Fekete-Győr Andrást leváltották | Fellégezhet a bolygó?

bioszféra

2022. legemlékezetesebb posztjai | 2022.07.10., Facebook |

🌍 2020-ban Donald Trump vesztett. Erre írta 2020. november 8-án Fekete-Győr András: „Donald Trump leváltásával fellélegezhet a bolygó.” (És fellélegzett?) Most pedig Fekete-Győr távozott a frakcióvezetői székből. Amikor ez a hír jön szembe velem, a fenti idézet jut eszembe róla, mert ez nekem mélyre ment 2020-ban; nem mintha én is megkönnyebbültem volna, épp ellenkezőleg. Megértettem, hogy nemcsak Trumpok akadályozhatják, hogy rendbe tegyük a viszonyunkat „a bolygóval”, hanem azok is, akik zöldek. Értem, ha akarom, hogy szlogenszerű kampányolásról van szó. De valójában ezt sem akarom érteni. Folyton azt szajkózzák: egyszerű üzenetek kellenek. Van benne valami, nyilván, de azért az egyszerűsítésnek is vannak határai, ráadásul épp a bioszférával kapcsolatban ez aligha járható út. A bioszféra egyensúlyának megborítása épp azért következett be, mert nem tudatosítottuk a bioszféra ÖSSZETETTSÉGÉT ÉS EREJÉT. Ha bármiféle reményt szeretnénk arra nézvést, hogy egyszer harmonikusabban élhessünk „a bolygón”, hogy legalább az alkalmazkodásra képessé váljunk, akkor ezen kell változtatni.

👉 Einstein tanácsát kellene szem előtt tartani: „Ha szeretnél megoldani egy problémát, ne válassz olyan eszközt, amivel létrehoztad.”

Ha egyszer kétbites alapállásunk miatt borult meg többek között a klíma is, akkor kénytelenek leszünk esélyt adni az összetettebb gondolkodásnak. Valójában nincs más választásunk. Készséggel elismerem, hogy az esélyünk így is csak ezrelékben lesz mérhető; másként azonban kerek egész nulla lesz.

👉 Arra is rávilágít Fekete-Győr mondata, hogy permanens gond a környezet- és természetvédelem kérdéseinek árukapcsolása; állandó házasítása ideológiai kérdésekkel. Egészen addig, míg a bioszféra állapotának kérdését nem képesek politikusok és aktivisták (álljanak bármely oldalon) kivonni más kérdések hatósugarából, esélytelen bármiféle előrelépés. Ezer kérdése és problémája van a Homo sapiensnek, de tisztán kellene látni: állandó vitázásaink közös alapját is a bioszféra adja. Ha az nincs, ha az nem tart el és nem tűr meg minket, hamarosan minden belviszályunk értelmét veszti.

👉 Új szövetségre van szükségünk. Új szövetséget kell kötnünk a bioszférával. Ez annyira sürgető, hogy egy ideig ennek kellene lenni voltaképp az egyetlen feladatunknak.

Ezt a szövetséget azonban nem tudjuk megkötni mindaddig, míg egymással legalább ebben az egy kérdésben nem vergődünk zöld ágra. Ebben egyáltalán nem segít, ha továbbra is gonoszok és jók harcaként írjuk le a világot. Bokszmérkőzéssé tettük az életünket, és bár szerintem kínos nézni ezt a pankrációt, de azt mondom: bokszoljon, aki csak akar, de a ring valójában maga a bioszféra. Ezt pedig kénytelenek leszünk megismerni, összetetten látni, sőt kénytelenek leszünk árnyaltabban fogalmazni róla, máskülönben eltűnik a lábunk alól. Ha kihullunk a bioszférából, kihullunk a ringből. Jó, ha tudjuk: a ringen túl semmi sincs. Ha valakitől elvárható mindennek felismerése, első körben épp attól, aki papíron már a „bolygó” barátja.

👉 Ennek fényében Fekete-Győr háttérbe húzódásával kapcsolatosan én is fogalmazhatnék úgy: „Fekete-Győr leváltásával fellélegezhet a bolygó.” Nem kell már magyarázni, hogy így fogalmazni, mennyire kínos és elszomorító volna.

A legjobbakat kívánva továbbra is, üdv: Cen’

P.S.: Minden megosztásnak úgy örvendek, mint egy ma ültetett fának és persze iratkozzatok fel a Youtube-csatornára 🙏 ahol most épp egy szavazás is zajlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük