121 km/órás szelet mértek két helyen is!

Sajnos nem emlékszem rá, hol írtam róla, talán a balatoni madármegfigyelőhelyek kapcsán került szóba, de már említettem, hogy a Balatonon messze a legszelesebb móló a fonyódi. Különösen érdekes, hogy akár pár száz méterrel odébb már néha szinte szélcsendben találhatjuk magunkat, míg a fonyódi móló végéről szinte lesodor a szél. Különösen kegyetlen móló Fonyód télen. Mire a parkolóból kiharcolja magát az ember a végére, hogy jól lássa a vízen gyülekező madárcsapatokat vagy a jégmezőt, sokszor teljesen átfagy pár száz méter alatt.

Téli levesfőzés a fonyódi móló előtt a jégmezőn. Ez a kép jelent meg annak idején a bulvársajtóban is.

Az Időkép ma arról számolt be, hogy a szokatlanul erős szélvihar során

Fonyódon 121 km/órás szelet mért a saját rendszerük.

Tudom, ez talán kissé abszurd, de mivel oly sok emlék köt a fonyódi mólóhoz – többek között a Jack London túrán is ott főztem a Balaton jegén levest, ami valami okból még a bulvársajtót is bejárta –, úgy éreztem magam a hír hallatán, mintha édes gyermekem ért volna el kimagasló sport- vagy tanulmányiteljesítményt.

Fonyód fiam summa cum laude diplomázna a Nemzetközi Szél- és Orkánegyetemen.

Egyetlen helyen mértek hivatalosan is ekkora szélsebességet ma. Az OMSZ rendszere Kab-hegyen, a Bakonyban, méghozzá pár tizeddel erősebb szelet is, 121,7 km/órával. Napközben többször is beszámoltam a „helyi menő” szélről, videót is hoztam, de hál istennek már csillapodik, és ahogy látom, a OMSZ is visszavonta a piros riasztást. Holnap tehát nyugodtabb napunk lesz, bár az udvar tele van kisebb-nagyobb ágakkal. De, ugye ez legyen a legnagyobb gondunk.

Borítókép forrása: Pixabay

További időjárási híreink
élen a legfrissebbekkel

1 hozzászólás

  1. A balatoni madárkalauz előtt is tettél már említést a szeles fonyódi mólóról, mégpedg a Jack London túra során.
    Megkerestem 🙂:
    “Voltak évek, amikor napi szinten jártam a Balaton valamennyi mólóját, ezért tudom, hogy a fonyódi móló a legkegyetlenebb. Az északi part felől, végigvágtatva a jégmező felett, barátságtalan, mindenen áthatoló szél zúdul a fonyódi partra.”
    (2016. január 18., Kozármisleny)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük