Itt van az ősz | Tűpontosak a gébicsek

tövisszúró gébics madárvonulás

👉 Páran emlékezhetnek rá, hogy tavaly is a tövisszúró gébicseim elvonulásától számítottam az őszt. Nekem a madárvonulás nyitja az őszt, márpedig a vonulás jóval hamarabb indul, mint azt általában gondolják (írtam erről cikket, link hozzászólásban). A tövisszúró gébics (Lanius collurio) az elsők között lécel le, és rendkívül látványosan, egyik napról a másikra hagyja ott a költőhelyet.

👉 Hála a boglyáknak tavaly rekordot döntött a költő párok száma (4-5 pár), de az idén is 3-4 pár költött. A hőhullámok közepette nehéz visszaemlékezni már, de az idei tavasz rendkívül hűvös volt, így a gébicsek heteket késtek 2022-ben. Ennek ellenére tartották a menetrendet. Tavaly augusztus 5-én pattantak le. Különösen érdekes, hogy nem nappal kelnek útra, hanem az éj leple alatt, hogy 1-2 nap múlva már a Fekete-tengernél járjanak.

👉 Ez a hét a boglyák megrakásáról szólt, így sokat voltam kint, folyton láttam a gébicseimet is. A kirepült fiatalokkal együtt 15-20 gébics vadászgatott a birtokon. Augusztus 3-án még teljes létszámban, de negyedikére virradó éjjel – két nappal korábban, mint tavaly – útra keltek. Negyedikén elcsendesült a rét, de ami érdekes: délután láttam még az egyik hímet, aki feltűnően passzív volt. Csak üldögélt órák hosszat, alig vadászott. El is gondolkodtam, vajon mi történt? Hogyan csúszhatott le a család elvonulásáról.

1️⃣ Talán reggelre ébredve maga is elcsodálkozott: Nahát, hogy itt hagytak! Senki nem szólt semmit, csak szép csöndben leléceltek az éjjel, én meg talán az életben nem látom őket viszont.

2️⃣ Vagy talán előző nap megbeszélték, hogy az „asszony” már aznap éjjel elindul a gyerekekkel Afrika felé, és a hím maga mondta, hogy ő még rápihenne egy napot a fiókanevelés fáradalmaira. Valójában nem búsongott negyedikén a kertkapum előtt, sőt! Élvezte, hogy senki sem kunyerál kaját tőle, nem kell perlekednie a többi hímmel, végre semmi dolga.

Bárhogy történt is, egy nappal később, a következő éjjelen ez a hím is szedte a sátorfáját.

👉 Most üres a birtok, legalábbis a gébicsek hiányoznak már. Holott élelem volna még. Az új boglyák, a kaszáló, a szénaforgatás kedvez a gébicseknek, ők azonban biztonsági játékosok: időben mennek, ha törik, ha szakad. Ők nem tudják még, de jövőre még kedvezőbb feltételekkel várom őket, az utóbbi 7-8 napban ugyanis megvalósult egy másik régi terv, és létrehoztam az első „GYÍKCSÍKOKAT”. Ezek a sávok jövőre a gébicsek lehetőségeit is tovább bővítik. Tavaly is említettem már ezeket a csíkokat, de végül csak ideiglenesen készült el egy rövid szakasz. Az idén viszont akkorát léptem ezügyben, mint korábban a boglyák ügyében. Hamarosan mutatom is őket, írok róluk, talán már holnap.

A legjobbakat továbbra is, itthon dekkoló vagy nyaralásból visszatérő embernek, és elvonuló madárnak egyaránt. Üdv: Cen’

Legyetek oly kedvesek, teszikeljétek, osszátok és iratkozzatok fel a Yotube-csatornára, köszönöm 🙏

FOTÓ: Frissen kirepül fiatal gébics a birtokon, a Nagykarám és Kiskarám határán (Centauri)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük