Mégsem szennyező a kapszulás kávé?

Szerintem teljesen felesleges alumíniumkapszulába csomagolni a kávét, de vannak, akik esküsznek erre a megoldásra, mondván, hogy így sokkal finomabb a fekete. A gyártók pedig mindent elkövetnek, hogy enyhítsenek a fogyasztók lelkifurdalásán, amit a felesleges szeméttermelés miatt érezhetnek. Egyrészt próbálkoznak az újrahasznosítás népszerűsítésével, bár a feldolgozás is épp elég energiaigényes folyamat, ráadásul az embereknek csak mintegy a negyede fárad azzal, hogy a megfelelő helyre tegye a kapszulákat. Másrészt igyekeznek amellett érvelni, hogy a kapszula nem is olyan rossz választás. Ha a kapszulás kávé környezeti hatására keresünk rá, rengeteg cikket találunk, melyek azt sugallják, nem is olyan környezetszennyező. Ezek az írások arról szólnak, hogy

mennyivel kevesebb kávé van egy kapszulában, mint amennyit egy sima főzésnél elpazarlunk.

Ez az egyetlen érv – amit a kapszulás kávé mellett fel lehet hozni környezeti szempontból – forog is rendszeresen. A cikkek ritkán idéznek számokat, de most a Quebeci Egyetemnek hála konkrét adatok vannak a kezünkben. (Noha nem ártana a számítások alapjait is ismerni.)

Következtetésük szerint a kapszulás kávéval kevesebb üvegházhatású gázt termelünk, mintha az Amerikában hagyományos, hosszú, filteres kávét isszuk.

A vizsgálatot a tengerentúli szokásokra szabták, ott ugyanis nem olyan elterjedt a presszókávé, mint Európában, a presszógép és a kotyogós így kimaradt az összehasonlításból. A kutatás szerint filteres főzővel 25 gramm kávéra van szükség 2,8 deci lefőtt kávéhoz, francia stílusú dugattyús kávéfőzőben 17 grammot használunk el, hosszú kávéhoz való kapszulával pedig 14 grammot számoltak. Az instant kávéból 12 grammot mértek.

11 gramm brazil Arabica kávé előállítására körülbelül 59 gramm széndioxidot számoltak, míg azt írják, “a kávékapszulák gyártása és hulladéklerakóba juttatása „mindössze“ 27 gramm széndioxiddal jár”.

Bár a cikkben nem pontosítják, feltételezem, hogy ez a szám egyetlen kapszulára vonatkozik, vagy arra a mennyiségre, ami a kapszulás hosszú kávéhoz kell. Annál is inkább, mivel egy 2021-es olasz kutatás azt találta, hogy kapszulás főzéssel egy csésze kávé 12.6 – 27.6 grammal több széndioxidot termel, mint az indukciós főzőlapon készült kotyogós. Az olaszok napi kávéfogyasztását alapul véve arra jutottak, hogy ha mindenki ezt inná, annyi plusz széndioxid keletkezne, mintha az ember naponta 252-szer vagy 551-szer kerülné meg az Egyenlítőt autóval.

Látható tehát, több, egymástól meglehetősen távol álló következtetés levonható a kapszulakérdésben.

De vissza a mostani számokhoz: kávégrammonként 5,36 gramm széndioxidnál tartunk. Így tehát míg filteres főzővel 134 gramm széndioxidot termelünk, egy kapszulával 102-t, a francia eljárással 91-et, az instant kávéval pedig 64-et termelnénk, hogyha nem kellene itt módosítani a számokon az őrölt kávéhoz képest. De az instant kávé előállításának energiaigényéről az Euronews cikkében nem esik szó, ahogyan arról sem, hogy hogyan aránylik az őrölt kávéhoz.

Megpróbáltam lemérni, hogy a családi, négyszemélyes kávéfőzőnknél mik az arányok. Egy teáskanál kávét 1,8 grammnak számoltam, és tíz kanál, vagyis eszerint 18 gramm kávé kellett négy személyre, ami nagyjából másfél deci. Ha stimmelnek a mértékek, akkor ez 96,5 gramm széndioxidot jelent, szemétmentesen. A kotyogósban ugyanennyi vízhez csak nyolc kanál kellett, így itt 77 gramm az eredmény. Én azt mondom tehát, ne rohanjatok “környezetbarát” kávékapszulát venni, mert nem azzal fogjátok megmenteni a bolygót.

(Képek forrás: Unsplash, Pixabay)

15 hozzászólás

 1. Vendégségben kóstoltam ezt is azt is, maradok a kotyogónál. 🙂

   1. Author

    Gyakran a régi, jól bevált módszerek a legjobbak. 🙂

 2. Most Churchill jutott eszembe: “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – bár, állítólag, kétséges, hogy ezt ő mondta. 🙂

  Cen’ régi oldalán egyszer már kitárgyaltuk a kávéfőzési szokásainkat a Bialetti kávéfőzőről szóló bejegyzése alatt. Nem gondolnám, hogy az emberek a széndioxid termelés mértékét mérlegelnék, amikor eldöntik, hogy ők hogyan szeretik főzni a kávét. A gyártók, persze, igyekeznek maguk mellé állítani őket – akár statisztikákkal is.

  1. Author

   Akárki mondta is, az biztos, hogy találó! 🙂 (Egyébként ezek a félretulajdonított idézetek is megérnének egy cikket, pont a napokban gondolkodtam egy ilyenen.) Én sem gondolnám, hogy ez lenne az első számú faktor, ha valaki környezetbarát kávét akar, inkább a bio/fairtrade irányban gondolkozik, de azért a kapszula szerintem még a nem túl elszánt környezetvédőket is visszatarthatja.

   1. Igen, pl. én is inkább maradtam a papírfilteres kávéfőzőnél. Most meg már filter sem kell, mert kaptam egy kávégépet, ami maga darál, és az egyetlen mellékterméke a kávézacc. 🙂 (Mint a kotyogónál.)

    1. Author

     Nahát, én azt hittem, Magyarországon senki nem főzi filterrel a kávét, ez annyira amerikai dolog. 🙂 Te vagy az első ember, akitől ezt hallom. 🙂 Hű, ezek a darálós főzők nagyon menők, sokkal finomabb a frissen darált kávé, mint az őrölt.

     1. Most elgondolkodtam, hogy miért is vettem én annak idején filteres kávéfőzőt. 🙂

      A 90-es évek első felében Londonban voltunk egy tanfolyamon, és ott hosszúkávét kaptunk, ami nekem nagyon ízlett. Attól kezdve mindig azt az ízt kerestem. Azt reméltem, hogy majd a filteres főzési mód meghozza nekem, de nem így történt. (Azt hiszem, nem azon múlt a dolog. 🙂 )

      Viszont a hosszúkávé szeretete megmaradt, mert a vadiúj kávégépemmel is azt főzök.

    2. Author

     Á, így már minden világos! 🙂 Fény derült hát a háttérben meghúzódó angolszász szálra!

   2. Ja, és azon a cikken ne gondolkodj sokáig, hanem láss neki! Engem érdekelne, biztosan.

 3. Sajnos kávé-függő vagyok. Én az instant kávét választottam sok-sok éve. Egy jó ideje cikóriával és gabona kávéval “vizezem”. A kapszulás kávét környezetszennyezőnek tartom minden indoklás nélkül, csak úgy zsigerből. A gyerekeimtől megörökölt filteres kávéfőző-amit egy ideig használtam is- a szekrényben várja, hátha kell valakinek. Visszatértem az instant kávéhoz.

  1. Author

   Nem biztos, hogy sajnos, a kávénak sok pozitív hatást tulajdonítanak..Én is azt gondolom, hogy környezetszennyező a kapszulás kávé, de az az igazán durva, hogy mennyire beetetik az embert a kapszulás főzőkkel. Most nézegetek kávéfőzőket, és a kapszulásak a legolcsóbb kategóriában vannak. Ott az ígéret, hogy olcsón kap az ember csúcsminőségű kávét. Aztán veheti drága pénzért a sok műanyag- meg alumíniumkapszulát. Bár állítólag már kifejlesztették az utántölthető változatot is, sokan ezt használják. Csak vesznek egy kapszulát és beleteszik az őrölt kávét. Nekem a presszófőző vált be eddig a legjobban. Sokan esküsznek a kotyogósra, de az nekem sokkal bonyolultabb, és nem is olyan finom.

 4. Volt filteres kávém, volt kotyogóm, aztán lett kapszulás, a munkahelyemen meg frissen őrlős. Megszoktam a Chibo kapszuláit, nagyon finom- itthon reggel dupl-dupla kv a nyitó élvezet:-))
  A legfinomabb a filteresek között a Nespresso- rengeteg fajta kompatibilis kapszulát lehet hozzá venni ,mi rákaptunk az Omniára- messze a legjobb aromájú. A Frei kapszulák is különlegesek, de az igazán az ínyenceknek való , meg húzós is az ára. Nos, ha választani kellene, hogy autózom vagy kapszulás kávét iszom, mindenképpen az utóbbit választom- talán ma már nincs is olyan termék amiről valaki ki nem találná, hogy környezet szennyező. Néha az az érzésem inkább a piaci fogás, hogy mi helyett mit vegyünk .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük