb elérést biztosít majd.

“Cseti” kétszer is nekifutott a kérésnek, másodszor jutott a legmesszebbre. Ezt változtatás nélkül közöljük.

ÉN: Tudnál írni nekem arról, mit kell tudni James Joyce-ról? Körülbelül 6000-8000 karakter kellene. Előre is köszönöm. Különösen fontosak az érdekességek, részletek az életéből.

CSETI: James Joyce (1882-1941) ír író és író volt, aki a modern írás egyik legnagyobb hatású alakjának számít. Az ír irodalom egyik legjelentősebb szerzőjeként számon tartják, aki a stream of consciousness (tudatáram) stílusával és a szimbolikus nyelvvel hozzájárult a modern irodalom fejlődéséhez.

Joyce Dublinban született, de részben Párizsban és Triestében élt. Az ír katolicizmus és a Dublin életének kritikája volt a fő témája a műveinek, különösen az “Ulysses” című regényének, amely a Dublini életét és a város lakóinak életét ábrázolja egy napon keresztül. A regény sok szempontból kontrollálatlan volt, ami megnehezítette a kiadását, és a cenzúra miatt a nyugati világban csak az 1920-as évek végén jelent meg.

Az “Ulysses” a modernista irodalom egyik legfontosabb műveként számon tartott, és a mai napig sok vitát vált ki a műfaji meghatározása és az értelmezése miatt. Az “Ulysses” a “Finnegans Wake” című regénye követte, amelyet a szimbolikus nyelv és a stream of consciousness stílusa jellemez.

Joyce élete során sok szenvedést és szegénységet élt át, mivel a művei kritikus fogadtatásban részesültek, és állandó pénzügyi nehézségekkel küzdött. A szemüvege és a magányos életmód jellemezte őt, és a halála előtt évekig szinte vak volt.

Joyce hatását a modern ír irodalomra és a világirodalomra egyaránt elismerik, és az “Ulysses” és a “Finnegans Wake” kultikus műveknek számítanak. Az irodalmi szakma a mai napig vitázik Joyce műveinek értelmezéséről és jelentőségéről, de egy dolog biztos: Joyce maradandó hatást…

… és itt megszakadtunk

Illusztráció: Pixabay

6 hozzászólás

 1. Kíváncsi lennék, hogy mit hozna össze Centauriról. 🤔🙂

  1. Erre én is kíváncsi voltam, de még nem ismerte. Ezt válaszolta:
   – Ismered Centaurit, az írót?
   – Nincs információm arról, hogy lenne egy író, aki “Centaurit” néven ismert. Lehetséges, hogy elírtad a nevét, vagy olyan szerzőről van szó, akiről nincs elég információm. Kérlek, tájékoztass további részletekkel, hogy segíthess.

   1. De jó, hogy megkérdezted! 🙂
    És tájékoztattad Csetit, ki is az a Centauri(t 🙂)? Hadd okosodjon, hogy legközelebb már tudjon válaszolni, ha valaki kérdezi! 🙂

    1. Még ki kell találnom, hogy fogalmazzam meg. 🙂

 2. Érdekesebb, és jobb a stílusa, mint a Wikipédiának.

  1. Author

   Pedig a Wikit emberek írják és szerkesztik is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük