El sem hiszem. 50 éves a Dark side of the Moon!

Tényleg hihetetlen. Nyilván nem egy adott pillanatban ébred tudatára egy fiatal ember. Több jelentős stáción is átesik, mire kezd kialakulni valami önkép és ezzel együtt valami sejtés arról, hol a helye a világban. Én is átestem jó pár stáción, de a legelsők között mindenképp ott volt a Pink Floyd felbukkanása a horizonton, méghozzá akkora erővel, hogy szívem szerint azt hazudnám: ez volt a kezdő lökés. Ma is emlékszem az első Floyd kazettára. Gyerek voltam még. És nem értettem, miért hallgatnak mások annyi „szart”, amikor van ilyen is. Most – és már nem először – legalább két dolog döbbent meg. Egyrészt:

Basszus, mennyi idő telt el! Lassan nemcsak az mondható el, hogy Pink Floydon nőttem fel, hanem ez a mondat is érik lassan: A Floyd az egész életemet végigkísérte.

Évtizedekről beszélek, testvéreim!

Másrészt hallgassátok meg, ha nem tettétek még. Vagy hallgassátok újra, és keressétek benne azt, ami újszerű. Halljátok meg, mennyire progresszív még mindig. El sem hiszem: 50 év után is bátran nevezhetjük progresszívnek. Annyira divatos és elkoptatott szó ez már. És azoknak, akik koptatják állandóan, azoknak, akik kényszeresen igyekeznek progresszívek lenni, azoknak dugnám az orra alá ezt az albumot. Hallgassák.

Szagoljanak bele, milyen az, amikor valami csakugyan progresszív.

Nézzék csak fájdalommal telt és sértett szívvel: ilyen az, amikor a progresszív „öregszik”. Amikor nem öregszik, „nem megy neki ez az elmúlás” az istennek sem. Érezzék csak: a progresszivitás nem ideológia, nem szándék, nem program. Ehhez bizony tehetség kell. Progresszívnek születni kell. Még egy együttesnek is. Hadd szóljon még – míg csak élek

Minthogy este van, most csak az album zárószámát hozom ide (Eclipse). Ez minden idők legjobb, legszebb albumzárása, szinte már himnusz – mert nem csak elkezdeni, végigvinni, hanem lezárni is tudni kell. És ha valaki ezt is tudja mesterfokon, nem marad el a hála: hallgassátok, nézzétek a közönséget a végén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük