Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra

Gombaételek kucsmagombából

Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra | Rajna-konyha |


Hamarosan indul a tavaszi gombák szezonja, talán 1- 2 hónap, de ha ilyen lesz az időjárás, akkor korábban. A március és április általában a kucsmagombák kedvelőit kényezteti el. Az én kedvencem a pusztai kucsmagomba, bár később jelenik meg, mint például a cseh kucsmagomba, de az  íze, illata, sokkal finomabb, intenzívebb. 

Minden kucsmagombát  alaposan hőkezelni kell,  nyersen veszélyes a fogyasztása.

Ez egy nagyon egyszerű recept, de az ilyen finom gombákból készült ételt nem is kell túlbonyolítani, nem szabad nagyon fűszerezni, mert akkor a lényeg, a gomba aromája elvész. 

Mivel a gomba, főleg a vadon termő, csak frissen elkészítve fogyasztható, én általában 2 személyre max. 40-50 dkg gombát főzök vagy sütök meg. 

Folyóvíz alatt, de alaposan mossuk meg gombát, lehet egy kis kefét is használni, hogy a pici üregekből is eltávolítsuk a földet, vagy más szennyeződést. 


Fotó: Rajna Edit

Elkészítés, hozzávalók: Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra

Kevés zsíradékon – ami lehet vaj, olíva, de akár libazsír is – egy közepes fej, apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelünk, majd 2-3  cikk zúzott fokhagymát dobunk még rá. Majd hozzáadjuk a gombákat, sózzuk és fehér borssal meghintjük.(csak leheletnyivel). Lehet ízlés szerint még fűszerezni,

de ne nyomjuk el a gomba ízét!

A kakukkfű az ami nagyon passzol még hozzá, de akkor elég csak a fokhagyma. Sokan szeretik turbolyával, ami ánizsos ízt ad hozzá, bevallom, én nem igazán kedvelem. A zamatos turbolya is kora tavaszi erdei növény, tehát együtt lehet szedni a cseh kucsmagombákkal, mert a termőhelyük is sokszor azonos.

Alaposan átforgatjuk, mint minden gombát, fedő nélkül sütjük, pároljuk, közepes fokozaton min. 10 percig. 

 Ha adunk hozzá tejszínt, akkor natúr főtt rizzsel tálalhatjuk, de ha tejszín nélkül gyorsan szeretnénk megenni, mint én, akkor csak tegyük egy meleg pirítósra, úgy is fejedelmi étek.  

 Jó étvágyat kívánok!


Fotó: Rajna Edit

Fotó: Rajna Edit

Recept és fotók: Rajna Edit

Borítókép: Pixabay 

még több konyha

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

Author Mara By Mara
Date 1 hét ago
A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

Gumicukordrog okozhat mérgezést

Author Mara By Mara
Date 3 hét ago
A múlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CBD-termékeket…Tovább

Új sörfajták hódítanak az idén

Author Mara By Mara
Date 3 hét ago
Magyarországon tavaly tíz százalékkal kevesebb sör fogyott, mint 2022-ben. 2023-ban az öt legjelentősebb sörgyártó adatai alapján…Tovább

12 hozzászólás

  1. Köszönjük Edit! Remélem, egyszer én is kipróbálhatom; egyszer az életben talán én is szedek kucsmagombát.

  2. Ú, de jól hangzik ez a recept! És milyen jók a képek is hozzá! Nyami! 👨🏻‍🍳

    1. Na igen, megéheztem én is – tényleg. 🙂

  3. Most meggondolta magát, mégsem jön olyan hamar a tavasz, de márciusban indulhatunk a susnyásokba, nyárfásokba, a csehekért, áprilisban pedig a löszös pusztába. 🙂

  4. Hát persze, hogy gombás recept az első! Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám. 😋
    Jöhetnek majd a halak is! 🙂

  5. Halak? Hű, azt nehezebb megfogni, mint a gombát megtalálni. 😀

    1. Tudom! S ha sikerül, akkor meg kiderül, hogy retúrhal. 😀

  6. Itt már annyi isteni étel receptet olvastam és olyan guszta képeket raktatok fel, hogy egy szakácskönyvnyi is összejön belőle:-) Nem is tudtam, hogy a kucsmagomba nyersen megbetegít. Meg szoktam kóstolni nyersen a gombákat-akkor többé nem teszem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük