Szegény elektromosautó-ellenesek! Most már erre sem hivatkozhatnak.

Elektromos autó | akkumulátorok

Egyre éleződő viták alakultak ki az utóbbi egy évben az elektromos autók térhódítása kapcsán, különösen Elon Musk megosztó személyisége generál folyamatosan egyre elvadultabb vitákat, és teszi az érveléseket egyre szubjektívvá. Az elektromos autókkal szemben felhozott, talán leggyakoribb ellenérv,

a hatalmas akkumulátorok gyártásához szükséges lítium mennyiségének végessége.

Úgy tűnik, ez is megoldódik. A lítium kiválthatóságáról hoz egy hosszú cikket New Technology (newtechnology.hu) a The Engieer riportja alapján.

“A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem (KAUST) kutatói szerint az ammóniumkationokat töltéshordozóként alkalmazó és újratölthető akkumulátorok fenntartható alternatívái lehetnek a fémion-alapú, például lítiumion elemeknek. Ha igazuk van, és az eredményeik átültethetők a gyakorlatba, azzal hatalmas szívességet tesznek a jövőnek mind gazdasági, mind ökológiai szempontból, hiszen a lítium egyrészt fogytán van, másrészt jelentős környezetrombolással bányásszák, harmadrészt nincs széles körű újrahasznosítása, pedig eléggé toxikus és gyúlékony – egyszóval: nem fenntartható.”

TOVÁBB A TELJES CIKKRE ITT

Képek forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük