Megdöbbentő: „lábujjhegyen” repülő baglyok!

Bámulatos baglyok - Hogyan repül a bagoly?

Megdöbbentő: „lábujjhegyen” repülő baglyok!


Kerültetek már repülőúton turbulenciába? Rémes. Egyszer éltem át ezt, amikor Máltáról repültünk vissza Magyarországra. Bár tudja az ember, hogy nem zuhan le, de a rázkódás és a gép hirtelen süllyedései kellemetlenek. Turbulencia azonban mindig van, csak a mértéke kérdéses, és ha repülő madárról van szó, akkor valóban életbe vágó lehet.

A legtöbben azt hiszik, hogy a baglyok éjjel is remekül látnak,

és ez teszi lehetővé, hogy megtalálják apró zsákmányállataikat, melyek a legtöbb bagolyfaj esetében kisemlősök, egerek és pockok. Valóban jól lát a bagoly a sötétben, de nem annyira, hogy a sűrű fűben bujkáló egereket az éj közepén is megtalálja, ezért be kell vetnie még egy képességet: a hallást.


Az egyik legszebb madárfajunk a gyöngybagoly. | Forrás: Pixabay

A baglyok talán a legélesebb hallással rendelkező madarak.

Akad azonban egy jelentős probléma. A szintén éjjel mozgó és hallásukra is erősen támaszkodó emlősök megtehetik, hogy „lábujjhegyen”, osonva járjanak. Egyrészt, hogy ne vegyék őket észre, másrészt, hogy ne zavarja őket a saját csörtetésük. De mit csináljon az, aki a levegőben közlekedik, és csak két választása van.

 • Ha gyorsan repül, a levegő turbulenciája zajt kelt a szárnyain.
 • Ha viszont lassan repül, lezuhan.

Muszáj gyorsan repülnie a bagolynak is, így azonban azt kockáztatja, hogy a szárnyak suhogásától nem hall majd rendesen, és még a végén éhen veszik.

De a bagoly megoldja!

A madárszárnyak suhogását-zizegését leginkább az okozza, hogy apró fogakkal teli miniatűr zipzárak tartják össze a tollakat, és ezek zizegnek a levegőben. Ezért a bagoly tollaiban nincsenek ilyen zipzárak, egyes források szerint enyhe elektromos töltés tartja össze a tollszárakat. Aki tartott már kézben baglyot, az tudja, hogy első alkalommal az ember szinte megrémül attól, mennyire, de mennyire puha, mintha egy adag vattát markolnánk, melyben test sem igen van, az egész megdöbbentően éteri és könnyű.

Az alábbi felvételen többek között azt is láthatjuk, mekkora a különbség egy galamb, egy vándorsólyom és egy bagoly röpte között. Ennek a hangtalan röpmódnak is szerepe volt abban, hogy régen a baglyot túlvilági lénynek tartották, mert hisz ki más volna képes ennyire hangtalanul felbukkanni az éj közepén a semmiből, ha nem egy „lélek”.   


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több bagoly

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Szajkó az új fészkelő faj a kertben!

  A szajkók felbukkanása részint ismét az erdősültségünk előrehaladását jelzi, és elfogadható magyarázatot adhat a fülesbaglyok eltűnésére is. Orvosolhatja a helyzetet…Tovább

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hamarosan gólyák szelhetik London egét

  2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

  Épülhet a hortobágyi madárszínház

  Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

  5 hozzászólás

   1. Author

    Köszi! Mint a legjobb napokon…

  1. Ismét tanultam valamit nagy kedvenceimről, hála érte!🤗

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük