Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra

Gombaételek kucsmagombából

Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra | Rajna-konyha |


Hamarosan indul a tavaszi gombák szezonja, talán 1- 2 hónap, de ha ilyen lesz az időjárás, akkor korábban. A március és április általában a kucsmagombák kedvelőit kényezteti el. Az én kedvencem a pusztai kucsmagomba, bár később jelenik meg, mint például a cseh kucsmagomba, de az  íze, illata, sokkal finomabb, intenzívebb. 

Minden kucsmagombát  alaposan hőkezelni kell,  nyersen veszélyes a fogyasztása.

Ez egy nagyon egyszerű recept, de az ilyen finom gombákból készült ételt nem is kell túlbonyolítani, nem szabad nagyon fűszerezni, mert akkor a lényeg, a gomba aromája elvész. 

Mivel a gomba, főleg a vadon termő, csak frissen elkészítve fogyasztható, én általában 2 személyre max. 40-50 dkg gombát főzök vagy sütök meg. 

Folyóvíz alatt, de alaposan mossuk meg gombát, lehet egy kis kefét is használni, hogy a pici üregekből is eltávolítsuk a földet, vagy más szennyeződést. 


Fotó: Rajna Edit

Elkészítés, hozzávalók: Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra

Kevés zsíradékon – ami lehet vaj, olíva, de akár libazsír is – egy közepes fej, apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelünk, majd 2-3  cikk zúzott fokhagymát dobunk még rá. Majd hozzáadjuk a gombákat, sózzuk és fehér borssal meghintjük.(csak leheletnyivel). Lehet ízlés szerint még fűszerezni,

de ne nyomjuk el a gomba ízét!

A kakukkfű az ami nagyon passzol még hozzá, de akkor elég csak a fokhagyma. Sokan szeretik turbolyával, ami ánizsos ízt ad hozzá, bevallom, én nem igazán kedvelem. A zamatos turbolya is kora tavaszi erdei növény, tehát együtt lehet szedni a cseh kucsmagombákkal, mert a termőhelyük is sokszor azonos.

Alaposan átforgatjuk, mint minden gombát, fedő nélkül sütjük, pároljuk, közepes fokozaton min. 10 percig. 

 Ha adunk hozzá tejszínt, akkor natúr főtt rizzsel tálalhatjuk, de ha tejszín nélkül gyorsan szeretnénk megenni, mint én, akkor csak tegyük egy meleg pirítósra, úgy is fejedelmi étek.  

 Jó étvágyat kívánok!


Fotó: Rajna Edit

Fotó: Rajna Edit

Recept és fotók: Rajna Edit

Borítókép: Pixabay 

még több konyha

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mégsem annyira áldásos az időszakos böjt?

Author Mara By Mara
Date 1 hét ago
Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, és a tavaszi böjti időszakban különösen gyakran kerül a figyelem középpontjába az időszakos vagy szakaszos böjt…Tovább

Ezért éri meg böjtölni | A böjt hatása

Author Mara By Mara
Date 2 hét ago
Az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet kap a bél mikrobiom, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége. A belek egészségét…Tovább

Geo Terroir kutatócsoport alakult

Author Mara By Mara
Date 3 hét ago
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport…Tovább

Készülnek a húsvétra a juhászok

Author Mara By Mara
Date 4 hét ago
Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel: húsvétvasárnap március 31-én lesz…Tovább

12 hozzászólás

  1. Köszönjük Edit! Remélem, egyszer én is kipróbálhatom; egyszer az életben talán én is szedek kucsmagombát.

  2. Ú, de jól hangzik ez a recept! És milyen jók a képek is hozzá! Nyami! 👨🏻‍🍳

    1. Na igen, megéheztem én is – tényleg. 🙂

  3. Most meggondolta magát, mégsem jön olyan hamar a tavasz, de márciusban indulhatunk a susnyásokba, nyárfásokba, a csehekért, áprilisban pedig a löszös pusztába. 🙂

  4. Hát persze, hogy gombás recept az első! Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám. 😋
    Jöhetnek majd a halak is! 🙂

  5. Halak? Hű, azt nehezebb megfogni, mint a gombát megtalálni. 😀

    1. Tudom! S ha sikerül, akkor meg kiderül, hogy retúrhal. 😀

  6. Itt már annyi isteni étel receptet olvastam és olyan guszta képeket raktatok fel, hogy egy szakácskönyvnyi is összejön belőle:-) Nem is tudtam, hogy a kucsmagomba nyersen megbetegít. Meg szoktam kóstolni nyersen a gombákat-akkor többé nem teszem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük