Így élnek a világ leghidegebb városában

Képzeljünk el egy Dunaújvárost, ami két és félszer nagyobb, hétszer annyian lakják, és hatvan fokkal hidegebb van benne. Már meg is kaptuk Jakutszkot, a világ leghidegebbjeként emlegetett várost. Az itteni életről készített videót Eli Oroszországból.

„Az oroszok tudják, hogyan viseljék el a hideget, de a jakutok egészen új szintre emelik ezt“ – kezdi mondandóját a fagyott szempillájú lány drámai aláfestő zene mellett. A videó egy tavaly februári hőhullám közepén készült, ami azt jelenti, hogy csak mínusz 35 fok volt. A helyiek szerint ez már tavasz, úgyhogy össze is jönnek egy csobbanásra egy kültéri medencében. Jelenleg, 2023. január 17-én mínusz ötvenegy fokot mérnek, ami mínusz 62-nek érződik a helyi meteorológiai szolgálat szerint. De volt már itt tényleges mínusz 63 fok is. Sőt, a helyiek szerint bizonyos napokon ennél is lejjebb kúszna a hőmérő higanyszála, ha tudna.

Jómagam nem szívesen kerülnék olyan helyzetbe, hogy meg tudjam állapítani, most éppen mínusz 63 fok van vagy annál hidegebb, de szerintem a jakutokban van némi büszkeség amiatt, hogy szó szerint a jég hátán is megélnek. Csak ebben a városban több mint háromszázezren küzdenek a szélsőséges időjárási viszonyokkal, melyek a téli fagyok mellett nyári hőgutát hoznak akár 38 fokkal is.

Jakutszkban az élet kicsit olyan, mintha Csodaországban járnánk, annyira extrémek a körülmények: a forró víz, ha kiöntjük, már a levegőben jéggé válik, ahogy egyébként

minden azonnal keményre fagy, amin egy csepp nedvesség van a szempilláktól a gyümölcsökön át a kiteregetett ruhákig.

A házakat betonból és acélból készült lábakra húzzák fel, hogy a belőlük kiáramló hő ne olvassza meg a permafroszt-talajt, a kültéri lépcsőket szőnyeggel takarják le, hogy az emberek ne csússzanak el. A csövek mind a felszínen futnak, mert a fagyott talajba nagyon nehéz leásni – éppen ezért a temetések sem egyszerűek, és költségesek is.

Az autókat, melyeknek ablakai kétrétegű üvegből készülnek, egy paplannal takarják le, amelyet a feltalálójára emlékezve Natashának hívnak. De a kocsik elejét egyébként is állandó szigetelőréteg fedi,

a motort pedig nem állítják le, ha néhány órára kiszállnak belőle, mert könnyen lehet, hogy legközelebb már nem tudják beindítani.

A gyerekek persze eközben élvezik a tél örömeit, a szánkózást, a korcsolyázást, a hógolyózást és a hóemberépítést, és olyan turistalátványosságok is emelik a hangulatot, mint a szovjet időkben élelmiszertárolásra használt alagút, amely 2008-ban A permafroszt birodalmaként (The Kingdom of Permafrost) nyitott meg jégszobrokkal és színes fényekkel díszítve. Az alábbi videó végén ezt is láthatjuk, más érdekességek mellett.

Eli egyik barátnője így foglalja össze, hogy mit szeret ebben a vidékben:

„Ez egy különleges hely a Földön. Csak kevés ember képes a túlélésre ilyen körülmények között. De mi élünk és boldogan élünk.“

Kép forrása: Wikipédia

5 hozzászólás

  1. Úgy az igazi, ha odaszületik az ember .

  2. Author

    Az biztos! Másképp szerintem ezt hosszú távon nehéz jól viselni. Az ottaniak meg mínusz negyven fok alatt kezdik mondogatni, hogy lehűlt az idő..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük