Kucsmagomba rizzsel vagy pirítósra | Rajna-konyha |
Hamarosan indul a tavaszi gombák szezonja, talán 1- 2 hónap, de ha ilyen lesz az időjárás, akkor korábban. A március és április általában a kucsmagombák kedvelőit kényezteti el. Az én kedvencem a pusztai kucsmagomba, bár később jelenik meg, mint például a cseh kucsmagomba, de az íze, illata, sokkal finomabb, intenzívebb.
Minden kucsmagombát alaposan hőkezelni kell, nyersen veszélyes a fogyasztása.
Ez egy nagyon egyszerű recept, de az ilyen finom gombákból készült ételt nem is kell túlbonyolítani, nem szabad nagyon fűszerezni, mert akkor a lényeg, a gomba aromája elvész.
Mivel a gomba, főleg a vadon termő, csak frissen elkészítve fogyasztható, én általában 2 személyre max. 40-50 dkg gombát főzök vagy sütök meg.
Folyóvíz alatt, de alaposan mossuk meg gombát, lehet egy kis kefét is használni, hogy a pici üregekből is eltávolítsuk a földet, vagy más szennyeződést.
Kevés zsíradékon – ami lehet vaj, olíva, de akár libazsír is – egy közepes fej, apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelünk, majd 2-3 cikk zúzott fokhagymát dobunk még rá. Majd hozzáadjuk a gombákat, sózzuk és fehér borssal meghintjük.(csak leheletnyivel). Lehet ízlés szerint még fűszerezni,
de ne nyomjuk el a gomba ízét!
A kakukkfű az ami nagyon passzol még hozzá, de akkor elég csak a fokhagyma. Sokan szeretik turbolyával, ami ánizsos ízt ad hozzá, bevallom, én nem igazán kedvelem. A zamatos turbolya is kora tavaszi erdei növény, tehát együtt lehet szedni a cseh kucsmagombákkal, mert a termőhelyük is sokszor azonos.
Alaposan átforgatjuk, mint minden gombát, fedő nélkül sütjük, pároljuk, közepes fokozaton min. 10 percig.
Ha adunk hozzá tejszínt, akkor natúr főtt rizzsel tálalhatjuk, de ha tejszín nélkül gyorsan szeretnénk megenni, mint én, akkor csak tegyük egy meleg pirítósra, úgy is fejedelmi étek.
Jó étvágyat kívánok!
Recept és fotók: Rajna Edit
Borítókép: Pixabay
Köszönjük Edit! Remélem, egyszer én is kipróbálhatom; egyszer az életben talán én is szedek kucsmagombát.
Ú, de jól hangzik ez a recept! És milyen jók a képek is hozzá! Nyami! 👨🏻🍳
Na igen, megéheztem én is – tényleg. 🙂
Most meggondolta magát, mégsem jön olyan hamar a tavasz, de márciusban indulhatunk a susnyásokba, nyárfásokba, a csehekért, áprilisban pedig a löszös pusztába. 🙂
Hát persze, hogy gombás recept az első! Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám. 😋
Jöhetnek majd a halak is! 🙂
Egyetértek
Halak? Hű, azt nehezebb megfogni, mint a gombát megtalálni. 😀
Tudom! S ha sikerül, akkor meg kiderül, hogy retúrhal. 😀
🙂 🙂
Nagyon guszta!
Kösz! 🙂
Itt már annyi isteni étel receptet olvastam és olyan guszta képeket raktatok fel, hogy egy szakácskönyvnyi is összejön belőle:-) Nem is tudtam, hogy a kucsmagomba nyersen megbetegít. Meg szoktam kóstolni nyersen a gombákat-akkor többé nem teszem.