Madárritkaság Budapesten | Költő fenyőrigók Magyarországon

Fenyőrigó Budapesten | Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Madárritkaság Budapest szívében – Költő fenyőrigók Magyarországon

Akár nagyvárosok is adhatnak nekünk valódi ritkaságokat! Épp a napokban találkoztam a hírrel a Budapesti Madarászok Facebook-csoportban (ITT) azzal a hírrel, hogy Magyarország legritkább fészkelő rigófaja épp fiókákat reptet a belvárosban, az Orzcy-kertben. Mivel épp a közelben tartózkodtam, kimentem fotózni és videózni (bár nem szokásom rámozdulni ritkaságokra). Mégis jó (és kicsit abszurd) volt látni a fiatal fenyőrigókat a nagyváros közepén.

A legfontosabb infókat mutatom a videóban:

Még pár dolog a megfigyelések, a videózás körülményeiről.

2020.05.23-án délelőtt 10 óra körül kezdtem hozzá a fenyőrigók kereséséhez. Nem voltam biztos abban, hogy könnyű lesz; annak ellenére sem, hogy a kirepült fiatalok eleségkérő hangjára könnyen felfigyelhetünk; a kirepülő madarak ugyanis hamar lesznek röpképesek, és ha már azok, gyakran órák alatt képesek áttelepülni távoli helyekre.

Sokszor a szülők viszik át őket olyan terültre, ahol több a táplálék, hogy ne kelljen messziről hordani az elemózsiát.

Fotó: Centauri

A Ludovika felől érkeztem a Nagyvárad térhez, és mivel nem tudtam, hová kell mennem pontosan, némi kérdezősködésre számítottam. Ezzel szemben, legnagyobb döbbenetemre, az első fenyőrigókba a forgalmas Nagyvárad téren botlottam. A Közszolgálati Egyetem sarkán álló, egy szem kopasz fáról hallottam meg az első eleségkérő hangot, s rögtön meg is pillantottam az egyik fiatalt. Hamarosan felbukkant az egyik szülő is – itt még csak pár gyors és nem igazán jó képet lőhettem róluk. Előfeltevésem talán igaz lehetett, mivel az öreg madár átrepült a Nagyvárad tér fölött, és átellenes irányban, a Dél-pesti Centrumkórház udvarának magas fái között tűnt el. A sután repülő fiatal igyekezett követni őt – de nem biztos, hogy a szülőmadár szándéka is ez volt! – ám „belezavarodott” a tér fölötti elektromos vezetékek hálózatába, kis híján nekik repült, végül a tér közepén visszafordult, és nagy nehezen visszatért az Orczy-kert felőli oldalra.

Fotó: Centauri

Nagyvárad tér – hatalmas forgalom és vezetékhálózat között tette meg az elsőként megfigyelt fiatal az első útjainak egyikét. Remélem, megúszta. (Fotó: Centauri)

Szerencsétlenkedésére felfigyelt egy szarka is, de akkor visszatért az öreg fenyőrigó, és rendkívül vehemensen elkergette. Ezt a fiatalt aztán nem találtam már meg – a sarkon van egy építkezés, és mintha valahol a konténerek között landolt volna. Ezekután a madarakat első sorban a centrumkórház környékén kerestem, mivel továbbra is láttam az öreg madarakat ott mozogni, de hiába. Végül visszatértem az eredeti oldalra, és bementem az Orczy-kertbe.

A két vörös vonal jelzi, milyen útvonalon ingáztak a szülők

Alig kellett 5 perc, hogy ismét meghalljam a fiatalok hangját, és megtaláljam őket. Délelőtt 10 és 11.30 között legalább három fiatal madár mozgott ott, de az öreg madarak továbbra is a Nagyvárad tér túloldaláról hordták az élelmet.

Minden valószínűség szerint ez volt az első fészekalj. Ha minden jól megy, akkor ugyanez a pár másodszor is költhet még az idén. Fogadjátok szeretettel a fotókat és a videót! Legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is! Előre is köszönöm.

A legjobbakat kívánva: Cen’

Fotó: Centauri
 fenyőrigó turdus pilaris Magyarország fészkelés 2
Fotó: Centauri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük