Kedves tesztelőink! Szeretnénk új ablakokat nyitni a világhálóra

tudomány űrkutatás holdraszállás

Továbbra is köszönjük a figyelmet, a visszajelzéseket. Látjátok, egyrészt működünk, folyamatosan – ez lett volna az egyik cél –, gyakran frissülünk, bár egyelőre csak pár tesztolvasónk van. A régi oldalon – ami pillanatnyilag halott és rég nem frissül – most is havi 4-5 ezer olvasó barangol, annak ellenére, hogy nincs új tartalom. Itt, a tesztoldalunkon volt olyan nap, hogy 20-szor is frissültünk, bár hozzá kell tenni, hogy sok archív anyag költözik ide, és emiatt a sok frissülés, de új tartalmakat is hozunk. Tartjuk a rendet, reggel zene, este zene, és volt már egy Poe-napunk is. A felület is alakul, bár egy kicsit lassabban, mint szeretnénk.

Nagyon örülnénk, ha adnátok visszajelzést a felület esztétikájára, hangulatára vonatkozóan is.

(Eddig ilyen észrevételt még nem kaptunk.)

Ezt a posztot azért írom meg épp ma, mert egy apró lépést ismét teszünk. Igaz, ez a lépés sem előzmények nélkül való. Úgy látom, hogy a magyarországi online tartalom még mindig belterjes ahhoz mérten, hogy a neten mennyire megszűntek már a határok. Olyan ez, mint amikor átmegyünk Szlovéniába. (Szlovéniáról, az ottani árakról is írunk majd!) Bár a határ nyitott, úgy jöhetünk és mehetünk, mintha csak Budaörsről mennénk át Szentendrére, mégis, amint áthajtunk a határon, csak kivételes alkalommal látni magyar rendszámtáblát. Jó ideje nyitott már a határ, azaz voltaképp nem is létezik már, és még sincs egyfajta összenövés az egymással szomszédos területek, falvak és városok között, holott ez indokolt volna. Nem is értem. Nem ennyire drasztikus a helyzet, de az interneten is valami hasonlót látok. Sok külföldi forrás jelenik meg a hazai portálokon, de zömmel politikai hírek, azok is egy viszonylag szűk körből. És persze egyértelműen angolszász központú a hírkeresés. Arról nem is szólva, hogy gyakran ugyanazok a hírek mennek körbe.

Alapvetően kétféle tartalom határozza meg a hazai internet világát: a hírek és a bulvár. A hír körülbelül így néz ki nálunk:

lelőtték, megdrágult, leégett, kizuhant, meghalt, megáradt, kitört, lecsukták, megszökött, megerőszakolták, megbetegedett, összeütközött, eltűnt, feltűnt, lemondott, felmondott, mondjon le, mondja le, nézze meg, ne nézze meg…

A bulvárt meg ismerjük.

Alapvetően nem akarunk olyasmivel foglalkozni, amivel tele vannak más portálok. Kivételek persze lesznek, így például valószínűleg írok hamarosan a Greta Thunberg körüli hajcihőről. Ha pedig híreket hozunk, igyekszünk olyan híreket és cikkeket szemlézni, ajánlani, melyek nem kerültek be a hazai sajtóba. Miután tegnap elindítottuk a Tallózó rovatunkat, ahol más oldalak számunkra is releváns cikkeit ajánljuk, mától elhozzuk az első olyan cikkeket, melyek nem kerültek be a hazai online térbe. Tettünk már erre gyönge próbálkozásokat a karantén idején, de akkor még nem volt egy ennyire klassz oldalunk 😊 Ez a szemle – terveink szerint – az angol oldalon is futni fog.

Remélem, reméljük örömötöket találjátok benne, és nektek is jó lesz abban a tudatban ellátogatni a Cenwebre, hogy biztosan találtok olyan „hírt” is, amit másutt nem – főként a tudomány és a művészet területéről.

Továbbra is a legjobbakat, üdv: Cen’       

Fotó forrása: Pixabay

11 hozzászólás

 1. Jót nevettem ezen a találó “hírösszefoglalón” (lemondott, felmondott, mondjon le..) 😆

 2. Ó, de nagyon örülök! 🙂 🙂 Köszönöm!
  A magyar oldalakon a tudomány világát sűrűn böngészem, de csemege lenne számomra más forrás , főleg magyarra fordítva. 🙂

  1. Author

   Rajta leszünk, hogy legyen csemege – ha tudnád, mi minden áll sorban!

 3. Igen! Tudomány, művészet a világ négy sarkából, és Greta Thunberg és a klímavédelem megbÍzható forrásokból.
  No és irodalom! Most tűnt fel, hogy az In vitro veritas is fenn van újra, a hétvégén talán újra elolvasom.
  Az esztétikával semmi bajom, jó ez a grafitszürke háttér, csak a jobb oldali sáv, folyton ugrál. Lehet, hogy a hiba az én “készülékemben” van?

  1. Author

   Ha máskor is találsz linkeket, küldd át mailben, csak meg ne bántódj, ha valami mégsem fér be 🙂

 4. A bőség zavara lesz itt, úgy látom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük