Szajkó az új fészkelő faj a kertben!

Szajkó az új fészkelő faj a kertben!


Kert és vadon


“A szajkók felbukkanása részint ismét az erdősültségünk előrehaladását jelzi”

Mivel az egyik leggyakoribb madárfaj Magyarországon, természetesen a birtokon is jelen van egész évben. Ugyanakkor fészekhelyet erdőben vagy ligeteben, esetleg parkban választ, és eddig nálunk – minthogy alapvetően nem vagyunk erdős terület – fészkelése nem volt. A közvetlen közelünkben a szomszédos erdőkben természetesen akadtak fészkelő párok, akik költési időben is felbukkantak a birtokon, akár az Angolkertben is, de alapvetően nyár végétől tavaszig volt megszokott a jelenlétük.

Az Angolkertben 24 év után

már annyira látványos a fásítás eredménye, hogy sok madár számára erdőnek számít a felső udvar. Ezt több faj is jelezte az utóbbi években. Két éve fészkel az Angolkertben az ökörszem, 2022-ben telepedett meg a tüzesfejű királyka, de ebbe a sorba illeszkedik bele az is, hogy 2024-ben közel a költési időhöz sárgafejű királyka is énekelt itt, sőt két napig egy kormosfejű cinege is (búbos cinege és a fenyvescinege fészkelőnk).

Nagy siker lenne, ha a költési időn kívül oly gyakori vörösbegyet is a fészkelők között üdvözölhetnénk az Angolkertben egyszer.


A fenti madárfajokhoz mérten nem kimagasló észlelés, hogy ezúttal a szajkó az Angolkertben vagy ahhoz nagyon közel, esetleg a Nagyfenyősoron költött, mivel már két hete itt vezetgeti és eteti a kirepült fiatalokat. Nem ritkán hajnalban a dolgozószoba ablaka előtt (ilyenkor a kíváncsi fiatalok néha a nyakukat nyújtogatva nézegetnek be az ablakon), máskor a nagykapu melletti diófán.

A szajkó nem igazán válogatós a fészekhely dolgában, így a fészkelésében sincs semmi rendkívüli, de van egy másik szempont is, ami miatt mégis fontos lehet.

Kétszer is írtam arról, hogy miután évekkel ezelőtt elhagytak minket, 2024-ben visszatérhetnek az erdei fülesbaglyok a birtokra fészkelő fajként is. Legutóbb arról számoltam be, hogy bár kitartóan voltak jelen az Angolkertben és a Nagyfenyősoron, s az utóbbin vélhetően a szarkák 2022-ben épített fészkét foglalhatták, később viszont nem hallottuk, amit az erdei fülesbagoly fészkelése esetén mindenképp hallani kellene: a bagolyfiókák eleségkérő hangját. Feltételeztem, hogy valami közbejöhetett, valami megzavarhatta a baglyaink költését.


Most, hogy látjuk: szajkók etetik a fiókákat a kertben,

reális magyarázat lehet, hogy a szajkók fosztották ki a baglyokat. Az sem zárható ki teljesen, hogy a fészket is elfoglalták. Biztosat nem tudunk, de ez volna a legkézenfekvőbb magyarázat arra, miért nem láttunk végül bagolyfiókákat.

Az ilyesmi előfordul a vadonban. Hozzátartozik a madárvilág életéhez, hogy vannak fészekfosztogatók. Láttuk ezt Odették esetében is, ahol a kis rozsdafarkú pár második költése semmisült meg egyik éjjel, feltehetően a nagy pelék fosztogatása miatt.

 • A szajkók felbukkanása részint ismét az erdősültségünk előrehaladását jelzi,
 • és elfogadható magyarázatot adhat a fülesbaglyok eltűnésére is.

Orvosolhatja a helyzetet, ha a baglyoknak is alkalmas vércse-költőládákat (2 darab van talonban) ősszel felhelyezzük a jóval távolabbi, nyílt területre néző jegenyenyárfákra. Ott nagyobb biztonságban fészkelhetnek, ott talán nem fogja őket a szajkó megtalálni, de ha mégis, a költőláda jobban védhető, mint a gallyfészek – amit nem mellesleg a baglyok maguk is úgy foglaltak el másoktól.


Szajkó | Az egyik szülő a dolgozószobából fotózva | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

6 hozzászólás

 1. De jó! 🙂 🙂
  Lehet, hogy nem éppen udvarias, sőt, talán erőszakos lakásfoglalók voltak, de én örülök a szajkóknak. Hány fióka van? Elképzelhető, hogy most már maradnak, és ott költenek jövőre is?

  1. Author

   2-3 fióka, és igen, könnyen lehet, hogy itt lesznek jövőre is. 🙂

  2. Author

   Azért nem tudom megmondani a pontos létszámot, mert szétszóródnak a kert fáin (mint a kisrigók). 🙂

   1. Persze! Sejtettem, hogy nem gyűlnek össze, és maradnak egyhelyben, hogy megszámolhasd őket. 🙂 De ha láttál már hármat egyszerre – még ha szanaszét is a kertben -, akkor elmondható, hogy legalább hárman vannak. 🥰

 2. Vajon miért mondjàk “folyton azt szajkòzza” ez a madàr mivel jàrta ki magànak, hogy emberre vele hivatkoznak, ha sokszor ismétel valaki valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük