Először ért el dobogós helyezést magyarországi csapat a világ legnagyobb főzőversenyén!

séf szakácsverseny

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn huszonnégy nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett, a csapat élén Dalnoki Bencével, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefjével, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett. Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva prezentálnak, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

A tányértéma formabontónak bizonyult, a csapatoknak ugyanis egy háromfogásos gyerekmenüt kellett készíteniük, tizenöt személyre (az ilyesmiben a kedvenc azeri séfünk egészen kiváló). A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételből pedig a versenyzők nem hagyhatták ki tojást. A magyar csapat ételeiről készült fotókat itt lehet megnézni.

Forrás: MTI, fotó forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük