Minden, amit a mókusról tudni kell | Lerántjuk a leplet róla!

Minden, amit a mókusról tudni kell | Lerántjuk a leplet róla!


Nézzük meg a drága mókust kicsit közelebbről, mert ő is egy kicsit félreismert lény. Ahogy a vicc mondja:

Mi a különbség a mókus és a patkány között? A mókusnak jobb a piárja.

Arról nem érdemes vitázni, hogy a mókus aranyos állat-e. Az. Nagyon is. De a cuki külső sok szempontból zord szívet takar.

Sokféle mókus él a világban, közülük például az Észak-Amerikából betelepített szürke mókus – mint faunaidegen faj – sok gondot okoz Nagy-Britanniában. Számunkra a vörös mókus, hivatalosan európai mókus (Sciurus vulgaris) az érdekes.


Szürke mókus | Forrás: Wikipédia
Legtöbbször ilyennek látjuk a mókust, ennyire vörösnek (Fotó forrása: Pixabay)

Az sem egyértelmű, hogy a mókus vörös.

Főként azok tudják ezt, akik fenyvesek közelében laknak. Ez „személyes ügyem” is, mert rajongok a mókus sötét változatáért. A sötét élőhelyeken, főként a fenyvesekben élő mókusok között gyakoriak a sötétbarna egyedek, de némelyek szinte feketék. Nem egyszer láttam hollófekete mókust, melynek bundája is úgy fénylett, akár a holló tolla. Ezek a mókusok ritka szép példányok.

A tudomány állása szerint a sötét szín a fenyvesben jobban rejti a mókust, mintha vörös lenne, de arra nincs pontos magyarázat, hogyan alakul ez ki. Nem genetika, ezt tudjuk. Ha egy vörös mókus áttelepedik egy városi parkból egy sötét fenyvesbe, az utódai már sötétek lesznek. De egy idő után talán ő maga is.


Ez a mókus egy sötétbarna példány, feltehetően egy fenyvesben él (Fotó forrása: Pixabay)

HOL ÉS HOGYAN ÉL A MÓKUS?

Eurázsiában, Angliától egészen Japánig. Leginkább épp a fenyvesekben, mert a tobozok kínálnak számára igazán bőséges élelemforrást. Köztudott, hogy imádja a csonthéjasokat, a diót, mandulát, és főként a mogyorót. Változatosan, „egészségesen” étkezik, szereti a gombát, a rovarokat, és sajnos a tojást is.

Sőt a madárfiókákat sem veti meg. Ezen a ponton gondolkodik el az ember, hogy akar-e mókust mondjuk a kertjébe. Főként akkor, ha vannak már tapasztalatai.

Egyszer egy arborétum madárvilágát mértem fel áprilisban. Temérdek énekes és fekete rigó fészkelt az arborétum örökzöldjeiben, és a felmérés időpontjában szinte minden fészekben már 5 tojás volt. Körülbelül 25-30 rigófészekről vezettem nyilvántartást.

A fészkeket rendszeresen ellenőriztem, azaz ellenőriztem volna, ha az arborétumban nem hemzsegnek a mókusok. A mókus nem tud annyira túlszaporodni, hogy az erdőben vagy egy parkban kárt tegyen, de annyian lehetnek, hogy egy ilyen kicsi, viszonylag elszigetelt élőhelyen, mint amilyen egy hét hektáros arborétum, jelentős pusztítást vigyenek végbe a madarak körében. A szóban forgó területen még kelés előtt megsemmisült a fészekaljak 85 százaléka!


Az európai mókus óriási területen elterjedt Eurázsiában, Skóciától Japánig (Forrás: Wikipédia)

Ma is emlékszem a dühre.

Persze ez semmire sem jó, és nem is indokolt. A mókus is csak azt tette, ami a dolga. Az elszaporodott mókusok ügyét egyébként sem az emberi düh teszi rendbe, hanem a nyuszt (Martes martes). A nyuszt a városokban is gyakori nyest (Martes foina) közeli rokona. Laikusként nehéz is megkülönböztetni őket, de a nyuszt füle kerek, mellénye pedig nem fehér, hanem enyhén sárga. A nyuszt nagyon megritkult, háborítatlan erdőkben, árterekben él.

Ebben az arborétumban azonban történetesen nyusztok is éltek.


Leginkább veszélyeztetettek a rigók fészekaljai (Fotó forrása: Pixabay)

Sose felejtem el, amikor egyszer végignézhettem, hogyan üldözi a mókusokat a nyuszt. Mivel jóval nagyobb termetű, azt hihetnénk, nem követi a mókust a vékonyabb ágakra. A mókus ugyanis, amikor megszorul, nyomában a nyuszttal, kifut az egészen vékony ágakra, és onnan veti át magát egy másik fára. Hihetetlen, de a nyuszt többnyire még a vékony ágakról sem esik le, és képes magát a mókus után vetni.

Egy ilyen üldözés lélegzetelállító.

Állunk a fák alatt tátott szájjal, bámuljuk a fejünk fölött, húsz méter magas fakoronákban ugráló mókust és nyusztot, és lúdbőrös tőle az egész testünk. Akadnak megindító pillanatok is, amikor megesik a szívünk a mókuson akkor is, ha tudjuk: valószínűleg egész nap madártojásokat és fiókákat evett. Amikor úgy érzi, hogy már nem sok van hátra, és nyuszt elérheti, kétségbeesett hangokat, makogásokat is ad.

Ha sok a mókus, a nyusztok bizony előbb-utóbb „rendet raknak” vagy ahol van, ott a héja.


Nyuszt (Fotó forrása: Pixabay)

Ennek ellenére tavaly, amikor egy megkeresés jóvoltából felmerült a lehetőség, hogy mentett mókuskölyköket telepítsek ki a birtokra, hezitáltam, és a „befogadás” végül el is maradt. Nálam csupán egyszer bukkant fel mókus 20 év alatt, így a fészekfosztogatások is ritkák nálam. Nem bánnám, ha ez így maradna.

Kétségtelen viszont, hogy a mókus jelenlétében van valami szokatlanul vonzó,

és ennek nem csupán a cukisága a nyitja. Bennem például a mókus látványa valamiként azokat az erdőket idézi fel, melyek még érintetlenek. A legsűrűbb, legvadabb északi vadonokat. Így amikor meglátok egy mókust, úgy érzem, a helyemen vagyok, a világ végén vagy a történelem előtti erdőkben. Ez az érzés gyakran hiányzik, de a mókus nem mindig.

Itt pedig az egyik legismertebb és legkülönlegesebb mókusfaj, a repülő mókus képességeit teszik próbára!


                              

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több kert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

  1. Ohh-milyen üdítő így reggel korán a repülő mókust nézni(újra). Ki gondolná, hogy egy ilyen kis garázda megeszi a madártojást. Gyakran sétálunk a Kámoni arborétumban- ott is vannak mókusok- vörös és barna közti színben, inkább a szürkés árnyalatba hajlóan. hihetetlen fürgék s úgy tűnik nem félnek az embertől, nem rejtőzködnek.

  2. A nyuszt is megeszi a tojásokat, nem?
    Épp minap láttam egy filmben, Kanadában élő repülő mókusokat. Nem csupán a “közlekedésük” volt érdekes, hanem az is, hogy éjszakára egy odúban bújtak el vagy tízen, így védekeztek a hideg ellen.

    1. Huddling(összebújás)- milyen érdekes- anno élettan előadáson hallottam egy professzortól először. Mint a sok új fióka a fészekben . Vajon ebből a megfigyelésből jön az empty nest? -mint a szülők depije, ha elmennek a gyerekek?

  3. Írod, Cen’, hogy a mókusok színváltozatainak nem genetikai oka van, de pl. a madarak mimikrije, pl. a baglyoknál, a frogmouth madaraknál hogy van ez? Már annyiszor meg akartam kérdezni. Köszi, ha válaszolsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük