Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden!

mentő

Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden!


Az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja alkalmából újraélesztési rekordkísérletet szerveznek hétfőn Szegeden, melynek célja, hogy tízezer általános és középiskolás diák megtanulja az alapszintű újraélesztés technikáját.

Magyarországon évente huszonhétezer hirtelen szívhalál következik be, ami azt jelenti, hogy körülbelül hetvenen halnak meg naponta keringésleállásban.

A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni három-öt percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel tíz százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel három-öt perc után elkezdődik az agy károsodása.

Mint Buresch Györgyi, az SZTE sürgősségi betegellátó önálló osztály diplomás ápolója, a rekordkísérlet főszervezője hangsúlyozta,

az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem tenni.

Így kijelenthető, hogy a laikusok a mentési lánc kulcsszereplői. A motiváció és a készség mellett a krízishelyzetben való helytállás és döntéshozatal képessége is fontos eleme a hatékony segélynyújtásnak.

Az újraélesztés egyszerű készségei ráadásul már iskoláskorban hatékonyan elsajátíthatók, éppen ezért rendszeresen ismétlődő képzésekkel érdemes megtanítani a gyerekeknek.

A kísérlet két turnusban zajlik majd: az elsőben az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátíthatják el az újraélesztés technikáját, a másodikban pedig délután négy órától a szülők és a különböző cégek munkatársai tanulhatják meg az alapszintű újraélesztéshez szükséges ismereteket. Az oktatást a sürgősségi osztály munkatársai mellett az Országos Mentőszolgálat szakdolgozói vállalták magukra.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több szív

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több orvostudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Indulhat a Magyar Genom Program

  Vizsgálják a betegségben nem szenvedő, reprezentatív sokaságot, de fókuszba kerülnek a rosszindulatú daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere- és bizonyos…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük