Rekordhideg szelet mértek az Államokban

Hóvihar az Államokban

Rekordhideg szelet mértek


Ahogyan hozzánk, úgy az amerikai kontinensre is betört a sarkvidéki hideg, ami Kanadától egészen az Egyesült Államok közepéig elterjedt.

A New Hampshire-i Washington-hegyen pénteken például -78 fokos szelet mértek, ami rekordhidegnek számít az ország kontinentális részén.

Ugyanitt -43 fokos hőmérsékleti rekordot is rögzítettek. Itt látható a megfigyelő állomás felvétele a szélrohamokról:

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ilyenkor kevesebb, mint tíz perc alatt fagyási sérüléseket lehet szerezni. A szomszédos Maine államban és a kanadai Manitoba tartományban élőket arra kérték, hogy szombatig ne nagyon mozduljanak ki a rég nem látott hidegben.

Maine-ben és Kanada keleti részén a ’80-as évek óta nem fújt ilyen hideg szél, szombat reggelre az áramszolgáltatók történelmi mértékű fogyasztás jósoltak.

A héten korábban jégvihar sújtott néhány déli államot, és Texasban, Oklahomában és Arkansasban is halálos áldozatokat követelt. Péntek estére még mindig 250 ezer ember maradt áram nélkül Texasban, Arkansasban, Mississippiben, Tennessee-ben and New Yorkban.

A Mount Washington 1916 méterével az Egyesült Államok északkeleti részének legmagasabb csúcsa, és szélsőséges időjárásáról, valamint szélrekordjairól híres: 1934-ben 372 kilométer/órás szélsebességet mértek a csúcson, ami 1934-től 1996-ig tartotta a világrekordot, mely ezután is a hírhedt hegynél maradt.

Források: BBC, Wikipédia, illusztráció: Pixabay

Időjárásról még.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük