Genetikailag kedvez a madaraknak a poligámia. De akkor miért vannak monogám fajok?

fehérfejű rétisas

“A Bathi Egyetem Milner Evolóciós Kutatóközpontjának szakemberei vezetésével (és két magyar kutató, Székely Tamás és Végvári Zsolt részvételével) egy elmélet ellenőrzésére végeztek elemzéseket mintegy 150 madárfaj genomján. A kiinduló feltételezés az volt, hogy a nemi kiválasztódás során a poligám fajok sikeresebben szabadulhatnak meg a káros génváltozatoktól, mint a monogám fajok.

Számtalan madárfajról tudjuk, hogy minden szaporodási szezonban egyetlen partnerrel áll össze, de sokuk életre választ párt, mint a hattyú, vagy ludak. Vannak azonban olyanok is, amelyeknek minden szaporodási szezon során számos partnerük van, de nem világos, mi motiválja ezt a rendszert.”

Tovább a teljes cikkre ITT

Borítókép: A fehérfejű rétisas is – mint általában a ragadozómadarak – monogám. Vajon, ők mit nem tudnak, amit a poligám fajok igen. Vagy mit tudnak, amit a poligám fajok nem. (Forrás: Pixabay)

1 hozzászólás

  1. Érdekes összehasonlítás.
    Minap láttam egy filmet a pajzsos cankók dürgéséről, a párválasztási taktikákról. Lehidaltam.
    A dürgési placcon, ( nem tudom mi a neve) gyülekeztek a szép színes hímek, és befogadtak más területről jövőket is. Elvileg olyan szándékkal,( de ezt csak a kutatók feltételezték), hogy így a később érkező tojók figyelmét jobban felhívják, hogy hol kell landolniuk. 🙂 Amikor megérkeztek a tojók, elkezdődtek a versenyek, ki a legszebb, sőt legerősebb hím. Ami a csavar, hogy érkeztek tojóruhás hímek, kis színtelen szürkék, és a párbajozó hímek nem figyeltek, csak egymás csépelték. És eközben ezek az (álruhás) hímek sikeresen párosodtak a tojókkal. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük