Edgar Allan Poe legkedvesebb dala

poe és a valóság

Minthogy ma volt Poe “születésnapja” nehéz lenne igazán vidáman búcsúztatni a napot. Elégikus búcsút veszünk ettől a naptól, mintha Poe-tól vennénk búcsút, bár épp az a szép ebben a tragikus sorsú emberben, hogy műveivel örökre megváltoztatta az irodalmat, de talán más művészeti ágakat is. Sokan őt tartják többek között a horror atyjának is.

Halála ma is talány.

“október 3-án Poe-t Baltimore-ban, az utcán találták meg. Félrebeszélt, és megtalálója, Joseph W. Walker szerint „rendkívül kimerült volt… azonnali segítségre volt szüksége”. A Washington College Hospitalba vitték, ahol 1849. október 7-én, vasárnap, hajnali 5 órakor meghalt. Azalatt a négy nap alatt Poe sohasem volt olyan állapotban, hogy részletesen el tudja mondani, mi történt vele és hogy miért viselte valaki más ruháját. A halála előtti éjszakán állítólag többször kiáltotta egy bizonyos „Reynolds” nevét, bár nem tudták kideríteni, hogy kire gondolt. Egyes források szerint Poe utolsó szavai ezek voltak: „Uram, mentsd meg a lelkemet”. Az idők folyamán Poe orvosi kartonja és halotti bizonyítványa is eltűnt. Az újságok akkoriban Poe halálát „túlzott agyi vérbőség”, illetve „agyi gyulladás” következményeként írták le – ezeket az eufemizmusokat akkor használták, ha az elhunyt önpusztító életmódot élt. Poe halálának valódi oka azonban ma sem ismert. Az egyik, 1872-ből származó feltevés szerint Poe halálát az okozta, hogy erőszakkal leitatták és több választási körzetben is szavazásra kényszerítették. Más elméletek szerint Poe halála delirium tremens, szívbetegség, epilepszia, szifilisz, agyhártyagyulladás, kolera vagy veszettség következménye volt.” (Forrás: Wikipédia)

Ez pedig itt Poe legkedvesebb dala:

3 hozzászólás

  1. Ha lenne ikon, akkor most egy nagyon szomorú fejecskét tennék ide.

  2. Nahát, nem is tudtam, hogy ilyen rejtélyes módon halt meg. 😱A halála épp olyan hátborzongató, mint az írásai. De jó lenne megtudni, hogy mi történt valójában. Erről nem készült még film?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük