Hosszú, de pokoli érdekes | Mi az ember és az emberi tudomány és az evolúció viszonya?

evolúció ember tudomány

Ez volt a múlt hét egyik legfontosabb interjúja. Jó lefőzni hozzá egy kávét, de érdemes rászánni egy kis időt. Utólag is. Számos olyan kérdést feszegetnek, melyek a Homo sapiens jövőjének megértéséhez is nélkülözhetetlenek, miközben olyan érdekes adalékokat tudhatunk meg például a tudomány természetéről, mint ez:

A hibák és a szerencsés véletlenek nemcsak az evolúciót tartják mozgásban, de az emberi tudományt is. Olyannyira, hogy erre a jelenségre külön kifejezés is született az angolban: a nehezen lefordítható „serendipity”, amelyet magyarul a kicsit ijesztően csengő „szerendipitásra” ültettek át, de lényegében a véletlenszerű felfedezéseket jelenti. Ilyenből ugyanis sokkal több akad, mint laikusként elsőre gondolnánk. Híres példa erre a penicillin, az első antibiotikum, amelyet a 20. század egyik legnagyobb találmányának tartanak annak ellenére, hogy a laborban dolgozó brit bakteriológus, Alexander Fleming a legkevésbé sem ezt akarta felfedezni:

Amikor 1928. szeptember 28-án kicsivel hajnal után felkeltem, egyáltalán nem terveztem, hogy a világ első antibiotikumának vagy baktériumölőjének felfedezésével forradalmasítom az orvostudományt. Pedig, azt hiszem, éppen ezt tettem

mondta később Fleming, akinek tudása és nyitottsága mellett szerencsés véletlenekre is szüksége volt a tudományos áttöréshez.”

A TELJES CIKKET ITT OLVASHATOD

Fotó forrása: Pixabay

2 hozzászólás

  1. Érdekes és elgondolkodtató. Köszi.

  2. Lesz ebből két kávé is. 🙂 Nagyszerű cikk, kösz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük