Negyven fokban fogunk kaszálni!

de megéri. Sokan már tudják, hogy pár éve speciális boglyákkal védem és gazdagítom a birtok élővilágát. Ezek a boglyák azonban év közben szép lassan összeesnek, ezért is kell az utánpótlás. Nálam csak akkor van kaszálás, ha már minden réten költő madárfaj kireptette a fiókáit – ez július közepe. Szerettem volna megejteni a hőhullám előtt, de így jött ki a lépés.

👉 De most megint nagyon lelkes vagyok. Egy tök új magasles már van (mutatom majd), és talán új boglyákat is építek. Egy biztos: várom már Edwardot is, a legszebb szarvasbikámat, és lassan közeledünk a szarvasbőgés idejéhez is.

👉 Azoknak üzenem, akik hiányolják a friss fotókat, beszámolókat a birtokról, hogy kaszálás után lesz az is – csigavér! Addig viszont fogadjátok szeretettel ezt a kis boglyás összeállítást. Valamennyi képhez szöveg és link is tartozik!

Az utóbbi hetekben sok új olvasó követte be ezt az oldalt, és ezt még nem köszöntem meg. Hát nagyon köszönöm 🙏 – a régi követőknek pedig változatlanul nagy ölelés!

Megosztásoknak annyira örülnék, mint minden új boglyának, minden boglyán üldögélő fácánnak és ölyvnek, minden boglyába bújtatott őzgidának, és boglyában telelő sünnek és hermelinnek.

…és mondjátok el hozzászólásban, mi tetszik nektek legjobban a boglyaprogramban – előre is köszönöm.

P.S.: Ha szeretnétek normálisan látni a hozzászólásokat, állítsátok a “legújabbak” opcióra, mert az FB ma kicsit megkettyent.

A legjobbakat továbbra is, üdv: Cen’

1. A szénaboglya alapból jó dolog, de ha úgy alakítjuk ki, hogy a belseje üreges, akkor kiváltképp sok madarat és vadat vonz. A fácán (Phasianus colchicus) nemcsak szívesen keresgél a környékén, hanem dürgési időben (április-május) a kakasok a boglyák tetején dürögnek, onnan tartják szemmel a terepet és a tojókat. Olyan helyeken, mint amilyen az enyém, ahol még rekkenő nyári hőség idején is harmatos a hajnal, a kora reggeli órákban a tojók is felcuccolnak a boglyákra szárítkozni. Ezek a fácánok felbukkannak ebben a videómban is 😊 : 

2. Citromsármány (Emberiza citrinella). Az egyik legnagyobb kedvencem. Szerencsére 2-3 pár is fészkel a 11 hektáros birtokon. Főként ősztől (október) keresik a széna- szalmahalmokat. Boglyákkal remekül behívhatjuk őket, főként, ha a boglyák tetejét meghintjük árpával vagy zabbal. Nem baj, ha a szemek behullanak a széna közé, a sármányok előszeretettel bujkálnak-keresgélnek benne, akár az egerek. 2021/22 telén már 70-80 citromsármányom volt ezeken a boglyákon, és egy nádisármányom is (Emberiza schoeniclus). | A telelő, etetőkre járó pintyfélék sok érdekességet tartogatnak a számunkra. Érdemes elolvasni a NAGY TOLLTRÜKKRŐL szóló cikkemet ITT: https://centauriweb.hu/…/madarakrol…/nagy-toll-trukk/ 

3. Sok mindent vártam a boglyáktól, de van, amire nem számítottam. 2021 tavaszán készültek el az első belső favázas boglyák, elsősorban a kisemlősök szaporodását szerettem volna segíteni, azzal pedig áttételesen a baglyokat (ezért nevezem ezeket bagolyboglyáknak), de hamar felfedezték az őzek is, és nemcsak a takarmányt csenték a boglyákból, hanem a suták gyakran rejtették el a gidákat az üreges boglyák belsejébe. A suták ugyanis rendszeresen hagyják magukra a gidákat, de később mindig visszatérnek. Addig viszont biztonságos helyet keresnek a számukra. Ilyen őzsuta bukkan fel ebben a videóban, amikor hajnalban a kökény rügyeit eszegeti ITT:

4. Boglyaegerek – boglyapockok 😊 Ahogy arról szó volt, a boglyákat elsősorban a rágcsálóknak építettem (egyébként remek a hüllőknek is, gyíkoknak, nálam főként a lábatlan gyíkok számára, telelőhely sünöknek és például a hermelinnek is!). Nálam elsősorban a képen látható pirókegér gyakori – és remélem, évről évre egyre gyakoribb lesz – a baglyok legnagyobb örömére (így is 5 bagolyfaj fordult elő nálam, de eddig csak 4 faj költött). Nem is hinnétek mi mindenre jó egy boglya, hát még a sok boglya. Részleteszem ezt ebben a cikkben rengeteg képpel és térképpel!: https://centauriweb.hu/…/boglya-okologia-elet-a…/

5. Boglyaölyvek 😊 Nemcsak a baglyok, hanem leggyakoribb ragadozómadarunk, az egerészölyv (Buteo buteo) is rámozdul a boglyákra. Egyrészt ő is vártáról, lesből, kimagasló tereptárgyakról vadászik (amikor az út mentén látunk ücsörögni oszlopokon, karókon ragadozókat, azok rendszerint ölyvek), így a boglya eleve kitűnő a számára; hát még akkor, ha a boglyák környékén feldúsul a rágcsálók állománya. Hamar lehet eredményeket elérni! 2019-ben készítettem az első boglyákat, 2021 tavaszán folytattam a munkát, de már 2021 tavaszán hozzám telepedett egy ölyv pár, és a birtokhatártól mindössze 70 méterre építettek fészket. Könnyen lehet, hogy ez már a boglyáknak köszönhető. Ha ragadozómadarakról szeretnétek olvasni valami igazán érdekeset, a vándorsólyomról írt cikkemet ajánlom 😊https://centauriweb.hu/…/amit-tudnod-kell-vandorsolyomrol/ Nem mellesleg ezt a képet egy boglyából lőttem – mert úgy is alakíthatjuk, hogy a bagolyboglya les is egyben (lásd a későbbi képeket!). 

6. Erdőszélben kombinálhatunk is, mint ezen a fotón. Ha így járunk el (már ha akad egy kis erdőnk is) három legyet ütünk egy csapásra. A száraz ágak összeszedésével tisztítjuk az erdőt, de úgy, hogy nem fosztjuk meg a szervesanyagoktól. Sátorba rendezve kényelmes lest kapunk, és ha mindezt befedjük szénával is, remek búvóhely és „boglya” is. Nem mellesleg imádja az ökörszem (Troglodytes troglodytes) és a vörösbegy (Erithacus rubecula) is. Ez a les is felbukkan ebben a teljes élőhelyátalakítást bemutató videóban (vigyázat, darvak is szárnyalnak benne 😊 ) 

7. Ne feledkezzünk meg az aprónépről sem! Az egyre ritkább mezei veréb (Passer montanus) szintén örömmel bandázik a boglyák környékén. Ősztől gyakran hozzácsapódik a citromsármányokhoz (Emberiza citrinella). Minden létező módon kedvezzünk neki. Én 2021-ben 50 odúból álló telepet hoztam létre, ezek zöme a mezei veréb számára is alkalmas. Az egyik legolvasottabb cikkem arról szól, hogy télen, amikor madarakat etetünk, hogyan tudunk spórolni, ha sok a verebünk, szeretnénk őket megtartani, de nem szeretnénk, hogy a verebek egyék fel a napraforgót: https://centauriweb.hu/…/hogyan-sporoljunk-madareteton…/ 

8. A szajkóim (Garrulus glandarius) rájárnak az etetőre is, de leginkább a boglyákra. Az ő kedvükért nemcsak árpát és zabot szórok a boglyák tetejébe, hanem szemes kukoricát is. A szajkó imádja ezt. Majdnem minden ősszel jelentősen emelkedik a szajkók száma, ilyenkor (főként október-novemberben) akár 40-50 szajkó is a boglyákat járja; csak győzze az ember kukoricával. Ha szeretnétek olyasmit tudni a szajkókról, amit alig tudnak páran, akkor ezt a cikket ajánlom: https://centauriweb.hu/…/szajko-erdotelepites…/ 

9. Boglyaszarvasok 😊 Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szarvasokkal élek együtt, természetesen ők is rátalálnak a boglyákra. Egyrészt a szajkóknak kirakott kukoricából ők is szemezgetnek, másrészt a tél folyamán, amikor már kevés táplálékot találnak, lukakat legelnek a boglyákba. Az utóbbi 2 évben sikerült kis szarvasparadicsommá varázsolni a birtokot. Évente 5-12 borjú születik a birtok határain belül, szeptemberben néha 4-5 bika bőg szintén a területhatáron belül (a tágabb környéken általában 10-15), de telente akár 200-400 szarvas is átjár „rajtam” rendszeresen. Újabban a háznál is gyakori vendégek. Róluk egy egész kisfilmet készítettem a Full HD-nál is jobb, 4K minőségben. Jó szívvel ajánlom. Ott van benne Edward, a legszebb és legígéretesebb szarvasbikám, és Zsiga bácsi, az a bika, aki évek óta uralja a birtokomat szemtemberben. A kép screeshot a filmből – Zsiga bácsi és háremhölgyei 😊 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük