Az idei tél leghidegebb napjai jönnek

Tegnap még egy szál pulcsiban rohangáltunk a verőfényes napsütésben, tavaszi csicsergésüket gyakorolták a cinkék, és gyerekek boldog kacaja visszhangzott a házak falai között. Most azonban mindennek vége. Szombattól már csak halványuló, hófödte emlék marad az önfeledt mókázás. Kegyetlen, ami a magyarokra vár.

Hírportálokon gyakran előfordul, hogy egy kicsit túldramatizálják az időjárásjelentést, és világvégét vizionálnak néhány fokos hőmérsékletváltozásokra, kisebb frontfordulatokra. Pedig az időjárásjelentés pont az, amit mindig mindenki elolvas, akkor is, ha nélkülözi a tragikus felhangokat és világvége-víziókat. Onnan lehet tudni, hogy valami komoly dolog készülődik, hogy tárgyilagosak maradnak a szalagcímek: “az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet.” Mondjuk tény, hogy ilyen legekkel sem minden nap találkozik az ember, mindenesetre úgy tűnik, február eleje elhozza a valódi telet.

Az OMSZ előrejelzése szerint

szombaton nagy sebességgel, viharossá fokozódó széllel terjed szét a Kárpát-medencében a sarkvidéki eredetű légtömeg,

melynek hatására a hőmérő higanyszála szinte sehol nem mozdul 0 fok fölé.

A hét utolsó napjától szigorodnak az éjszakai fagyok is, és helyenként akár mínusz tíz fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A jövő hét első fele lehet a tél eddigi leghidegebb periódusa, ekkor már számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti. Úgy készüljünk tehát, hogy ne fázzunk, és figyeljünk ember- és állattársainkra is!

Forrás: MTI, kép forrása: Unsplash

4 hozzászólás

  1. Mostanra elszoktunk az igazi telektől. Néhány évtizeddel ezelőtt még voltak mínusz 20-25 fokok is éjszaka.
    Én azt mondom, inkább most legyen ilyen idő, mintsem áprilisban. Hiszen február van, ami még téli hónap.

  2. Etessük tovább a madarakat, sőt lehet többen jönnek majd az etetőkre.

    1. Author

      Lehet, hogy most el fog kélni nekik a segítség. 💙

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük